- Konu Başlıkları
- Yiyip Yiyip Kilo Almayan İnsanların Sırrı Genetik Olabilir!
- DNA Yapısı Zayıf ve Kilolu Olmayı Etkiliyor!
- Obeziteye Karşı Genlere Göre Önlem Alınabilir Mi?
Yiyip Yiyip Kilo Almayan İnsanların Sırrı Genetik Olabilir!
Hepimizin çevresinde ya da arkadaşları arasında dünyayı yese kilo almayan birileri vardır. Sürekli onlara “Bu kadar çok yeyip nasıl kilo almıyorsun?”, “Midende kurt mu var?”, “Sen gizli gizli diyet yapıyorsun, kesin.”, “Ben su içsem yarıyor, sen nasıl böyle kalabiliyorsun?” gibi sorular yöneltilir. Aynı zamanda zayıf kalanların sırrı merak edilir, gizli gizli farklı yöntemler denedikleri düşünülür.
Peki zayıf kalanların sırrı gerçekten nedir? Zayıf olmanın yolları neler? Zayıf insanlar gerçekten bir şey yemiyor mu? Zayıflığın sırrı nedir? İnsanları imrendiren bu kişilerin sırrı gerçekten genetik kodlarında mı saklı? Gelin, bir bakalım…
DNA Yapısı Zayıf ve Kilolu Olmayı Etkiliyor!
Son zamanlarda uzmanların üzerinde durduğu bir konu olan zayıf kalmanın sırları çeşitli araştırmalarla birlikte genetik yapıyla ilişkilendiriliyor. Açık erişim dergisi PLOS Genetics’te yayımlanan, bugüne kadar yapılan en büyük araştırmaya göre zayıflık ve obezitenin genetik şifresi ortaya çıkarıldı. Zayıf kalanların sırrı genetik olarak görülüyor.
Yapılan araştırmada bazı insanların diğerlerine göre daha zayıf kalması daha kolay oluyordu. Bu insanlara kilolu insanlarla aynı besinler veriliyor ancak yine de kilo almıyorlardı. Kısacası, obezitenin çok fazla hamburger yemek gibi kolayca oluşacak bir durum olmadığı kanıtlanmış oldu. Zayıf kalmanın sırları ya da zayıf olmanın yolları tamamen genlerle ilişkili.
Çalışmanın lideri Profesör Sadaf Farooqi: ”Bu araştırma ilk defa sağlıklı ince insanların zayıflıklarının genel halleri olduğunu gösteriyor. Çünkü bir kişinin aşırı kilolu olma şansını etkileyen faktör, manevi açıdan üstün olmak değildir. Bu durum daha düşük gen yüküne sahip olmakla alakalıdır. İnsanları yargılayıp kilolarıyla eleştirmek kolaydır. Ancak bilim bu durumun sanıldığından daha karmaşık olduğunu söylemektedir. Kilomuz kendi kontrolümüz dışında kalabilir.”diyor. Zayıf kalanların sırrı bu nedenle kendi ellerinde olmayabilir.
İngiltere’de Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir başka araştırmada da 14.000 kişinin DNA’sı incelendi. Bu kişilerin 1.622’si zayıftı, 1.985’i obezdi ve 10.433’ü ortalama vücut kütle indeksine sahipti. Kişiler için genetik bir risk puanı oluşturuldu. Genetik özelliklerin kilo alımı üzerinde etkili olduğunu tespit etti ancak aynı zamanda metabolizmanın çalışma düzeninin de kilo alıp almama konusunda etkili olduğu vurgulandı. Zayıf kalanların sırrı metabolizmayla bağdaştırıldı.
[widget-87]
Özetle zayıf kalmanın sırları olarak öncelikle aileden getirilen genler üzerinde duruluyor. Ardından yiyip yiyip kilo almayan insanların sırrı, sağlıklı beslenme ve spor yapmaktır, deniyor. Genetik ve çevre faktörü kilo almamanın sırrı olarak kabul ediliyor. Zayıf kalanların sırrı öyle sanıldığı gibi yemek yememek değil yani.
Obeziteye Karşı Genlere Göre Önlem Alınabilir Mi?
Amerika nüfusunun yaklaşık %40’ı yani 93 milyondan fazla kişi, obez olarak sınıflandırılıyor ve her geçen gün bu sayı artıyor. Yapılan çalışmalar, obezite sorununun önüne geçme ve bazı yeni kilo verme stratejileri bulma açısından araştırmacılara umut ışığı oldu. Eğer kilo vermeyi engellenen genler bulunursa bu genlere yönelik çalışmalarla kilo vermenin kolaylaştırılabileceği söyleniyor.
Zayıf kalanların sırrı ya da zayıf kalmanın yolları açısından bakıldığında genlerin etkisiyle kişinin zayıf ve kilolu olma durumunun belirlendiği görülüyor. Ancak zayıf kalmanın sırları daha uzun zaman araştırılacak belli ki.
Çevremizdekileri kilolu ya da zayıf olarak yargılarken genetik yapılarından yaşam koşullarına kadar her etkeni değerlendirmek gerekiyor. Zayıf kalanların sırrı belki de az yiyecek tüketmek olarak görülüyor ancak gerçekler çok farklı olabiliyor. Zayıf olmanın yolları ve zayıf kalmanın sırları kişiye göre değişiyor. Bakalım araştırmalar zayıf olmanın sırlarını çözebilecek mi? Zayıf kalanların sırrı bakalım ne?
[widget-89]