Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Kilo Aldıran İlaçlar İşe Yarıyor Mu? Kilo Aldıran İlaçların Zararları

Kilo Almak İçin İlaçlara İhtiyacınız Yok!

Son yıllarda kilo aldırıcı ya da zayıflatan haplar, karışımlar ya da tozlar çok moda oldu. Direkt olarak sinir sistemine etki edenler, yağ dengesini ayarlayanlar, karbonhidrat dengesini oluşturanlar gibi farklı tipleri olan kilo aldırıcı haplar, kişiden kişiye değişik etkiler gösterdiği için kiminde kilo aldırırken kiminde zayıflamaya bile neden olabiliyor.

İçeriğindeki bileşenlerle kilo aldırıcı oldukları iddia edilen, besin takviyelerinden oluştuğu söylenen kilo aldırıcı haplar özellikle gençler arasında sıklıkla kullanılıyor. Doktorlar tarafından tavsiye edilmeyen ancak toplumumuzda gittikçe yayılan kilo aldırıcı haplar işe yarıyor mu? Bilinçsiz kilo aldırıcı ilaçlar kullanmak ne gibi sağlık sorunlarına neden oluyor? Gelin, bu konuya yakından bakalım…

 

Kilo Aldıran Hapların Özellikleri Neler?

Kilo aldırıcı ilaçlar işe yarıyor mu sorunuza cevap vermeden önce kilo aldıran haplar nasıl bir özelliğe sahip, ona bakalım. İlk olarak iştah açma özellikleri olan hapların temelde zararlı olmadığı görülüyor. Özellikle yatmadan önce iştahı açarak kişinin yemek yemesini tetikliyor ve böylece kilo almasını kolaylaştırıyor. Kilo aldırıcı hapların sağlıklı vitaminlerden oluşanları genellikle kişinin daha çok yemek yemesini sağlıyor.

Bazı kilo aldıran ilaçlar da besin takviyesi özelliği göstererek hem kişinin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılıyor hem de iştahını açıyor. Sipraktin hapı ve prakten şurubu gibi sektörde bilinen kilo aldıran haplar, direkt kilo aldırıcı olmasa da iştah arttıran ilaçlar olarak tercih edilebiliyor.

İçerdiği bileşenler nedeniyle direkt kilo almayı sağlayan kilo aldırıcı haplar elbette bilinçsizce ve doktor önerisi olmadan kullanılmamalı. Kilo aldırıcı haplar işe yarıyor mu sorusu da doktorlara sorulmalı.

Kilo Aldırıcı Haplar Tehlikeli Mi?

Kilo aldıran ilaçlar işe yarıyor mu sorusunun cevabı hala muamma olsa da bu hapların tehlikeli olduğu bir gerçek. Sinir sistemine etki ederek iştahı kontrol etmeyi sağlayan ve kilo almaya yönelik davranışlara iten bu haplar, doğal yollarla kilo almayı sağlasa da internet sitelerinden ya da eczanelerden reçetesiz bir şekilde kesinlikle alınmamalıdır.

Kilo aldırıcı haplar tehlikeli mi sorunuzun bir diğer cevabı da; yağ dengesini ayarlayan kilo aldırıcı hapların bazı kişilerde aşırı yağlanma ve buna bağlı olarak kolesterole neden olduğu ve kişinin sağlığını bozduğudur. Kilo almak demek sağlıksız yağların vücuda depolanması demek değildir.

[widget-87]

Karbonhidrat dengesini ayarlayan haplar ise vücuda fazla miktarda glikoz göndermektedir. Glikoz, vücutta hemen sindirildiği için yağ ve proteinler sindirilmeden kilo almak için korunabilmektedir. Ancak bu durum da doğal bir kilo alma yöntemi olmadığı için önerilmemektedir.

Özetle kilo aldıran haplar, her kişide aynı etkiyi göstermeyeceği ve etkisi kanıtlanmadığı için önerilmemektedir. Bu haplar yerine kilo almayı sağlayacak vitamin takviyelerinin doktor ve diyetisyen önerisiyle alınması gerektiği belirtilmektedir. Kilo aldırıcı haplar bilinçsizce kullanıldığında kalp ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

Kilo Aldırıcı Haplara Alternatif Kilo Aldırıcı Doğal Besinler

Kilo aldırıcı haplar işe yarıyor mu sorunuza son olarak ilaç ve yapay besin destekleri yerine doğal yollardan kilo almaya çalışmanız gerektiği şeklinde bir öneriyle cevap verelim. Uzmanların da önerdiği bu yolla sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz.

Hamur işleri, makarna, pirinç, kuru yemişler, bol sebze, uykudan önce 1 öğün ve egzersizle birlikte daha hızlı ve güvenli kilo almak mümkün. Bu nedenle kilo aldırıcı haplar kullanmadan önce kişisel beslenme programları denemeniz daha doğru olacaktır. Kilo aldıran ilaçlar ve kilo aldırıcı haplar hakkında diyetisyeninizden ve doktorunuzdan bilgi almayı da ihmal etmeyin. Kilo aldırıcı haplar işe yarıyor mu? Kilo aldıran ilaçlar kullanılmadan da kilo alınır mı? uzmanına sorun...

[widget-90]

Yorum Yap