- Konu Başlıkları
- Sınıfın Popüler Öğrencisi Olmak İçin Sağlıklı Beslenmek Şart!
- Yemek Programlarını Okul Saatlerine Göre Hazırlayın!
- Kahvaltıyı Atlamayın!
- Beslenmelerine Hamur İşi Koymayın!
- Atıştırmalıkları Evde Kendiniz Yapın!
- Sevmediği Besinlerde Baskı Yapmayın!
Sınıfın Popüler Öğrencisi Olmak İçin Sağlıklı Beslenmek Şart!
Okul saatleri çocukların evden uzakta oldukları ve besin seçimleri üzerinde aile dışı bireylerin etkili olabileceği zamanlardır. Okul beslenmesi sırasında çocuklar; okul arkadaşları, öğretmenleri hatta sosyal medyadan etkilenebilirler. Evde kazandıkları beslenme alışkanlıklarını arkadaşlarının etkisiyle değiştirebilirler. Bu nedenle okulda sağlıklı beslenmelerini sağlamak için ailelerin yönlendirici olması gerekir.
Zayıf çocuklar daha mutlu ve daha sosyaldir. Arkadaşları tarafından daha çok sevilirler ve okul başarıları da yüksek olur. Aynı zamanda özgüven problemi yaşamazlar, iletişimleri güçlüdür. Okul sayesinde çocukların düzenli beslenmelerini sağlamak daha kolay olurken, neler yediğini takip etmek ve sağlıklı besinler tüketmelerini kontrol etmek de bir o kadar zordur. Artık kantinlerde abur cubur satılmasa da yine de okulda sağlıklı beslenme için ailelerin tetikte olması gerekir.
Peki neden zayıf çocuklar daha mutlu? Okulda sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Okul çağında sağlıklı beslenme zor mu? Gelin, bu sorulara beraber yanıt verelim…
Yemek Programlarını Okul Saatlerine Göre Hazırlayın!
Zayıf çocuklar daha mutlu çünkü düzenli besleniyorlar. Okul çağında sağlıklı beslenme için düzenli bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun yemek düzenini okul saatlerine göre ayarlamanız büyüme ve gelişmeye de katkı sağlar. Bu durum çocukların zihin performansı üzerinde de olumlu etki yapar. Ders programının sabah, öğle ya da tam gün olmasına göre ana ve ara öğünlerin sistemli hale getirilmesi çocuk için avantajlıdır.
Çocuklarda beslenme özellikle okulda kontrol altında tutulamadığı için annelere büyük görev düşüyor. Okul beslenmesi için abur cubur gıdalara yönelmesini engelleyecek sağlıklı atıştırmalıkların mutlaka çocuğun yanında olması gerek. Aksi halde arkadaşlarından görerek yanlış beslenme tercihlerinde bulunabilirler.
Kahvaltıyı Atlamayın!
Okulda sağlıklı beslenme için çocuklarınızı okula tok gönderin. Kahvaltıyı aksatmasına izin vermeyin; tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmesini sağlayın. Süt içme alışkanlığı kazandırın. Taze sıkılmış meyve suyu da süt içmeyen çocuklar için ideal bir seçenektir. Okul çocuklarında beslenme konusunda kahvaltının önemine mutlaka dikkat edin.
[widget-87]
Beslenmelerine Hamur İşi Koymayın!
Zayıf çocuklar daha mutlu ve daha sosyaller. Bunda en büyük role beslenme sahip. Hamur işi gibi gıdaları tüketen çocuklarda depresyon daha fazla görüldüğünden mutsuz ve sağlıksız büyüme tehlikesi ile karşılaşılıyor. Okul çağında sağlıklı beslenme için ailelerin çocuklarının beslenmelerinden poğaça, börek vb. gıdaları çıkarması gerekiyor. Ara öğünlerde de abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinler tercih edilmelidir.
Atıştırmalıkları Evde Kendiniz Yapın!
Okul çağında sağlıklı beslenme için kantin atıştırmalıklarına yönelmesine izin vermeyin. Atıştırmalık olarak sunulan paketli market ürünleri katkı maddesi ve boya maddeleri içerdiği için alerjik reaksiyonların yanında kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor. Çocuklarınız için evde sebze ve meyveleri cips formunda hazırlayarak zararlı olmayan abur cuburlar tüketmesini sağlayabilirsiniz. Böylece olması gereken kilosunda kalmasının yanında arkadaşları gibi abur cubur tüketme isteğini bastırmasına destek olabilirsiniz. Okulda sağlıklı beslenme için sizin emeğiniz çok önemli.
Sevmediği Besinlerde Baskı Yapmayın!
Okul çocuklarında beslenme alışkanlığı kazandırırken çocuklarınıza baskı yapmaktan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun yemek istemediği besinleri ısrarla hazırlamamalısınız. Peynir, yumurta, soğan, karnabahar, brokoli gibi gıdalar onlara itici gelebilir. Bu nedenle onlara sevmediği gıdaları yedirmek için ısrar etmeyin. Çocuğunuza besinleri onun istediği şekilde sunmaya gayret edin. Süt içmiyorsa içine meyve ekleyin, yumurta yemiyorsa omlet yapın.
Okulda sağlıklı beslenme ve okul başarısı için sağlıklı beslenme konularında endişeniz varsa diyetisyeninize danışın. Okul çağında sağlıklı beslenme için ona özel beslenme listeleri edinin. Zayıf çocuklar daha mutlu ancak doğru beslendiklerinde, bunu unutmayın. Okul çocuklarında beslenme için diyetisyen desteği alın.
[widget-89]