Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Obezite Neden Olur?

Günlük Yaşamınızda Fark Etmeden Yaptığınız Şeyler Obezliğin Nedenleri Olabilir!

Günümüzde obezite sorunu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen hastalıklardan biridir. İdeal kilonun kat kat üzerinde olma sorunu olarak açıklayabileceğimiz obezite, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kişinin aşırı kilo alma durumu olan obezitenin altında pek çok neden yatabilir. Peki ya bu obezitenin nedenleri nedir? Yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artmasından kaynaklanan obezite probleminin nedenlerini sizin için sıraladık. İşte obezitenin nedenleri:

1. Depresyon

Obezite nedenleri arasında, aşırı yeme ya da yememe problemlerine yol açan geçirdiğiniz depresyon dönemleri yer almaktadır. Yani obezlik neden olur srusunun en önemli yanıtı, psikolojidir.

Obezite hastalarında hafif veya orta dereceli depresyonlar sık görülür. Duygu durum bozuklukları, kaygı bozukluğu ve yeme bozuklukları da obez olan kişilerde diğer bireylere oranla daha çok görülür.

2. Çevre koşulları

Obezite nedenleri arasında en önemli faktörler arasında yer alan çevre koşullarıdır. Bireylerin ailelerinin yeme alışkanlıkları, fazla tükettikleri besinler, öğün düzenleri gibi faktörler kişinin yeme alışkanlıklarını etkiler.

Fazla yiyecek tüketen ve sağlıksız beslenen bir aileye sahip bireyin obezite problemine yakalanma oranı oldukça yüksektir.

3. Ailede başka bir obez kişinin olması

Obezite nedenleri arasında genetik faktörlerin etkisi de bulunmaktadır. Bununla beraber kişinin ailesinde ya da yakın çevresinde obez bireyin olması beslenme alışkanlıklarının benzerleşeceği ve kabul gördüğü bir çevrede yaratacağı için obezite problemini tetikler.

[widget-87]

4. Benlik imajı bozulması

Obezite nedenleri arasında kişinin özgüvensiz, depresyon, kaygı bozukluğu yaşayan bireylerin benlik imajının bozulmasıyla kaynaklanacak yeme bozuklukları da yer almaktadır.

Obezitenin sebeplerinden dertli olan kişilerin benlik imajı bozulur ve bu da daha depresif ruh hali ve kişilik bozukluklarına neden olur. Böylece vücudunu beğenmeyenler daha çok yemeye kendilerini vererek kilo almaya devam ederler.

5. Sosyalleşme korkusu

Özgüvensiz, fiziki anlamda kendini beğenmeyen bireyler kendilerine farklı şekilde bakıldığından ve alındıkları yorumlardan dolayı sosyal ortamlarda pek fazla durmak istemezler.

Bu durum kişilerin daha hareketsiz olmasına ve daha çok yemesine neden olur ve sonucunda da obezite problemiyle karşılaşma ihtimali hayli yüksek olur. Sosyalleşmekten kaçınmayın! Obezite ile baş etmeyi öğenin!

6. Sigara ve alkol kullanma durumu

Kullanılan zararlı alışkanlıklar yeme düzeninde bozulmalara yol açarak obezitenin sebepleri arasında yer alır. Özellikle alkol ile birlikte tüketilen sağlıksız yiyecekler kilo almayı tetikleyebilir.

Bu şekilde zararlı alışkanlıklar obezitenin kapılarını size aralayabilir. Zararlı alışkanlıklarınızdan kurtularak bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.

Obezite hayat kalitenizi oldukça düşüren ve ciddi hastalıklara neden olan bir rahatsızlıktır. Önlemleri alınmadığı takdirde hem hastanın hayat standardındaki düşüşten kaynaklı psikolojik problemler hem de geri dönülmesi güç olan sağlık problemleri ortaya çıkacaktır.

Obezite ile uzman diyetisyenlerden yardım alarak mücadele edebilirsiniz. Unutmayın, bu hastalık kulaktan dolma bilgilerle yenilebilecek bir hastalık değildir. Hızlı kilo vermek adına yaptığınız diyetlerin kilolarınızdaki artışa sebep olduğunu unutmamalısınız. Obezitenin hayatınızı etkilemesini istemiyorsanız çok geç kalmadan kişiye özel uygulamalarla uzman bir diyetisyene başvurun!

[widget-92]

Yorum Yap