Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Çocukları Obeziteden Koruma Yolları

Çocuklarınızı Obezitenin Pençesine Atmayın! Obeziteden Korunma Yolları Var!

Son yıllarda çocuklarda obezite görülme yaşı oldukça düştü. Çocuklarda ve ergenlerde dengesiz ve aşırı beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan obezite, en sık görülen kronik hastalıklardan biri haline geldi. Çocuklarda obezite oranlarına bakıldığında fazla kilolu çocukların yaklaşık % 40’ında, ağırlık artışının ergenlik döneminde de devam ettiği ve obez ergenlerin % 75-80’inin erişkin dönemde de obez kaldığı tespit edildi.

Bu nedenle yetişkinlikte görülen kilo sorunları ve hastalıkların kaynağı olan çocukluk obezitesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Önemsenmeyen ve dikkat çekmeyen obezite, hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Obezite gelişiminde; genetik, çevresel ve psikolojik faktörler ile beslenme etkendir. Dolayısıyla çocukları obeziteden koruma, anne ve babanın elinde olabilir. Hızlı yemenin ve az çiğnemenin engellenmesi, fast food tarzı besinlerle çocuğun tanıştırılmaması gibi… Çocukları obeziteden koruma yolları ve yöntemlerine gelin, yakından bakalım…

1. Çocuklara Daha Büyük Porsiyon Vermeyin!

Çocukları obeziteden korumak için öncelikle onların zayıf olduğu düşüncesini aklınızdan çıkarın ve onlara büyük porsiyonlar vermeyin. Doymadığını düşünerek zorla yedirdiğiniz 1 tabak yemeğin çocuğunuza yarardan çok zararı vardır.

Bırakın, çocuğunuz doyduğu zaman yemek yemeyi bıraksın. Daha büyük porsiyonlar, sürekli eline tutuşturduğunuz atıştırmalıklar ile onların sağlını tehlikeye attığınızı bilin…Çocukları obeziteden koruma yolları arasında en önemlisi bu.

2. Fast Food Tüketmesine İzin Vermeyin!

Çocukları obeziteden koruma amacıyla onları mümkün olduğunca fast food gıdalardan uzak tutun. Aşırı yağ ve koruyucu içeren bu gıdalar, çocuklarınızın obezite riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olmakta.

Patates kızartması, kola, işlenmiş besinler, pizza ve hamburgerler, cips ve patlamış mısırlar, sadece çocuğunuz için değil sizin için de hiçbir besin değeri olmayan gıdalardır. Obezite nasıl önlenir diyorsanız fast food gıdaların yanından bile geçmeyin.

[widget-87]

3. Tatlı ya da Atıştırmalık Yerine Meyve Verin!

Çocukları obeziteden korumak için acıktıklarında ya da talep ettiklerinde ellerine kek, çikolata, bisküvi gibi gıdalar tutuşturmayın.

Yapay tatlandırıcı ve koruyucu ürünler içeren, hangi şartlarda üretildiğini bilmediğiniz bu besinler, çocuklarınıza sadece kilo olarak geri dönecektir. Bunlar yerine 1 dilim elma, birkaç ceviz, yarım muz ya da süt tüketmesini sağlayın, çocukları obeziteden koruma yolları sayesinde bu sorunla mücadele edin.

4. Ailecek Egzersiz Yapın!

Çocukları obeziteden koruma amacınız varsa onları spor yapmaya özendirmeniz gerek. Obezitenin en büyük nedenlerinden biri olan hareketsizlik, kalp ve yüksek tansiyon gibi sorunların erken yaşta görülmesine neden oluyor.

Dolayısıyla ailecek sabah yürüyüşleri yaparak, hafta soru bisiklet turları düzenleyerek çocuklarınızı egzersiz yapmaya özendirmelisiniz. Böylece yedikleri yiyeceklerin vücutlarında yağ olarak değil kas olarak kalmalarını sağlayın.

5. Çocuklarınızı TV ve Bilgisayardan Uzak Tutun!

Çocuklarda obezite, fast food besinleri özendiren ve yeme isteğini arttıran reklamlarla da tetikleniyor. İştah kabartan cips, hamburger ve kola reklamları, onları yemek yemeye ve sağlıksız tercihler yapmaya itiyor.

Aynı zamanda bilgisayar karşısında geçirilen saatler, çocuğunuzun hareketsiz kalmasına ve dolayısıyla kilosunda artışa yol açıyor. Çocuklarda obezite nasıl önlenir diyorsanız ebeveyn olarak çocuklarınızı TV ve bilgisayardan uzak tutmanız, onların hareket etmelerini sağlamanız gerekiyor. Çocukları obeziteden koruma yolları ile onlara sağlıklı bir yaşam hazırlayın.

Çocukları obeziteden koruma yolları hakkında diyetisyeninizden bilgi alarak onların hayata daha sağlıklı adımlar atmasına önayak olabilirsiniz. Çocukları obeziteden korumak için bilinçli kararlar alabilir, onları hastalıklardan korursunuz. Onlar sağlıklı beslenirken siz de beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmiş olursunuz.

[widget-92]

Yorum Yap