Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Çocuklarda Obezite Nedir? Çocuklarda Obezite Belirtilerine Dikkat!

Çocuklarda Obezite Neden Kaynaklanır?

Obezite, vücudun besinler ile aldığı enerjiyi harcayamaması ve bu fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucunda ortaya çıkan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Çocuklarda obezite nedir ve çocuklarda obezite neden kaynaklanmaktadır? Gelin, birlikte inceleyelim…

Çocukların obez olmasını genetik faktörler etkiler mi?

Çocukların kilolu ve şişman hale gelmesinde çeşitli sebepler vardır.  Genetik faktörler, fiziksel aktivite eksikliği ve sağlıksız beslenme en sık görülen sebeplerdir. Nadiren görülse de hormonal bir problem gibi tıbbi bir durum da buna sebep olabilir. Ailesinde obezite öyküsü olan tüm çocuklar aşırı kilolu olmayabilir. Anne ve babaları aşırı kilolu olan çocuklar, obezite olma riskini taşıyabilir.

Çocuklarda obezite, tesadüfen karşılaşılan bir sorun değildir, bu durum ailenin yemek yeme veya aktivite alışkanlıkları gibi davranışlarıyla bağlantılı da olabilir. Bir çocuğun toplam diyet ve aktivite seviyesi çocuğun kilosunun belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Günümüzde birçok çocuk aktif olmadıkları aktivitelere (televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak) fazla zaman ayırmakta ve bu durum obezite riskini artırmaktadır.

 

Çocuğun Obez Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda obezite ve obezite ile ilişkili diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklarda tanı koyulması günden güne artıyor. Çocuklarda obezite belirtileri farklı olabilmektedir. Çocukların gelişimlerine göre vücut yağı oranları da farklılık gösterecektir. Çocuklarda obezite belirtileri yalnızca vücut ağırlığına bakılarak anlaşılmaz.

Çocuklara obezite teşhisi nasıl konulmaktadır?

Diyetisyenler, çocuğun kilo ve gelişim grafiklerine göre obezite riskini belirlerler. Eğer çocuğunuzun obez olmasından korkuyorsanız hemen bir diyetisyene başvurmanız gerekir. Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır? Eğer çocuklarda obezite belirtileri, yani fazla kilolu olma durumu varsa öncelikle diyetisyene başvurulur ve çocuklarda obezite hesaplaması yapılır, böylece risk açığa çıkar. Çocuklarda obezite belirlendiğinde de hekim ve diyetisyen kontrolünde uygun tedavi yapılır.

  • Çocuklarda obezite hesaplama, yaş yüzdeliğine göre vücut kitle endeksi kullanılarak belirlenir. Bir çocuğun, vücut kütle %95’in üzerindeyse ‘obeziteden etkilenen’ olarak tanımlanır. Bir çocuğun, vücut kütle indeksi %85 – %95 arasındaysa çocuk “aşırı kilolu – obez çocuk” olarak tanımlanır.
  • Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır diye düşünen ve bu konuda endişelenenlerin çocuklarda obezite hesaplaması yapması gerekmektedir. Obez çocuklar için yaşam kalitesi düşeceğinden çocuklarda aşırı kiloluluk ihmal edilmemelidir. Çocuklarda obezite sorunu giderilene kadar, diyetisyen kontrolünde olmak oldukça önem taşır. Buradaki en önemli husus, ‘çocuğun obezite olduğu nasıl anlaşılır’ sorusunu ailelerin zamanında sormasıdır.

Çocuklarda obezite belirtileri arayan aileler, geç kalmadan diyetisyene danışmalıdır. Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır sorusuna karşılık doğru teşhisi, ancak diyetisyen koyabilir.

[widget-87]

Obezite Riski Taşıyan Çocuklar İçin Ne Yapılmalı?

Obezite zamanla gelişen bir hastalıktır ve bu yüzden çocuklarda obezite belirtileri bir gecede ortaya çıkmaz. Obez çocuklar için tedavinin acil bir durum olmadığı unutulmamalıdır. Bu durumda hızlı bir değişim beklemek gerçekçi olmayacaktır.

Obez çocukların fazla kilolarından kurtulmaları için mutlaka diyetisyene danışın

Obez çocuklar için sağlıklı kilo vermenin en iyi yolu baştan önlemler almaktır. Ailenizin sağlığı için dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıkları edinmek çocukların aşırı kilo almasını önlemede atılacak en büyük adımdır.

Aşırı kiloluluk hali taşıyan çocukların kilo vermeleri için mutlaka bir diyetisyen kontrolü altında olmaları gerekmektedir. Kişiye özel programlar hazırlayan diyetisyenlerin desteği, çocuğunuzun daha sağlıklı kilo vermesini sağlayacaktır. Çocuklarda obezite belirtileri görüldüğünde belirtileri göz ardı etmemeli ve çocuğunuzun obez olup olmadığını öğrenerek gerekli tedbirleri almalısınız.

[widget-92]

Yorum Yap