Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Sindirim Sistemi Hastalıkları İçin Uzmanlarından Beslenme Önerileri

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Nasıl Beslenilir?

Sindirim sistemi hastalıkları, beslenme düzenimizle çok ciddi bir ilişkiye sahiptir. Gerek bu hastalıklara yakalanmamak için, gerekse hastalıkların daha fazla ilerlememesi ya da iyileşen hastalıkların nüksetmemesi için sindirim sistemi hastalıklarında beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme konusunun önemi toplumun %20’ye yakın bir kesimince reflü hastalığının yaşanması sonrası anlaşılmaktadır. Sindirim siteminde görülen hastalıklar, besinlerin emilimi başta olmak üzere pek çok soruna neden olmaktadır. Eğer sizlerde sindirim sistemi hastalıklarını yaşıyorsanız, sayfamızdaki sindirim sistemi hastalıkları çeşitlerinde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Gastritte beslenme, ülserde beslenme, kabızlıkta beslenme, reflüde beslenme, basurda beslenme püf noktaları burada…

 

Reflü Hastalığında Nasıl Beslenmeli?

Reflü midede bulunan asit içerikli suyun yemek borusuna çıkması sonucu oluşan bir hastalıktır. Reflü, bazı hastalarda yemek borusundaki yanma ile kendini gösterirken, bazı hastalarda ise midedeki suyun ağza kadar çıkması boyutuna ulaşmaktadır. Reflü hastalarının bu belirtileri fark ederek, ilgili hekimlerden reflü tanısı almalarının ardından tedavilerine ek olarak asitli, acı, baharatlı, kafeinli gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kızartma, kavurma, çok sıcak ve soğuk besinler yenmemelidir. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme alanında olan reflüde beslenme oldukça hassas bir konudur ve mutlaka doktor destekli olmalıdır.

Gastrit Hastalığında Nasıl Beslenmeli?

Gastrit, midenin asit yapısının zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve yine mideye zarar verme ihtimali kuvvetli olan gıdalar nedeniyle oluşmaktadır. Gastritin oluşmasında bakteriler de rol oynamaktadırlar. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme, sağlıklı beslenme biçimi şeklinde olmalıdır. Bu durum gastritte de önemini korumaktadır. Gastritte beslenme sırasında alkolden, asitli içeceklerden, turşu gibi gıdalardan uzak durmak ve çok uzun süre aç kalmamak gerekmektedir. Ayrıca C vitamini alımını desteklemek için her gün taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme için gastiritte beslenme doğru bir şekilde sağlanmalıdır.

[widget-87]

Ülser Hastalığında Nasıl Beslenmeli?

Ülser mide mukozasının ve mide zarının türlü nedenlerle zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta da beslenmenin payı oldukça büyüktür. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme konusunda yapılan hemen tüm tavsiyelere ülser hastaları da uymalıdırlar. Ülser kendisini mide ağrıları ve ekşimelerle göstermekte, kontrol altına alınması durumunda yaşam kalitesini etkileme oranı sınırlı konuma getirilebilmektedir. Yemek saatleri belirli olmalı, şeker tüketimi azaltılmalı, proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Ülserde beslenme de sindirim sistemi hastalıklarında beslenme sürecine dahildir.

İshalde Nasıl Beslenmeli?

Sindirim sistemi hastalıkları arasında olan ishal, besinler tarafından alınan suyun barsaklar tarafından yeteri kadar emilememesi sonucu ortaya çıkar. İshalin belirtileri karın ağrısı ve normalden daha sulu dışkıdır. İshal olan hastalar ağırlıklı olarak posası olmayan gıdaları tercih etmeli ve vücudun kaybettiği sıvıyı en kısa sürede sıvı alımı ile yerine koymalıdırlar.

Kabızlık Sorununda Nasıl Beslenmeli?

Kabızlık barsakların normal hızından daha yavaş bir hızda çalışması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kabız olan kişiler uzun süre tuvalet ihtiyaçlarını gideremezler ya da giderme aşamasında zorlanırlar. Kabızlık yaşandığı sürece lifli gidalara ağırlık verilmesi; bol bol meyve ve bakliyat tüketilmesi faydalı olacaktır. Kabızlıkta beslenme konusunda sindirim sistemi hastalıklarında beslenme alanında uzman diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.

Basurda Nasıl Beslenmeli?

Sindirim sistemi hastalıkları arasında yer alan basur, biliinen bir diğer ismi ile Hemoroid anüsün dışında ya da kalın bağırsağın son kısımlarına doğru meydana gelen damar şişmeleridir. Basur kendisini anüs bölgesinde kaşıntı, ağrı ve kanamalı dışkı ile göstermektedir. Basurda beslenme sürecinde hastalar mutlaka lif açısından zengin gıdaları tüketmeli ve acilen sıvı alımlarını artırmalıdırlar.

Sindirim Sistemi Hastalıkları Hayatınızı Karartmasın!

Sindirim sistemi hastalıkları her kişide farklı şekilde görüldüğü için kişiye özel beslenme programı hazırlanmalıdır. Hastalığın iyileşmesine yönelik yemesi ve yememesi gereken gıdalar belirlenmelidir. Böylece hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılır hem de hastalığın seyri iyi yönde değiştirilir.

Sağlıklı beslenme ve sindirim sistemi hastalıklarında uzman diyetisyen görüşü alarak sindirim sistemi hastalıklarınız için doğru beslenmeyi öğrenebilirsiniz. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme üzerinde durulmadığında farklı sorunlarla da karşılaşmanız muhtemeldir.

[widget-100]

Yorum Yap