- Konu Başlıkları
- Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İsteyenler Bu Yazı Sizin İçin!
- Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalı?
- Ramazanda Sağlıklı Beslenmek Mümkün! – Doğru Öğünlerle Kilo Almaktan Kurtulabilirsiniz!
- İftarda Beslenme – Ramazanda Beslenme Önerileri Diyetisyenler Ne Diyor?
- Ramazan Ayında Beslenme: Sıcacık Pideden Vazgeçemiyor musunuz?
- İftardan Sonra Midesi Kazınanlar…
- Ramazanda Beslenmede Tatlı Yasak mı?
Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İsteyenler Bu Yazı Sizin İçin!
Ramazanda beslenme, her yıl en çok merak edilen ve araştırılan konular arasındadır. Uzun süreli aç kalımında tansiyon ve şeker düşmesi, dikkat dağınıklığı, odaklanamama problemi ve baş dönmesi gibi olumsuz durumlar yaşandığından rutinlerimizin etkilenmemesi için ramazan ayında beslenme önerileri almamız gerekir.
Ramazanda sağlıklı beslenmek isteyenlere diyetisyenlerin ilk önerisi, sahurun atlanmaması. Sahura mutlaka kalkılmalı veya yatmadan önce bir şeyler yenmeli. Sahur, kahvaltı gibi düşünülmeli ve eksik edilmemelidir. Şimdi gelin, ramazanda beslenme önerileri diyetisyenler ne diyor, birlikte bakalım.
Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalı?
Bütün gün boyunca daha çok sahurda yenen yiyecekler harcanır, iftarlar biraz daha kiloya destek olur. Sahur içerik olarak proteinden zengin olmalıdır çünkü proteinler daha uzun süre tok tutar ve kas kaybını engeller. Böylelikle direncin de düşmesi engellenmiş olur. Yumurta protein açısından diğer tüm besinlerden farklıdır. Yumurtadan alınan proteinin nerdeyse tamamı vücut tarafından kullanılır. Dolayısıyla ramazanda beslenme programına mutlaka yumurta eklenmelidir. Yine peynir de proteinden zengin olduğundan sahurda kullanılabilir. Çok yağlı ve tuzlu besinler ertesi gün su ihtiyacını arttıracağından çok yağlı olmayan, az tuzlu peynirlerin tercih edilmesi daha doğru olur.
Ramazanda Sağlıklı Beslenmek Mümkün! – Doğru Öğünlerle Kilo Almaktan Kurtulabilirsiniz!
İftarda beslenmenin direkt olarak kilo alımına neden olduğuna dair bir genel bir kanı var. Vücut tüm gün aç kaldığı için iftarda beslenme çok önemlidir ve atlanmaması gerekir. Yalnızca porsiyon miktarlarının doğru ayarlanması önemlidir. Bu noktada ramazanda beslenme önerileri diyetisyenlerin ısrarla söylediği gibi yeterli porsiyonlarla beslenmek gerekiyor. Böylelikle israfın da önüne geçilmiş olunuyor.
Ramazanda beslenme nasıl olur, ramazanda kilo almak istemiyorum, sağlıklı bir ay geçirmek istiyorum diyorsanız sizler için sıralayacağımız şu önerilere dikkat edebilirsiniz:
- Her ana öğünde olduğu gibi karbonhidrat seçimi doğru yapılmalıdır.
- Hem iftarda beslenmede hem de sahurda besin içeriği zengin olan tahıllardan yapılmış ekmekler tercih edilmelidir (tam tahıl, çavdar, karışık tahıllı vs).
- Tatlı ihtiyaçları daha çok meyvelerden karşılanmalıdır. Taze meyve ise bir avuç dolusu kadar, kuru meyve ise küçük bir avuç kadar olmalıdır.
- Yağlı tohumlar, tokluk ve enerji adına yardımcı olacağından küçük bir avuç kadar (ort. 10 adet) çiğ fındık veya ceviz veya badem tercih edilebilir.
- Sahurda beslenmede tercih edilecek bal, tahin-pekmez, zeytin gibi besinler çok az yenmelidir.
- Hem sahurda beslenmede hem iftarda beslenmede açık çay, yeşil çay, ıhlamur tercih edilebileceği gibi ayran, kefir gibi protein değeri olan besinler de tercih edilebilir.
İftarda Beslenme – Ramazanda Beslenme Önerileri Diyetisyenler Ne Diyor?
İftarda beslenmeye mutlaka eklenecek olan çorbalar, en iyi geçiş besinleridir. Mümkünse yemeye ilk olarak çorbayla başlamak, en doğrusu olur. Daha sonrasında yenecek yemekleri de düşünerek küçük bir kase çorbayı öğününüze ekleyebilirsiniz.
Ramazanda beslenme nasıl olur, öğünlerimize ne eklemeliyiz diye merak ediyorsanız ana yemek olarak bir et yemeği olabileceği gibi bir sebze yemeği veya baklagil de tercih edebilirsiniz. Yemeğin yanında yenilecek pilav, makarna, börek varsa küçük porsiyonlar şeklinde olmalıdır. Her öğünde sebze ve yoğurt mutlaka bulunmalıdır.
İftarda beslenmede ya da iftardan sonra mutlaka bir porsiyon meyve tüketilmelidir. Yemeklerde seçilecek et türlerinin yağlı olmamasına özen gösterilmelidir. Yağlı besinlerin sindirimi zor olduğundan, iftar sonrasında hazımsızlığa yol açabilir.
Ramazan Ayında Beslenme: Sıcacık Pideden Vazgeçemiyor musunuz?
Ramazanda beslenme nasıl olmalı diyenlerin aklından “Pide yemeyecek miyiz?” sorusunun geçtiğini biliyoruz. Pidelerimiz ramazan ayının olmazsa olmazlarındandır. İçerik bakımından tamamen karbonhidrat olduğundan yemeklerin yanında küçük avuç içi kadar yemek yeterlidir. Eğer daha fazla yemek istiyorsanız öğünlerinizden pilav, makarna gibi olan karbonhidrat grubunu kaldırmanız gerekir. Ve mümkünse iftardan sonra 20 ila 30 dakika aralığında bir yürüyüş, pidenin kalorisinin yakımı için tavsiye edilir.
İftardan Sonra Midesi Kazınanlar…
Ramazan ayında beslenmeme dikkat etmek istiyorum ama canım sürekli bir şeyler istiyor, diyorsanız iftar ve sahur aralığında çiğ kuru yemişlerle ara öğünler yapabilirsiniz. Veya bir kase yoğurt yiyerek vücudunuzun yemek yeme ihtiyacını giderebilirsiniz.
Ramazan ayında en dikkat edilmesi gereken konulardan biri sıvı alımıdır. İftarla sahur arasında su ihtiyacını tamamlamak önemlidir. Bu bağışıklığın da kuvvetlenmesi bakımından önemlidir. İftarda 1 bardak suyla başladıktan sonra sahura kadar küçük yudumlarla sürekli su içilmelidir. Erkekler için bu miktar ortalama 2 litre, kadınlar için 1.5 litredir.
Ramazanda Beslenmede Tatlı Yasak mı?
Yemekten sonra tatlı tercih edilecekse mutlaka ara öğüne alınmalı ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Geleneksel tatlılardan güllaç, sütlaç, muhallebi bunlara iyi birer örnektir. Her akşam tatlı yenmemeli, hafta 1-2 kez tercih edilmelidir.
Şeker katkılı hazır yiyecekler ramazan gibi daha az yediğimiz dönemlerde kilo aldırabileceği gibi bağışıklığı da zayıflatacaktır. Bu nedenle çikolata, gofret, bisküvi ve kek gibi paket atıştırmalıklar yerine bir top dondurma tercih etmek daha doğru olacaktır.