Randevu Al
Randevu Al +90 (850) 532 33 44
Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Covid -19 Hastalarında Beslenme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Corona Virüse Karşı İyi Beslenin!

Bağırsak mukozanın doğrudan viral enfeksiyonu veya antiviral ve anti-elektif ilaçlar nedeniyle karın ağrısı ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar görülebilir.

Covid-19 hastalarında bağırsak mirkoekolojik dengesinin bozulmasıyla;

  1. Laktobasillus
  2. Bifidobacterium gibi bağırsak probiyotiklerinde önemli azalma olur.

Mikroekolojik modülatörler ve beslenme desteği ile bağırsak florasının dengesini korumak gereklidir. Mikroekolojiler bakteriyel translokasyonu ( homolog olmayan parça değişimleri )ve sekonder enfeksiyonu azaltabilir. Bağırsak florasını erken teşhisi ile antibiyotiklerin yanında mutlaka bağırsak mikroekolojik dengesini korumak için probiyotikler reçete edilmelidir.

Bağırsak dengesini koruyucu özel beslenme şekli önemlidir.

 

Covid-19’da Beslenme Desteği Nasıl Planlamalıdır?

Ciddi kritik derecede hasta olan COVID-19 hastaları yüksek beslenme riskinde kabul edilir.

Gastrointestinal fonksiyon ve aspirasyon risklerinin erken değerlendirilmesi ve bunun  sonucunda enteral nütrisyonal destek hasta için önemlidir.

İlk oral beslenme tercih edilir. Erken İntestinal nutrisyon, beslenme desteği sağlayabilir.

Enteral nutrisyon yolu ile şiddetli ve kritik hastalarda sıklık karın şişliği, ishal ve gastroparezi şeklinde ortaya çıkan hasarlar görülür. Nutrisyon tüpünün yerleştirilmesi önerilir.

Bağırsak hasarı olan hastalar için, bağırsak emilimi ve kullanımı kolay olan önceden belirlemiş kısa peptid preparatları önerilir.

[widget-87]

Bağırsak fonksiyonlarına sahip hastalar için ,yüksek kalorili tam protein preparatları seçilebilir.

Hiperglisemi hastaları için glisemik kontrole faydalı besin preparatları önerilir.

Kg vücut ağırlığı başına 25-30 kcal, hedef protein içeriği günlük 1.2-2.00 g/kg kadardır.

Nutrisyon uygulama düşük dozajda başlamalı kademeli olarak arttırılmalıdır. İntoleransı azaltmak için besinler ısıtılmalıdır.

Yaşlı grup için; belirgin abdominal distansiyonu olan hastalar geçici olarak parenteral beslenme desteklenebilir. İyileşme durumunda yavaş bağımsız diyet veya enteral beslenmeye geçiş yapılmalıdır.

Yazar: Diyetisyen Aslıhan Elmas

[widget-54]

Yorum Yap