Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Metabolik Sendromda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Metabolik Sendrom Sorunlarına Karşı Doğru Beslenme!

Türkiye’de ve dünyada metabolik bozukluklar nedeniyle obezite artmış durumdadır. Şişmanlık, kalp sağlığının bozulması, hormonal problemler, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon metabolik sendromun içinde yer almaktadır. Esasen metabolik sendrom bir hastalık değil yanlış beslenme ve hareketsizlik nedeni ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Özellikle bel çevresinde oluşan yağlanma sonucu insülin direnci ortaya çıkarak metabolik sendrom hastalığına benzer sorunlarla karşılaşılmasına neden olur.

Metabolik sendrom kilo vererek ve egzersiz yaparak aşılacak bir hastalıktır. Bu nedenle kişinin uzman bir diyetisyen ile kilo verme ve kilo kontrolü programına başlaması gerekir. Metabolik sendromda beslenme tedavisi uygulanarak ideal vücut ölçülerine kavuşması sağlanır. Metabolik sendrom diyeti kişiye özel olarak hazırlanır. Metabolik sendrom tedavisi mutlaka alanında uzman diyetisyenler tarafından yapılmalıdır. Bilinçsiz yapılan uygulamalar, kişinin durumunun daha kötüye gitmesine neden olabilir. Peki metabolik sendromda nasıl beslenilir? Metabolik sendrom diyeti diye bir şey var mı?

 

Metabolik Sendrom Sorunu Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Metabolik sendromlarda nasıl beslenilir öğrenmek için, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirmek için, hastalığınızın gidişatına göre beslenmek ve metabolik bozukluklara bağlı rahatsızlıkların önüne geçmek için doğru beslenmeye ihtiyacınız var. Nasıl doğru beslenirim diyorsanız uzman diyetisyenlerden metabolik sendromda beslenme hakkında öneriler:

  • Metabolik sendromda beslenme sırasında niasin ve B grubu vitaminler alın. Bu amaçla yaş ekmek mayası ile yapılan ekmekler, tavuk eti, bulgur, yeşil mercimek ve badem tüketebilirsiniz.
  • Trans yağlardan uzak durun. Tereyağı, kuyruk yağı, krema, kırmızı ette görünen beyaz yağlı kısım, salam, sucuk, kavurma ve hazır kek-kurabiye-bisküviler; trans yağ açısından zengindir. Bu tür sağlıksız besinler yerine zeytinyağı kullanın, hazır paket ürünlerden sakının.
  • Metabolik sendrom tedavisi yapılırken ıspanak, karnabahar, mantar ve bezelye tüketimini sınırlayın. Pürin içeren ıspanak, karnabahar, mantar, bezelye, nohut, kurufasulye, kepekli ürünler ve çavdarlı besinler karaciğerde yağlanma, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve gut hastalığına neden olabilir. Bu besinleri çok az tüketmenizde yarar var.
  • Potasyum klorür içeren tuz kullanın. Sodyum oranı yüksek maden suyu, sodyum klorür içeren sofra tuzları, himalaya tuzu, kaya tuzu ve salamura edilmiş yiyeceklerden uzak durarak tuzu hayatınızdan tamamen çıkarmaya çalışın. Metabolik sendromda beslenme için bunlara dikkat!
  • Şekerli gıdalardan uzak durun. Metabolik sendromda nasıl beslenilir diyenler için bir diğer öneri de şeker tüketilmemesidir. Şeker hastalığına yakalanma riski daha fazla olan metabolik sendromlu kişilerin şeker ihtiyaçlarını kesinlikle taze meyvelerden, bal ya da pekmezden sağlaması öneriliyor.
  • Metabolik sendromda beslenme sırasında süt ve süt ürünlerinin tüketimi arttırılmalıdır.
  • A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımını arttıran yağ grubunun da metabolik sendromda beslenme sürecinde tüketilmesi gerekmektedir.

[widget-87]

Metabolik sendromda beslenme alışkanlığı kazanılırken günde 4 – 6 öğün tüketilmelidir. Gereğinden fazla besin tüketimi kişinin genel sağlığını da bozacağı için kilo kontrolü sağlanmalıdır. Metabolik sendromlu kişilerin mutlaka fiziksel aktivite yapması şarttır.

Metabolik Sendromlular İçin Hareket Şart!

Metabolik sendormda nasıl beslenilir sorusunun yanında metabolik sendromda egzersiz yapılır mı sorusu da çok önemlidir. Metabolik sendromun öncelikli tedavisi kilo kaybı ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Metabolik sendroma eşlik eden obezite, şeker ya da hipertansiyon sorunları da varsa ilk amaç kilo kaybı olmalıdır. Kilo kaybının 6-12 aylık bir süre içerisinde %7-10’u geçmemesi önerilir.

İnsülin direnci, dislipidemi, koroner arter hastalığı, non-alkolik yağlı karaciğer, polikistik over sendromu gibi metabolik hastalıklarla karşılaşmamak için mutlaka egzersizle birlikte kişiye özel beslenme programı oluşturulmalıdır. Sonrasında ise uzun süreli takip ve izlem yapılmalıdır. Metabolik sendromda beslenme konusunda mutlaka titiz davranılmalıdır. Siz de metabolik sendromda beslenme konusunda destek almak, metabolik sendromda nasıl beslenilir öğrenmek istiyorsanız bu alanda uzman bir diyetisyene danışın, sağlıklı bir yaşam için hastalığınıza uygun beslenin…

[widget-100]

Yorum Yap