Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Menopoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Menopoz Nedir? Bu Zorlu Sürece İyi Hazırlanın!

Menopoz nedir? Menopoz dönemi bebeklik, ergenlik gibi bir dönemdir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki folikül miktarında azalmalar görülür ve bununla birlikte östrojen hormonunda azalmalar meydana gelir. Menopoz döneminde zamanla östrojen üretimi kesilir, yumurtalıklarda küçülme gerçekleşir. Kadınlarda buna bağlı olarak adet döngüsü tamamen kesilir ve üreme yeteneği kaybedilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir? Aniden Oluşan Terlemeler Menopozun Habercisi Olabilir!

Menopoz belirtileri kadınlarda birçok farklı şekilde meydana gelebilir. Menopoz belirtileri nelerdir? Başlıca belirtiler olarak adet dönemlerinde ağrıların daha şiddetli görülmesi, daha sık idrara çıkma ihtiyacı, ruh halindeki oluşan ani değişimler, ani gerçekleşen terlemeler, uyku problemlerinin baş göstermesi, yüzde kızarma, nabızda artış, konsantrasyon bozuklukları ve unutkanlık problemlerdir. Bu problemleri yaşıyorsanız ve yaşınız yaklaşık olarak 45-55 aralığındaysa menopoz olma ihtimaliniz yüksektir. Menopoz belirtileri hakkında mutlaka bilgi sahibi olun.

 

Menopoz Döneminde Vücutta Yaşanan Değişimler Neler?

Menopoz dönemi sırasında östrojen hormonunun azalmasından kaynaklı olarak vücutta değişiklikler meydana gelir. Menopoz döneminde vücuttaki değişiklikler, öncelikle genital bölgede başlar. Menopoz döneminde yumurtalıklarda ve rahimde küçülme, rahim içi duvarda kalınlaşmalar görülür. Menopoz döneminde genital bölgedeki kıllanmalarda azalmalar meydana gelir. Menopoz döneminde idrar kesesindeki küçülmelerden kaynaklı olarak idrar kaçırma sıkıntıları görülür. Östrojen hormonunun azalmasından kaynaklı ciltte kırışmalar meydana gelir, yüzdeki tüylenmeler çoğalır, kemik erimesi meydana gelir ve bunun neticesinde boyda kısalmalar olur. Meme uçlarında küçülme ve memede sarkma da görülmektedir. Menopoz döneminde kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunları yaşanabilir.

Menopoz dönemini etkileyen faktörler – Sigara kullanımı erken menopoza neden oluyor!

Menopoz dönemi ortalama 45-55 yaş aralığındaki kadınlarda, adet kanamalarının kesilmesiyle doğurganlık özelliğinin kaybedildiği ve vücut yapısında bir takım değişiklikler oluştuğu doğal süreçtir. Bu süreci tetikleyen ya da etkileyen birçok etmen bulunmaktadır. Bu etmenler menopoza erken girmenize ya da geç girmenize, menopozu geçirirken yaşadığınız sıkıntıların sıklıklarına kadar etkili olur. Sizin için menopoz dönemini etkileyen faktörleri sıraladık:

[widget-87]

  • Genetik: Menopoz yaşı için en etkili olan etmen annenin menopoza kaç yaşında girdiğidir. Menopoz yaşı diğer hastalıklarda olduğu gibi genetik eğilimlidir. Eğer kişinin annesi 42li yaşlarda menopoza girmiş ise kişi bu yaşlara yakın menopoza girebilir.
  • Yumurtalık ameliyatı: Östrojen salınımını yapan yumurtalıkların herhangi bir operasyon geçirmesi yumurtalıkların fonksiyonlarına zarar verme olasılığı vardır. Yumurtalıklarının fonksiyonlarına zarar gelmiş kişilerin erken menopoza girme ihtimalleri vardır. Tedavilerde önce ilaç tedavisine başvurulması yumurtaların zarar görme riskini daha azar indirebilmektedir.
  • Sigara kullanımı: Sigara birçok hastalığa neden olduğu gibi menopoza erken girmede de etkili bir elemandır. Sigara yumurta rezervini olumsuz olarak etkilemektedir ve beraberinde erken menopozu getirmektedir.
  • Yaşam tarzı: Beslenme, stres, uyku bozuklukları ve edinilen zararlı alışkanlıklar vb. hormonal bozulmalara neden olan yaşam tarzları menopoza girme yaşında etkisi büyüktür.
  • Düşük kilo: Kadınlarda vücudun gereksinimlerini karşılayamayacak kilo, erken yaşta menopoz görme nedenleri arasındadır.
  • Obezite: Sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklı vücudun hormonal yapısındaki bozulmalar sonucunda oluşan obezite hastalığı kadınlarda menopoz yaşı konusunda etkilidir. Bu hastaları yaşayan bireyler erken yaşta menopoza girebilir.

Menopozda Kadınların Yapması Gerekenler

Daha rahat bir menopoz dönemi geçirmek istiyorsanız sıcak basması problemine karşı hafif kıyafetler giymeniz gerekir.  Baharat ve kafeini azaltarak, sigara ve alkol kullanımından kaçınarak vücudunuzda bulunan minerallerin azalmasını önlemelisiniz. Östrojen azlığının neden olduğu, ağrılı cinsel birleşme problemine karşı rahatlatıcı yağlardan kullanılabilir.

Düzenli olarak cinsel birleşme sağlanarak atrofiden korunma gerçekleşebilir. Menopoz döneminde kalsiyum eksikliğinden kaynaklı kırılmaları önlemek amacıyla kalsiyum alınımına dikkat edilmesinde yarar var.  Düzenli olarak spor faaliyetlerinin yapılması menopoz döneminde hem fizyolojik hem de psikolojik olarak menopoz döneminde iyi yönde etkiler yaratır.

Uzmanlardan Yardım Alın Menopoz Dönemini Rahat Geçirin!

Menopoz döneminde düşen vitamin değerleri ve yaşanan sıkıntıları uzman bir doktordan yardım alarak çözüme kavuşturun. Düşen vitamin değerleri ve oluşabilecek sıkıntılara doktorların kişiye özel uygulamalarından gerçekleştirdikleri tedavileri, sağlıklı beslenerek desteklemenizde yarar var. Menopoz döneminde yaşanan psikolojik değişimler için uzman bir psikologdan yardım alınabilir.

Menopoz nedir, menopoz belirtileri nelerdir, menopozda neler olur ve menopozda vücuttaki değişiklikler nelerdir gibi sorularınızı doktorunuza sormayı ihmal etmeyin…

[widget-100]

Yorum Yap