Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

0 – 6 Ay Bebek Beslenme Tablosu

Yenidoğan Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebeklerde ay ay beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir. Tüketilmesi veya tüketilmemesi gerek gıdaları öğrenmeyi sağlayacak 0-6 ay bebek beslenme tablosu hazırlamak yeni annelerin işlerini kolaylaştıracaktır. Bebek gelişiminde ilk haftalar oldukça önemlidir. Bebeklerin gelişimleri ilk aylarda çok hızlı olacaktır.

0-6 ay bebek beslenmesi sürecinde sadece anne sütünü kullanmak bebek gelişiminin tam olması bakımından oldukça önemlidir. Bu dönemde annelerin de sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Emziren anneler, kalsiyum, folik asit, demir, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmelilerdir. Bunun yanında yeterli miktarda süt üretimi için günde en az 2 litre su içilmelidir. Emzirme döneminde alkol ve sigara kullanmamak da bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.

İlk Altı Ay Bebek Beslenmesi

0-6 ay bebek beslenmesi tablosu oluşturmak bebeğin gelişiminin tam olarak sağlanmasında faydalı olacaktır. Yenidoğan beslenmesi, yetişkinlik döneminde herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması bakımından önemli bir konudur. 6 aylık bebek beslenmesi gelişim açısından da olukça mühimdir. İlk altı ay bebek beslenmesi şöyledir:

1. 1 aylık bebek beslenmesi

1 aylık bebek beslenmesi her bebeğe göre farklılık gösterse de yenidoğan beslenmesi için 2 – 3 saatte bir bebekleri emzirmek çok önemlidir. Emziren annelerin bu öğün aralıklarına uymaları gerekmektedir. 0-6 ay bebek beslenmesi açısından ilk ay çok önemli.

Emzirmeden önce bebek rahat ve huzurlu olmalıdır, bu yüzden bebekler uyanık ve altı temizken emzirilmelidir. Beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmak da onun daha kolay uyumasını sağlayacaktır. 1 aylık bebek beslenmesi ilkelerine uyulduğu zaman bebek 4.5 kilo civarında olacaktır.

2. 2 aylık bebek beslenmesi

2 aylık bebek beslenmesi için de bebek sadece anne sütü içmelidir. 2 aylık bebeklerde kusma sorunları görülebilir. Bunun için bebek emzirildikten sonra bir süre dik tutulmalıdır.

Emzirdikten sonra bebeğin gazını çıkarmak, onun rahatlamasına yardımcı olacaktır. 2 aylık bebek beslenmesi sırasında da bebeği düzenli emzirmek çok önemlidir. 0-6 ay bebek beslenmesi için emziren annelerin sütleri yeterli değilse doktora başvurmalarında fayda vardır.

[widget-87]

3. 3 aylık bebek beslenmesi

3 aylık bebek beslenmesi yine anne sütüyle sağlanmalıdır. Emziren anneler bu dönemde işe başlayabilirler, bebeklerin anne sütünden mahrum kalmamaları için bu dönemde süt sağma işlemi uygulanabilir. 0-6 ay bebek beslenmesi açısından 3. ay çok önemli.

Yenidoğan beslenmesine anne sütü ile başlayan bebekler için sağılan süt, oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün kalabilmektedir. Anne sütünün 3 aylık bebek beslenmesi için de çok önemli olduğu unutulmamalıdır. 0-6 ay bebek beslenmesi için uzman önerilerini dinlemek gereklidir.

4. 4 aylık bebek beslenmesi

4 aylık bebek beslenmesi için anne sütüne devam etmek yine çok önemlidir. Dört aylık sağlıklı bir bebek 8 kiloya ulaşmalıdır. 4 aylık bebek beslenmesi sırasında emzirmeler arasındaki süre artabilir.

İlk üç ay 2 – 3 saatte bir emzirilen çocuk 4. aydan sonra günde 4 – 6 kere anne sütü alarak doyabilir. 4 aylık bebek beslenmesi için gaz sancıları devam edebilir. Ancak bu sancıların azaldığı günden güne görülecektir. 0-6 ay bebek beslenme tablosu içinde verilen tavsiyelere uyulmalı ve ek gıdaya geçilmemelidir.

5. 5 aylık bebek beslenmesi

5 aylık bebek beslenmesi sırasında bebek için en uygun gıda yine anne sütüdür. 5 aylık olan bebek daha fazla anne sütüne ihtiyaç duyduğu için emziren annelerin bu dönemde süt miktarını artıracak besinler seçmeleri gerekmektedir.

5 aylık bebek beslenmesi için bebek öğünleri arasında zaman farkları daha da artabilir. Ancak bu dönemde bebeklerin ek gıdaya geçiş eğilimleri kontrol edilmelidir. Bu dönemde sizin yediklerinize özeniyor ve bunları çiğnemeye çalışıyorsa bebeğiniz ek gıdaya hazır demektir.

0-6 ay bebek beslenme tablosu oluşturmak bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. İlk altı ay bebek beslenmesi sırasında sadece anne sütü tüketilmesi, bebeklerin daha hızlı büyümesine yardımcı olacaktır. 0-6 ay bebek beslenmesi için mutlaka diyetisyen ve hekim desteği şarttır. 6 aylık bebek beslenmesi hassas bir konudur. Siz de yeni doğan beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız alanında uzman bir diyetisyene başvurabilirsiniz.

[widget-93]

Yorum Yap