Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Ramazanda Sağlıklı Beslenme – Diyetisyen Önerileri

Ramazanda Kilo Almayı Nasıl Engellersiniz?

Sağlıklı oruç tutmanın ilk şartı sahura kalkmaktır. Sahuru günün ilk öğünü olan kahvaltı gibi düşünmeliyiz. Geç saatte yenen ağır yağlı ve tuzlu yemekler metabolizma hızını düşürecek, kişi ramazan ayı boyunca kilo alacaktır. Sağlıklı bir kahvaltı tabağı kişiyi oruç süresince tok ve zinde tutmak için ideal bir seçimdir.

Protein ve yağ açısından zengin, basit karbonhidratlardan fakir bir menü, vitamin ve mineral açısından da yeterli olmalıdır.

Kişide kan şekeri ve insülin dalgalanmaları yaratan basit karbonhidratlar uzak, uzun süre tokluk sağlayan, lif içeriği yüksek meyve ve sebzeler de menümüzde yer almalıdır.

1 adet haşlanmış yumurta, 2 yemek kaşığı lor peyniri, 4 adet ceviz, domates, salatalık ve marul ile yapılmış salata, 2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği ve 1 bardak kefir ideal ve örnek bir menü olarak tercih edilebilir.

İftar, uzun süren açlık döneminin sonudur. Hurma ve su orucu açmak için ideal bir seçimdir. İftar açıldıktan sonra hızlı ve aşırı yemek yemek birçok sağlık sorunlarına yol açacaktır. İçilen çorbanın ardından yemeğe biraz ara verilmesi aslında en sağlıklısıdır. Sindirim sorunlarını azaltan 10 dakikalık bu aradan sonra ana yemekler yine yavaş ve çok çiğneyerek tüketilmelidir.

1 porsiyon etli sebze yemeği veya et yemeği, 1 kase yoğurt, 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı, salata ve 1/6 pide sağlıklı bir iftar sofrası menü örneği olabilir.

 

Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?

Lifli besinler kişiyi tok tutacaktır. Zengin kaynakları; kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzelerdir. 

Yumurta, et, süt ve süt ürünleri içerdikleri protein nedeni ile yine tokluk hissini uzatacaktır.

Örneğin, 2 yemek kaşığı yulaf kepeğini 1 probiyotik yoğurt ile karıştırıp tüketmek yine sağlıklı bir seçim olacaktır.

İftarda Yenmesi Gereken Sindirimi Kolay Besinler Nelerdir?

İftarı çorba ile açmak sindirim problemlerine neden olmayacaktır, ancak çok sıcak ve hızlı içilen bir çorba sağlıksızdır. Ardından yenen etli – etsiz sebze, kuru baklagil yemekleri porsiyon kontrolü koşulu ile sağlıklı seçimlerdir.

Meyve ve tatlı tüketimini yemekten en az bir saat sonra yapmak gerekmektedir. Ağır tatlılar yerine, şekeri azaltılmış ve tarçınla tatlandırılmış sütlü tatlılar kişiyi ani şeker yükselmeleri ve hazımsızlıktan koruyacaktır.

İftar sonunda içilen papatya ve rezene çayları hazmı kolaylaştırmaya yardımcıdır.

[widget-87]

Çabuk Acıktıran ve Susatan Besinler Nelerdir?

Kan şekerini ve insülini ani dalgalandıran besinler kişiyi çabuk acıktıracaktır. Basit karbonhidratlar dediğimiz, rafine şeker, rafine tahıllar yani beyaz ekmek, pirinç ve makarna uzak durulması gereken besinlerdir.

Tuzlu zeytin, peynir, konserve gıdalar, işlenmiş et ürünleri, turşu tüketimi kişiyi susatacaktır.

Vücutta diüretik etki yaratan kahve, su kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kahve tüketimini sınırlamak en sağlıklı seçim olacaktır.

Yorum Yap