Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

9 – 12 Ay Bebek Beslenme Tablosu

Ek Gıdaya Geçtikten Sonra Ne Yapılmalı?

6.aydan itibaren başlayan bebeklerde diş çıkarma süreci 9 – 12 aylık dönemde de devam eder dolayısıyla bebeklerin huzursuzlukları bu dönemde de sürecektir. 9 – 12 ay bebek beslenme tablosunda et, yumurta, balık, buğday unu gibi pek çok gıda yer alabilir. Ek gıdaya geçtikten sonraki bu süreçte bebekleri yeni gıdalarla tanıştırmak mümkündür.

9 – 12 ay bebek beslenmesi sırasında bebeğin yeni tatlara karşı daha meraklı ve daha iştahlı olduğu görülecektir. Bu dönemde annelerin bebeklerine uyumlu davranması ve onu yeni tatlara alıştırması çok önemlidir. Ancak domates, tropikal meyveler, turunçgiller, yumurta akı gibi yiyecekler, alerjen yapıları nedeniyle 1 yaşından önce tüketilmemeleri gerekmektedir. Bu sırada annelerin bebeklerini emzirmeleri gerektiği de unutulmamalıdır. Çünkü bebeklerin gelişimleri için en temel besin maddesi anne sütüdür.

9 – 12 Ay Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

9 – 12 ay bebek beslenme tablosu içinde yeni diş çıkaran bebekler için dişlerini kaşımaya yarayacak besinlere yer verilebilir. Bebeklere dişlerini kaşımaya yarayacak yumuşak ve küçük besin parçalarını vererek onların hem yeni besinleri tanımasına hem de kendilerini beslemesine imkan tanınmış olunur. 9 aylık bebek beslenmesi, 10 aylık bebek beslenmesi, 11 aylık bebek beslenmesi için farklı programlar hazırlanması gerekir. 10 9 – 12 ay bebek beslenme tablosu şöyledir:

1. 9 aylık bebek beslenmesi

9 aylık bebek beslenmesi için anne sütü içmek gelişim açısından oldukça önemli olacaktır. Bunun yanında 9 aylık bebek artık ek gıdaya da alışmış olur. Bu yüzden 9 aylık bebek beslenmesi sırasında anne sütü ve ek gıda ile beslenme oranı yarı yarıya olmalıdır.

9 aylık bebek beslenmesi için ek gıdaya geçiş aşaması tam olarak sona ermediğinden bebeklerde sindirim sorunları olabilir. Bu yüzden ilk kez verilen besinlerden sonra 3 gün beklenmeli ve bu gıdaların bebekler üzerindeki etkileri izlenmelidir.

2. 10 aylık bebek beslenmesi

10 aylık bebek beslenmesi sırasında bebeklere verilen gıda çeşitliliği artacaktır. Fakat 10 aylık bebek için anne sütü hala çok önemlidir. 10 aylık bebek beslenmesi için lahana, pırasa, karnabahar, kurubaklagil püresinden sebze çorbaları hazırlanabilir.

10 aylık bebek beslenmesi için yağlarından arındırılmış et ve balık yer alabilir. Bunun yanında 10 aylık bebeklere çiğnemeye alışmaları için haşlanmış ve ayıklanmış sebzeler verilebilir böylece bebekler hem yemek yemeye alışır hem de dişlerini kaşıyabilirler.

[widget-87]

3. 11 aylık bebek beslenmesi

11 aylık bebek beslenmesi için ideal öğün sayısı 3 olmalıdır. 11 aylık bebekler kendi kendilerine yemek yemeye başlarlar ve buna izin verilmelidir. Yemek sırasında bebeklerin eline kaşık vermek, su içmeleri için bardak vermek el kol kavrama yeteneklerini de geliştirecektir.

11 aylık bebek beslenmesi sırasında anne sütü yine önemli bir yer tutmaktadır. Bebek 2 yaşına gelene kadar anne sütüne ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden bebeklerin gelişimi için anne sütü verilmesi ihmal edilmemelidir.

9 aylık bebek beslenmesi, 10 aylık bebek beslenmesi, 11 aylık bebek beslenmesi birbirinden tamamen farklıdır ve özel olarak planlanması gerekir. 9 aylık bebek beslenmesi sırasında denenecek gıdalar 11 aylık bebek beslenmesi için gerekli olmayabilir. Bu nedenle anne ve babaların bilinçlenmesi önemlidir.

9 – 12 ay bebek beslenmesi, bebeklerin bundan sonraki masada yerini alma aşamaları için çok önemlidir. 9 – 12 ay bebek beslenme tablosu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz alanında uzman bir diyetisyene başvurabilirsiniz.

[widget-93]

Yorum Yap