Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

18 – 24 Ay Bebek Beslenme Tablosu

Bebekler 2 Yaşından Önce Nasıl Beslenmeli?

Anne sütüyle gelişimlerini devam ettiren 18 aylık bebekler artık en hareketli zamanlarına girmişlerdir. Bu yüzden 18 – 24 ay bebek beslenmesi dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. 18 – 24 ay bebek beslenme tablosu içinde neler yer almalı? her annenin sorduğu soruların başında gelir. Bu dönemde günde 1200 kalori almak bebekler için çok önemlidir ve bu yüzden bebeklerin bu kaloriyi sağlayacak besinler yemesi gerekmektedir.

18 aylık bebek beslenmesi ile 24 aylık bebek beslenmesi birbirinden farklılık gösterecektir. 18 aylık bebeklerin motor becerileri arttığı için yemeklerini kaşıkla yemeye başlayabilirler. Ancak 24 aylık bebekler televizyon veya telefon karşısına oturtulup yemek yedirilmemelidir. Televizyondaki renkli ve art arda gelen uyaranlar, bebeklerin ne yediğini anlamamasına veya yemek yememesine neden olmaktadır. 18 – 24 ay bebek beslenmesi için bebeklerin ne yediklerini görmesi ve bu yemeklerin tatlarını alması yeme bozukluklarını ortadan kaldıracaktır.

 

18 – 24 Ay Bebek Beslenme Tablosu Nasıl Olmalıdır?

18 – 24 ay bebek beslenmesi dahilinde günde 3 ana öğün ve bu öğünleri destekleyecek 2 ara öğün yemek çok önemlidir çünkü 18 aylık bebek, büyük bir çocuk gibi beslenmeye başlayabilir. Ancak bazı bebeklerde günlük yemek sıkıntısı yaşanabilir. Bazen kahvaltıda çok yemek yiyen bebekler ertesi gün hiç yemeyebilir bu normal bir durumdur ve ebeveynler endişelenmemelilerdir. 18 aylık bebekler artık ihtiyacı kadar yemeye başlayacaktır bu yüzden de bebekler yemek yemeye zorlanmamalıdır. 24 aylık bebek beslenmesi için de önceden verilen sebze ve meyve pürelerine son verilmelidir.

[widget-87]

24 aylık bebekler artık sebze ve meyveleri kopararak çiğneyip yutabilir hale gelirler. Böylece hem bebekler yedikleri besinlerden daha fazla enerji alırlar hem de bebeklerin motor becerileri daha fazla gelişir. 18 – 24 aylık bebek beslenme tablosunda her çeşit yemeye yer verilmelidir. 18 aylık bebek beslenmesi ile farklı besinlerin denenmesi  gerekir. Ancak bebek her gıdayı yemek istemiyorsa farklı alternatifler denemek mümkündür. Örneğin bebekler balık yemiyor ise herkes tarafından çok sevilen patatesi onun gözü önünde balığın içine ekleyerek bebeklerin balığı sevmesi sağlanabilir. 18 aylık bebeklerin yemekleri sevmesi için görmesi ve bu yemekleri sevmesi sonradan yeme bozuklukları yaşanmaması açısından çok önemlidir.

24 aylık bebek beslenmesi için karbonhidrat, yağ ve protein içeren gıdaların dengeli şekilde alınması çok önemlidir. Bu yüzden bebekler için tüm besinleri içerisinde barındıran yaratıcı tarifler yapılabilir, kahvaltı tabakları için salatalık, havuç, yumurta ve domateslerle çocukların seveceği bir görsel hazırlanabilir.

ÖRNEK MENÜ (18 aylık bebek beslenmesi – 24 aylık bebek beslenmesi)

Kahvaltı (18 aylık bebek beslenmesi – 24 aylık bebek beslenmesi)
Anne sütü

Ara
Beyaz peynir, çekirdeği çıkarılmış zeytin, pekmez, 1- ½ dilim tam buğday ekmeği

Mevsim yeşillikleri

Öğle (18 aylık bebek beslenmesi – 24 aylık bebek beslenmesi)
Kıymalı sebze yemeği

1- ½ kase yoğurt

Meyve

Ara
Anne sütü veya yoksa şekersiz muhallebi veya meyve salatası (şekersiz)

Akşam (18 aylık bebek beslenmesi – 24 aylık bebek beslenmesi)
Balık (sizin tarafınızdan iyice ayıklanmış)

1 dilim tam tahıllı ekmek

Meyve

24 Aylık Bebek Beslenmesi İçin Diyetisyen Desteği Alın!

Bir gün çok yiyen, bir gün yemek yemeyi aksatan bebeklerin gelişimi için 18 – 24 ay bebek beslenmesi büyük bir önem taşır. 18 aylık bebek beslenmesi dahilinde artık bebekler büyük bir çocuk gibi beslendiği için yeyip yemeyeceğine de kendi karar vermeye başlayacaktır.

24 aylık bebekler nasıl beslenmeli, 18 – 24 ay bebek beslenme tablosunda hangi besin grubu yer almalı gibi sorularınıza uzman diyetisyenlerden cevap bulmanız çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacaktır. 18 aylık bebek beslenmesi ve 24 aylık bebek beslenmesi programınızı edinerek çocuklarınızı daha sağlıklı büyüteceksiniz.

[widget-93]

Yorum Yap