Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler – Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Ramazan Ayında Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tam bir ay boyunca vücudumuz, günün yarısından fazla sürede aç kalıyor. Şeker ve tansiyon dengesizlikleri, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler ve bağışıklık sisteminin zayıflaması da ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler arasına giriyor.

Eğer ramazanda sağlıklı beslenmeye ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri almaya özen göstermezsek çeşitli olumsuzluklar doğabiliyor. Merak etmeyin, ramazanda dikkat edilmesi gereken hususları, sizlerle paylaşacağız. Kontrol altında bir ramazan dönemi geçirirsek olası sağlık problemlerinin de üstesinden gelebiliriz.

Ramazanda Dikkat Edilecekler – Ramazan Ayında Kontrol Altında Olun!

Ramazanda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri tabii ki uzun süren açlık. 15-16 saat açlık ve susuzluk sayesinde gastrointestinal sistemimiz dinleniyor. Vücudumuzdaki hasarlı hücreler otofaji dediğimiz kendi kendini sindirme yoluyla ortadan kalkıyor ve yolumuza sağlıklı hücrelerimizle devam etme şansımız doğuyor. Oruçla beraber vücudumuz daha iyi detoksifikasyon yapıyor ve uzun süre varlığını koruyan ağır metalleri vücuttan uzaklaştırıyor. Oruca başlanan ilk günlerde zorluk yaşanması bu yüzden oluyor.

Ramazanda Dikkat Edilecekler Listesi

Çoğu kişi iftardan sahura kadar uyumamayı tercih ediyor. Bu şekilde hem daha iyi besin tüketeceğini hem de su içeceğini düşünüyor. Bazı insanlar da sahurda uyanamamaktan korktuğu için uyumamayı tercih ediyor.

Ancak unutulmamalıdır ki yediğimiz yemekler birkaç saat içinde kullanılır. İhtiyaç fazlası yediğimiz her şey yağ olarak depolanır. Bir öğün bizi yeteri kadar idare edebilir. 00-3:00 arasında derin uykuda olmazsak ertesi gün kendimizi kötü hissederiz, iştah metabolizmamızı kontrol edemeyiz, tansiyonumuzda oynamalar olur, bağışıklığımız düşer, yorgun ve halsiz oluruz, orucun vücudu onarma durumundan yeterince faydalanamayız, stresimiz daha fazla olur, fazla bir şey yememiş olsak bile kilo alabiliriz.

Ramazanda nelere dikkat etmeliyiz diyenler için bir diğer önemli konu da yemeklere su ile başlanması. 00-3:00 arasında derin uykuda olmazsak ertesi gün kendimizi kötü hissederiz, iştah metabolizmamızı kontrol edemeyiz, tansiyonumuzda oynamalar olur, bağışıklığımız düşer, yorgun ve halsiz oluruz, orucun vücudu onarma durumundan yeterince faydalanamayız, stresimiz daha fazla olur, fazla bir şey yememiş olsak bile kilo alabiliriz.

Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de besin öğesi kombinasyonu. Çorbadan sonra ana yemek olarak kızartma içeren yemeklere ağırlık vermeden tabağımızda protein kaynaklarına, sebze içeren yemekler ya da salatalara ve bir de karbonhidrat kaynaklarına mutlaka yer vermemiz gerekiyor.

Ve tabii ki ramazanda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de su tüketimi. İftar ve sahur arasında minimum 1.5 litre ve ideal olarak da 2 litre su tüketmemiz gerekiyor. Yavaş yavaş ve yudum yudum içmek de önemli.

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gereken Hususları Atlamayın Rahat Bir Ay Geçirin!

Ramazanda dikkat edilmesi gerekenleri özet şeklinde açıklayalım. Orucunuzu mutlaka su ile açın. Su veya hurmayla oruç açtıktan sonra küçük bir kase çorba içip birdenbire midenizi yormayın. Yumuşak bir geçişin ardından mutlaka 15 dakika mola verin.

Karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan uzak durun. Ne kadar aç olursanız olun, hızlı yemek size doymadığınızı hissettirir. Bu yüzden yavaş yavaş ve mümkünse dinlene dinlene yiyin. Porsiyonlarınızı büyütmeyin. İftardan sonra şerbetli tatlılar tercih etmeyin; tatlı ihtiyacınızı meyveyle karşılayın. İllaki tatlı yemek istiyorsanız da sütlü tatlılar tercih edin. Ramazanda dikkat edileceklere uyduğunuz takdirde kilo almadan ve sağlık problemleri yaşamadan rahat rahat orucunuzu tutabilirsiniz.

Yorum Yap