Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Tiroit Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Tiroit Hastalığına Karşı Sağlıklı Beslenme Önerileri!

Metabolizmamızın çalışmasını kontrol eden tiroit hormonunun çok ya da az salgılanmasına bağlı olarak çeşitli hastalıklarla karşılaşılır. Nodüler guatr, hipertiroidi (tiroit bezinin çok çalışması veya zehirli guatr), hipotiroidi (tiroid bezi az çalışması) olarak sıralanabilir. Tiroit bezinin az çalışması durumunda metabolizma yavaşlar ve kilo vermekte zorluk çekilir. Kilo vermek isteyip hatta sağlıklı beslenip kilo veremeyenlerin en büyük sorunu tiroit hastalığı olabiliyor.

Tiroit hastalıklarında beslenmeye dikkat…

Tiroit hastalığı metabolizma yavaşlaması, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik halinde kendini gösterebilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişinin diyetisyenine ya da doktoruna ulaşması, tiroit hastalığında beslenme konusunda bilgi alması gerekir. Kişiye özel beslenme programlarıyla tiroit hastalığının etkilerinden kurtulmak mümkündür. Peki tiroit hastalığında beslenme nasıl olmalıdır? Tiroit hastaları ne yemeli? Tiroit hastaları ne yiyemez? Birlikte inceleyelim…

 

Tiorit Hastalarının Tüketmesi Gereken Yiyecekler

Tiroit hastalığında beslenme hem hastalığın seyri hem de görülen etkileri açısından çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda tiroit hastalığı, kilo vermeyi zorlaştırırken sağlığınızı bozabilir. Kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız.

[widget-87]

Hastalıklara karşı doğru beslenme…

Tiroit hastalığına sahipseniz durumunuzun kötüye gitmemesi için dikkatli olmalısınız. Tiroit hastalığında beslenme için diyetisyen desteği de alabilirsiniz. Tiorit ve beslenme konusunda mutlaka dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Tiroit hastaları ne yemeli diyorsanız mutlaka taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Tiroit hastalarında beslenme sırasında B12 eksikliği mutlaka tamamlanmalıdır.
  • Hayvansal ve bitkisel proteinlerden zengin beslenilmelidir.
  • Kabızlığı önlemek için sebzelerin pişmiş halde tüketilmesi gerekir. Tiroit hastalığında beslenme için yabanmersini ve keten tohumu da kullanılabilen takviyelerdir.
  • Tiroit hastalığında beslenme sırasında demir içeren gıdalar tüketilmelidir. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et yenmelidir.
  • Tam tahıl ürünleri ve kurubaklagiller de tiroit hastaları ne yemeli sorusunun cevabıdır.
  • Lif oranı, E vitamini ve çinko açısından zengin keten tohumu tüketilmelidir.
  • Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların iyotsuz tuz tüketmeleri gerekmektedir.
  • Badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta çinko eksikliği için birebirdir. Tiroit hastalığında beslenme listelerinde yer almalıdır.
  • Selenyum minerali de tiroit hastaları ne yemeli sorusunun cevabıdır. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar tüketilmelidir.
  • Posa içeriği fazla olan tam buğday ekmeği de tiroit hastalığı için ideal beslenme listesinde olması gereken besinlerdendir.
  • Tiroit hastalıklarında vücudun su toplaması ve ödem yapması söz konusu olduğundan günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

Tiroit hastalığında beslenme aynı zamanda ilaç tedavisiyle birlikte desteklenerek hastanın daha sağlıklı olması ve tedaviden başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Tiroit ve beslenme konusunda uzman desteği de önemlidir.

Tiorit hastalarının tüketmemesi gereken yiyecekler

Tiroit hastaları ne yiyemez? Tiroit ve beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da hangi besinlerin tüketilmemesi gerektiğidir. Tiroit hormonunun fazla ya da az salgılanmasına neden olacak gıdalardan mutlaka kaçınmak gerekir. Bunlar:

  • Unlu ve şekerli gıdalar
  • Çok tatlı meyveler
  • B1 vitamin içeriği yüksek olan kepek, bira mayası, pirinç, mısır, çavdar
  • Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, darı
  • Hipertiroidi olanlar için süt, peynir, deniz mahsulleri, mor lahana, turp, kuruyemiş
  • Çay, kahve ve alkol

Tiroit hastaları ne yiyemez diye merak edenler yukarıdaki listemizden yararlanarak beslenme programlarını düzenleyebilirler. Tiroit hastalığında beslenme çok önemli, unutmayın.

Egzersiz Yapın, Stresten Uzak Durun!

Tiroit hastaları ne yemeli ve tiroit hastaları ne yiyemez sorularınıza cevap verdikten sonra üzerinde önemle durmanız gereken 2 konudan daha bahsedeceğiz. Hem metabolizmanın hızlanması, hem tiroit hormonuna karşı doku duyarlılığının artması için mutlaka egzersiz yapın. Aynı zamanda tiroidi tetiklediği bilinen stres unsurlarından da uzak durun. Böylece hem diyetinizi destekler hem de tiroitle daha sağlıklı mücadele edersiniz.

Sağlığınız için diyetisyen desteği alın…

Tiroit hastalığı ve tiroit hastalığında beslenme konusunda detaylı bilgiyi diyetisyeninizden alabilirsiniz. Size özel beslenme programlarının oluşturulması gerektiğini ve kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz.

[widget-100]

Yorum Yap