- Konu Başlıkları
- Personal Trainer Önerileriyle Sporda Beslenme
- Spor Öncesi Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?
- Sporcu Diyeti Nasıl Yapılır? Sporcu Diyeti ve Beslenme Programı
- Spor Yapanların Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Personal Trainer Önerileriyle Sporda Beslenme
Ne kadar çok düzenli spor yapıyor olsanız da istediğiniz sonucu alabilmek için spor öncesi sonrası beslenme rutininize dikkat etmeniz gerekiyor. Beslenmeye dikkat edilmediğinde kilo vermek ya da fit olmak yerine daha çok kilo alma ihtimaliniz bile var. Bu nedenle yaptığınız sporun zorluğuna, yaşınıza, cinsiyetinize göre dengeli bir şekilde beslenmelisiniz.
Spor öncesi beslenme sırasında tüketeceğiniz yiyeceklerle spor esnasındaki performansınıza yardımcı olmalısınız. Düzgün bir diyet uygulanıldığı takdirde antrenman esnasında konsantrasyonunuz ve spordaki verimliliğiniz maksimum düzeye çıkacaktır. Ayrıca sakatlanma riskinizi de azaltacaktır. Sonuçta spora esnasından her zamankinden 2-3 kat daha fazla efor sarf ediyorsunuz. Bunun besinlerle dengelenmesi şarttır. Aç kalarak spor yaparak zayıflamak mümkün değildir. Bu durum sadece hastalıklara yol açacaktır. Aynı zamanda spor sonrası beslenme de bilinçli olmalıdır. Böylece daha sağlıklı şekilde fit kalmanız mümkün olur.
Peki, personal trainer yani spor koçları nasıl beslenmenizi öneriyor? Antrenmandan önce ve sonra neler yemenizi söylüyorlar? Spor öncesi sonrası beslenme önerileri neler? Spor öncesi beslenme ve spor sonrası beslenme diyetleri nasıldır? Birlikte bakalım…
Spor Öncesi Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?
Spor öncesi beslenme şeklinizi genellikle spor esnasında harcayacağınız enerjiyi dikkate alarak oluşturmalısınız. Baharatlı ve asitli yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Antrenman esnasında vücut bu besinlere reaksiyon gösterebilir ve mide ekşimesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Spor öncesi beslenme için vücudunuzda yavaş sindirilebilen yiyecekleri tercih edin.
[widget-87]
Spora başlamadan 1-2 saat önce sindirim sisteminiz zorlamayacak, enerji değeri yüksek ve karbonhidrat açısından zengin olan yiyecekler tüketebilirsiniz. Örneğin spor öncesi beslenme sırasında muz, süt, yoğurt gibi yiyecekler yiyebilir böylece gerekli olan enerjiyi sağlayabilirsiniz.
Tam tahıllı ekmek gibi karbonhidrat deposu olacak yiyecekler vücudunuzun spor sırasında ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacının birçoğunu karşılayacaktır. Bu nedenle spor öncesi beslenme için uygundur. Ayrıca spordaki performansınıza da katkısı olacaktır. Tam tahıllı yiyecekler egzersiz esnasında kasta bulunan glikojen boşaltımını hızlandırır ve spor sırasındaki ani yorgunlukları, kan şekerinin azalması gibi problemlerin engellenmesine yardımcı olur.
Diğer yandan spor öncesi beslenme ve spor sonrası beslenme için en önemli nokta tabi ki sıvı tüketimi. Antrenman esnasında sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz. Her 25 dakikada bir 250 ml su içmek antrenmanı daha uzun soluklu yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca antrenman sonrasında daha az yorulduğunuzu da hissetmenizi sağlayacaktır.
Sporcu Diyeti Nasıl Yapılır? Sporcu Diyeti ve Beslenme Programı
Bir insan için spor ne kadar önemliyse bir sporcu için de beslenme o denli önemlidir. Sporcu diyeti programlarında hem bol miktarda karbonhidrat hem de protein ve yağ içeren besinler bulunmalıdır. Bunların yanı sıra vitamin ve mineral açısından zengin olan gıdalar da sporcuların diyet listesinde bulunmalıdır.
Ayrıca sporcu diyetisyenleri kahve tüketiminin de yağ yakımına fayda sağladığını belirtmektedirler. Bu nedenle spordan 2 saat önce kahve tüketebilirsiniz. Bu da işinize yarayacaktır.
Örnek sporcu diyeti listesi:
- Sabah: 2 tane tam buğday ekmeği dilimi, 3 tane yumurta ile omlet, 50 gram yağı alınmış peynir
- Ara öğün: 1 tane yeşil elma veya 1 dilim karpuz
- Öğle: 1 porsiyon ızgara veya haşlama tavuk, 1 porsiyon diyet makarna, kahve
- Ara öğün: 2 yemek kaşığı light yoğurt (içerisine 2 çay kaşığı reçel koyabilirsiniz)
- Akşam: Yağsız ton balıklı salata (içerisine mısır koymayın)
Spor sonrasında ise yorulmuş olan vücudunuzu dinlendirecek besinlere yönelmenizde fayda var. Spor sonrası beslenme için yumurta, balık, meyve suyu, muz ve kefir gibi yiyecekler tüketerek kas yapımına, yağ yakımına destek olabilirsiniz. Spor öncesi sonrası beslenme bir bütün olarak ilerlemelidir.
Spor Yapanların Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Spor yapan kişilerin protein alımına dikkat etmeleri gerekir. Sporcu beslenmesi için en çok proteine ihtiyaç duyulur. Yeterli protein alımı kişinin kas yapmasını, zayıflamasını ve yağ yakmasını kolaylaştıracaktır. Normal şartlarda günlük olarak kilo başına 1 gram olacak şekilde protein alımı tavsiye edilirken spor yapanların sarf edecekleri efor da hesaba katılarak 1,5-2 gram kadar protein almaları tavsiye edilir. Spor öncesi sonrası beslenme için bu oran dengelenmelidir.
Spor öncesi beslenme ve spor sonrası beslenme sırasında rafine şekerli gıdalardan ise uzak durmak gerekir. Bu gıdalar içlerinde barındıkları yoğun şeker nedeniyle hem kas yapımını olumsuz etkiler hem de sandığınız gibi size fazla enerji vermez. Aksine enerjinizin çabuk tükenmesine neden olur. Çünkü vücut bu yiyecekleri hazmederken daha çok enerji harcamaktadır.
Sporcu beslenmesi danışmanlığı hizmeti veren diyetisyen, sağlıklı zayıflama yöntemleri hakkında en doğru bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu yüzden diyetisyen kontrolünde olmanızı tavsiye ederiz. Spor öncesi sonrası beslenme süreçleriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi uzmanından alabilirsiniz.
[widget-115]