Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Mide Yanması Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Şikâyetleriniz mi var?

Son zamanlarda mide ile ilgili sıkıntılar ve hastalıklarda artış görülmektedir. Mide ağrısı, mide sancıları gibi birçok şikâyet karşımıza çıkar. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarımızın hazır ve paket gıdalara yönelik değişim göstermesidir. Mide yanması şikâyeti bu şikâyetler arasında en yaygın olanlardandır. Mide yanması şikâyetinin belirti olarak görüldüğü çok çeşitli mide hastalıkları olabilir. Mide yanması nedenleri, mide yanması belirtileri, mide yanmasına ne iyi gelir, mide yanması tedavisi gibi birçok bilgiyi bu yazıda sizinle paylaşacağız.

Mide Yanması Nedir?

Epigastrit ağrı, karın bölgesinin üst kısmında ve kaburganın alt kısmında rahatsızlığa veya ağrıya verilen isimdir. Bu rahatsızlık sindirim sisteminin diğer diğer yaygın semtopları ile birlikte oluşur. Günümüzde herkesin en az bir kere yaşadığı mide sorunlarından olan mide yanmasının başlıca nedeni mide asidinin yemek boruna kaçmasıyla birlikte mide asidinin boğaza çıkmasıyla oluşan mide ekşimesidir. Bu olay mideye yanma ve ağrı hissini verir.

 

Mide Yanmasının Nedenleri Nelerdir? Aşırı Baharatlı Ve Asitli Gıdalar Mide Yanmasına Neden Oluyor!

Gelişen yaşamda önemli yeri olan konfor, az çabayla çok iş yapmanızı sağlarken, bazı zamanlarda bedeniniz bu gelişmelere karşı tepki gösteriyor. Günümüzdeki daha hareketsiz, uzun süreli ve yoruu çalışma saatleri, sağlıksız ve dengesiz beslenme, stres olumsuz etkenlerin etkilediği organlarımızdan birisi de midenizdir. Günümüzde mide yanması yaşayan kişilerin rahatsızlığının altında birçok neden vardır. İşte sizin için mide yanması nedenlerini sıraladık;

  • Reflü: Mide yanması nedenleri arasında olan reflü mide asidini ya da yiyeceklerin bir kısmını yemek borunuza geri göndermesi sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır.
  • Gastrit: Midenin iç yüzeyinde iltihaplanmaya neden olan gastrit mide yanmasına neden olur. Gastrit mide yanmasının yanında mide bulantısı, kusma, yemekten sonra oluşan şişkinlik hissinde neden olur.
  • Helikobakteri pilori: Helikobakteri pilori enfeksiyonu olarak adlandırılan bu rahatsızlık bakterilerin midenize yerleşmesiyle oluşmaktadır. pilori mide yanması nedenleri arasındadır. H. pilori mide yanmasının yanında mide bulantısı, iştahsızlık, şişkinlik, sürekli gaz çıkarma, kilo kaybı gibi rahatsızların nedeni de olmaktadır. Dünyada insanların yaklaşık 3/2’ sinde bu rahatsızlık görülmektedir.
  • Mide Ülseri: mide yanması nedenleri arasında olan mide ülseri midenin iç kısmında ve bağırsağın üst bölümünde meydana gelen yaralardır. Mide ülserinde en sık görülen rahatsızlık mide yanması ve oluşan şiddetli ağrılardır. Bunların yanında tokluk hissi, şişkinlik, gaz çıkarmak, mide ekşimesi, belli besinlere karşı oluşan hassasiyet, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara da neden olmaktadır.
  • Yiyeceklere verilen reaksiyon: Bazı kişilerde belirli besinlere karşı olan intoleranstan dolayı mide yanması yaşanabilmektedir. Kişide laktoz intoleransı varsa süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan laktozu sindirmek için mide gerekli enzimleri yeteri kadar üretemez ve yanmaya neden olur.

[widget-87]

  • Hazımsızlık: Diğer bir adı ile dispepsi olarak bilinen hazımsızlık problemi mide yanmasına neden olan rahatsızlıklar arasındadır. Karnın üst kısmında rahatsızlık hissedilmesini belirtir. Bu rahatsızlık mide yanması şikâyetinin yananda midede şişkinlik, mide bulantısı, yemek yenmemesine rağmen yaşanan tokluk hissi, midede ekşime, gaz çıkarmak görülmektedir.
  • Alkol: Alkol tüketimi sindirim sitemi tahrişlerine neden oluyor. Sindirim sistemi tahrişinin yanında alkol tüketimi mide problemlerine yol açmakta ve mide yanmasına neden olmaktadır. Mide yanmasına nedenleri arasında da yer alan alkol tüketimi Aşırı alkol tüketimi mideniz de ciddi rahatsızlıklara neden olur.
  • Sigara: Tüm vücudu olumsuz etkileyen sigara mide yanması nedenleri arasında da yerini almaktadır. Sigara kullanan bireylerde sindirim problemleri ve mide yanması görülmektedir.
  • Aşırı baharatlı ve asitli gıdalar: Tüketilen bazı gıdalar yemek borusu ve mide arasında bulunan kasların gevşemesine ve bununla birlikte mide yanmasına neden olur. Bu besinlerin en başında aşırı baharatlı ve asitli gıdalar gelmektedir.

Mide Yanması Tedavisi

Mide yanması tedavisi midenin yanma nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mide yanmaları tedavisi periz ve ilaç tedavisi olarak iki türden oluşur. Eğer mide yanması veya mide ağrısı problemi diyetinizin ya da yediğiniz yemeklerden kaynaklasa doktorunuz diyetinizi ve ya yaşam tarzınızı değiştirmenizi önerecektir.

Her gün ortalama 30 dk. egzersiz yaparak veya sağlıklı beslenmeyi içeren diyet programları oluşturmak tedavinizde size yardımcı olacaktır. Zencefil gibi mide için önemli besin maddelerinden tüketerek b vitamini takviyesi almak mide bulantılarına, mide yanmalarına ve kusma gibi mide hastalıkları konusunda etkili olacaktır. Mide hastalıklarının birçok nedenleri olabilmektedir. Mide yanması tedavileri öncelik uzman doktorlar tarafından mide rahatsızlığının neden kaynaklandığı tespit edilir ve tedavi yöntemi ona göre seçilir. Mide hastalığı yaşayan bireylerin uzman bir doktora başvurması tavsiye edilir.

Mide Yanması Tedavisi Sonrası Beslenme

Mide yanması tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri beslenmedir. Kişiye uzman doktorlar tarafından uygulanan tedaviler sonrasında beslenme alışkanlıklarının değiştirmez sigara ve alkol kullanımına devam eder ve mideye zarar veren yiyeceklerin tüketimini sürdürürse mide rahatsızlıklarını tekrardan yaşamaya devam eder. Mide yanması tedavisi görülürken zararlı alışkanlıkların ve zararlı beslenmelerin bir rafa kaldırılması gerekmektedir.

Mide yanması tedavisi sonrası beslenme için asitli içeceklerden, fazla yağlı ve salçalı yemeklerden, baharatlardan, domates, soğan, sarımsak gibi mide de yanmaya neden olacak besinlerden uzak durulası gerekir. Mide yanması tedavisinde genellikle tedaviyi uygulayan doktor tarafından diyet programı oluşturulur. Bu diyet programına uyarak ve uzak durulması gereken gıdalardan kaçınarak ve ilaçları düzenli şekilde alarak mide rahatsızlığınızın önüne geçebilirsiniz. Mide yanması şikâyeti problemlerinde zaman kaybetmeden uzman doktorlara başvurun ve beslenme ve diyet listelerine sadık kalın!

[widget-100]

Yorum Yap