Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

İlk 24 Ay Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebek Beslenmesi Hakkında Bilgi Sahibi Olun, Bebeğinizi En Doğru Şekilde Büyütün!

Bebeğin doğduğu andan ilk iki yaşını doldurana kadar geçen süreç bebeğin ilk 24 ayıdır. Bu dönem çocukların gelişiminin ve büyümesinin en hızlı gerçekleştiği dönemdir. Bu nedenle bebek beslenmesi bu aralıkta oldukça önemlidir. Bu süreç bebeğin yaşamına sağlıklı bir adım atması açısından oldukça kritiktir. Bebeklere sağlıklı beslenme alışkanlığının bu dönemde kazandırılması ve ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebekler için şüphesiz en sağlıklı ve faydalı besin anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan değerli besin kaynaklarını yüksek miktarda bulundurmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir sağlık problemine neden olmamasını ve bakterilere karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan yegane besin kaynağıdır.

24 aylık bebek beslenmesi sürecinden kesitler

Bebekler il 6 aylık süreçte yalnızca anne sütü tüketmelidir. Daha sonra tamamlayıcı beslenme sürecine geçiş yapılır. Bu dönemde ilk 6 ay boyunca bebeğe verilen anne sütünün artık yetersiz kalması nedeniyle başka besin kaynaklarına da ihtiyaç duymasından dolayı oluşan bir süreçtir. Tamamlayıcı beslenme dönemi olarak adlandırdığımız il 6 aylık dönemde bebek yeni yapıda tat ve lezzetler ile buluşur.  Tabi bu besinlerin seçiminde oldukça hassas davranmak gerekir. Zamanına oluşturulan tamamlayıcı beslenme sürecinin bir uzman tarafından takip edilmesi oldukça yararlı olacaktır. Bu süreç doğru bir şekilde ilerledikten sonra bebek aile ile birlikte beslenmeye başlayabilir.

 

Ek Gıda Döneminde Bebek Beslenmesi

İlk 24 ay bebek beslenmesi, bebeğin ilerideki tüketim alışkanlığına etkileyen oldukça önemli bir dönemdir. Bebeklerin doğru beslenmesi bebek beslenme düzeni hakkında ne kadar bilinçli olduğuyla doğru orantılıdır. Bu nedenle bebek beslenme listesi hazırlarken oldukça özen gösterilmesinde büyük yarar var. İlk 24 ay bebek beslenmesi düzenli olmalıdır, beslenme saatleri belirlenmelidir, bebeğin nasıl beslendiğine dikkat edilmelidir, bebeği beslendiği ortamda dikkatini dağıtan veya ilgisini çeken çevresel faktörlere yer verilmemelidir ve en önemlisi ebeveynleri ile aynı masada yemek yemeleri oldukça önemlidir.

[widget-87]

Bebek beslenmesinde ilk iki yaşa dikkat!

İlk 24 ay bebek beslenmesi, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak adına içeriği zengin ve çeşitli besinlerden oluşmalıdır. Özellike et, balık ve yumurta bebeğe mümkün olduğunca çok verilmelidir. Vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeler ihmal edilmemelidir. Kahve, çay, asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır. İlk 24 ay bebek beslenmesi 7 gruba ayrılmıştır. Bu grup içerisinde yer alan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Peki, 24 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? Bakalım…

  • Yumurta tüketimine özen gösterilmeli.
  • Kalsiyum deposu olan mandıra ürünleri (süt, yoğurt, peynir) tüketilmeli.
  • Kuru baklagiller, kuru yemişler ilk 24 ay bebek beslenmesi içerisinde yer alan değerli besinlerdir.
  • Tahıllar, kök ve yumru sebzeleri 24 aylık bebek gelişimi için gerekli besinlerdir.
  • Et ürünleri bebeğin büyümesine oldukça yardımcı olan bir besindir.
  • A vitamini bakımından zengin meyveler bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için tüketimine özen gösterilmesi gereken besinlerdir.
  • Diğer sebze ve meyveler bebek beslenmesi için olmazsa olmazdır.

Ek gıdaya geçiş döneminde yaşanan sorunlar

Dünya sağlık örgütünün açıkladığı bir araştırma sonucuna göre her yıl anne sütünün yetersizliği ve ek gıda döneminde gerçekleşen yetersiz beslenme sonucunda bebeklerde birçok hastalık oluşmaktadır. Bu nedenle ek gıdaya geçen 2 yaşındaki çocuğun beslenme menüsü faydalı besinlerden oluşmalıdır. İlk 24 ay bebek beslemesi konusunda sıklıkla karşılaşılan sorunlarda mevcuttur. Bu sorunlar;

  • İlk 24 ay bebek beslenmesi sürecinde yetersiz veya aşırı beslenme
  • Bebeklerde kansızlık problemi
  • Ek gıda dönemine geçen bebeğe zorla yemek yedirilmesi
  • Annenin bebeğini yemeğe zorlaması sonucunda anne-bebek ilişkisinin bozulması
  • İshal ve kusma gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya gelme
  • İştahsızlık problemi
  • Bebekte fazla iştah problemi
  • Aşırı miktarda su tüketimi sonucunda oluşan böbrek rahatsızlığı
  • Yetersiz miktarda su tüketimi ile sıvı kaybı yaşanması

İlk 24 ay bebek beslenmesi sürecinde gerçekleşen bu problemleri yok edebilmek için öncelikle annenin bilinçlenmesi ve farkındalığının artması gerekmektedir. Çünkü bu noktada en önemli görev annenin üzerine düşmektedir. Bebek beslenmesini en sağlıklı şekilde geçirmek annenin elindedir.

Bebeğinizi Doğru Besleyin Sağlıklı Büyütün!

24 aylık bebek beslenmesi sürecinin ilk 6 ayında yalnızca anne sütü beslenilmeli. Daha sonra ek gıdalara geçilebilir. Fakat seçilen ek gıdalar bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önem taşır. 24 aylık bebek beslenmesi hakkında bilgi sahibi olarak bebek beslenme düzeni oluşturmalısınız. En sağlıklı besinleri en doğru saatlerde bebeğinize vermelisiniz. Bu sayede bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarsınız. Ve sağlıklı bir yaşama adım atmasına yardımcı olursunuz.

Bebek beslenmesine uzman desteği!

İlk 24 aylık bebek beslenmesi hakkında anlatılanlar elbette bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından yararlı bilgileridir. Fakat yine de aklınıza takılan sorulara yanıt almak için ve bebeğinizin için en doğru beslenme menüsünü oluşturmak için uzman bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

[widget-93]

Yorum Yap