Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Bebeklerde Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebek Beslenmesinin Önemi

Yenidoğan bebek beslenmesi özellikle sağlık açısından çok önemlidir. Bu süreçte bebek gelişimi hızlı olacağı için bebeklerin yediğine ve içtiğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Zaten ilk zamanlarda sadece anne sütü ile besleneceği için burada dikkat edilmesi gereken annenin beslenme biçimidir. Bebek beslenmesi için bol vitaminli ve mineralli yiyecekler tüketmek süt için çok faydalı olacaktır.

Yenidoğan bebek beslenmesinin yeterli ve dengeli olması bebeklerin tam ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamaktadır. Bebeklerde beslenme önemli olduğu için vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak protein, mineral, karbonhidrat, yağ ve vitamin bakımından zengin besinler tüketmek gerekmektedir.

 

Bebeklerin Sağlıklı Beslenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Yenidoğan bebek beslenmesi sadece anne sütüyle sağlanmaktadır. İlerleyen aylarda anne sütü bırakıldığı için bebeklerin gelişimine katkı sağlayacak besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bebek gelişimi ilk aylarda hızla devam ettiği için protein ve kalsiyum açısından çok zengin olan yoğurt, önemli bir besin kaynağı olacaktır.

Kabızlık gibi sorunlarla karşılaşmamak ve bebeklerde sağlıklı beslenme için lif yönünden zengin olan besinler tüketilmelidir. Bunların başında da mercimek gelmektedir. Bebeklerin büyüyüp gelişmesine yardımcı olan bu baklagiller bebeklere çorba ve püre haline getirerek verebilirsiniz. Bebeklerde sağlıklı beslenme için önemli olan sebzelere gelindiğinde sebzelerin faydaları saymakla bitirilmez. Bebek beslenmesi için önerilerimiz ve bebeklerde sağlıklı beslenme hakkında ipuçları:

[widget-87]

  • Bebek beslenmesi sırasında 6 aya kadar sadece anne sütü verilmeli, başka katı ve sıvı bir besin verilmemelidir.
  • Bebeklerde sağlıklı beslenme ve büyüme için anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmesi önerilir.
  • Ek gıdalara sıvı olarak ve az miktarda başlanmalı, giderek kıvamı ve miktarı artırılmalıdır. Bebeklerde beslenme aşama aşama gerçekleşir.
  • Bebek beslenmesi sırasında 1 yaşına gelene kadar şeker, tuz, bal, kahve, konserve ve kızarmış yiyecekler ile işlenmiş besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Bebeklerde sağlıklı beslenme için et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları vermek gerekir. Ancak bebeğin ayı ve kilosu göz önünde bulundurulmalıdır.
  • D ve C vitaminlerinin bebek gelişimi için önemi büyüktür. Ek gıdalarda bu vitamin grubuna dikkat edilmelidir.
  • Gluten içeren tahıllı besinler 6 aydan önce verilmemelidir.
  • Besin alerjisi olan bebeklerde yumurta, fındık, fıstık, balık ve soyalı besinlere 12. aydan önce başlanmamalıdır.
  • Bebeklerde sağlıklı beslenme için mutlaka diyetisyen desteği alınmalıdır.

Bebeklerde sağlıklı beslenme için brokoli gibi önemli sebzeleri, bebeklerinize sık sık yedirmeyi ve sevdirmeyi sağlamalısınız. Bunun için farklı pişirme çeşitlerini deneyebilirsiniz. Protein açısından zengin olan kıyma gibi besinleri de bebeğinize verebilirsiniz. Bunların dışında D ve C vitamini, kalsiyum açısından zengin olan besinler de bebek beslenmesi için önemlidir. İlerde yaşayacağı hastalıkların şimdiden önlenmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı Beslenme Bebek Gelişimi Açısından Çok Önemli!

Bebeklerin sağlıksız beslenmesi zihinsel ve fiziksel gelişimin yavaşlamasına, enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenmenin önemi bebek gelişimi açısından fazladır. Bebek beslenmesi programları, bebeğin sağlığı ve ayına uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Yenidoğan bebek beslenmesi ve bebek gelişimi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak, bebeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlamak için uzman diyetisyenlerden randevu alabilir sorularınızı ona yöneltebilirsiniz. Bebek beslenmesi, geleceği şekillendirir… Unutmayın!

[widget-93]

Yorum Yap