- Konu Başlıkları
- 1 Yaş Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
- 12. Aydan Sonra Bebek Beslenmesinde Hangi Gıdalar Yer Almalı?
- 12 – 18 Ay Bebek Beslenmesi İçin Bir Uzmana Danışın!
1 Yaş Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Bebekler doğdukları ilk günden beri hızlı bir gelişim gösterirler. 3 – 4 kilo civarlarında dünyaya gelen bebekler 1 yaşına kadar 10 kilonun üstüne çıkabilirler. 1 yaşına kadar anne sütü ile büyün çocukların 12 18 ay bebek beslenme tablosu nasıl olmalıdır? Bebekler 1 yaşından sonra da anne sütü ile beslenebilir. Bebeklerin hızlı gelişmelerinde anne sütü önemli bir yer almaktadır.
12.aydan sonra bebek beslenmesinde hemen hemen her gıdaya geçiş yapılabilir. Ancak bazı gıdalar bebeklerde sindirim sorununa yol açabileceği veya alerjiye sebep olabileceği için 1 yaş bebek beslenmesi için önerilmemektedir. Örneğin inek sütü sindirim sorununa yol açabilecek besinlerdendir. İnek sütü gibi yağsız sütlerin sindirilmesi zor olduğu için bebeklere 2 yaşından önce inek sütü verilmemelidir.
12. Aydan Sonra Bebek Beslenmesinde Hangi Gıdalar Yer Almalı?
1 yaş sonrası beslenmede anne sütü kullanılmaya devam edilmelidir. Çünkü anne sütü, 1 yaş bebek beslenmesi için çocuğun ömrünü uzatacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek değere sahiptir. Bunun yanında 12 18 ay bebek beslenmesi sırasında her çeşit gıdaya yer verilebilir. 1 yaş beslenmesi dahilinde bebekler mama sandalyesine oturmaya başlamışlardır. 1 yaş sonrası beslenme için de kaşıkla yemek yemeye alışmak çok önemlidir. Bu yüzden mama sandalyesine oturan bebeğin altına bir bez serilmeli ve eline de kaşık verilmelidir. Böylece bebekler, yemekleri daha rahat keşfedebileceklerdir.
12 – 18 ay bebek beslenmesi, bebeklerin yiyeceklere olan ilgilerini kaybetmemeleri bakımından çok önemlidir. Bu dönemde bebeklerde yiyeceklere karşı istikrarsızlık görülebilir. Ancak bu durum ebeveynleri endişelendirmemelidir çünkü 1 yaş beslenme için bu normaldir. 1 yaş sonrası beslenme sırasında ise bebeklerin yeterli gıdayı yemediği düşünülebilir fakat bebeklerin ihtiyacı kadarını yediği unutulmamalıdır. Buna rağmen bebekler zayıflamaya başlamışlarsa bir alanında uzman bir diyetisyene başvurmakta fayda vardır.
[widget-87]
1 yaş bebek beslenmesi için 3 ana öğün olması çok önemlidir. Bunun yanında bebeklere 3 saat aralıklarla ara öğünler de verilmelidir. 12 18 ay bebek beslenme tablosu içerisinde süt ve süt ürünleri, karnabahar, pırasa, bamya, ıspanak gibi sebzeler, yumurta, meyve ve bal mutlaka yer almalıdır. Oluşturulacak 12 18 ay bebek beslenme tablosu incelendiğinde bu besin öğeler, günlük 1000 kaloriye gelecek şekilde bebeklere verilmelidir.
ÖRNEK MENÜ (1 yaş bebek beslenmesi – 1 yaş sonrası beslenme)
Kahvaltı
3/4 su bardağı süt (150 ml)
1 adet yumurta (gün aşırı 1 tam yumurta)
1 ince dilim az tuzlu peynir
1 tatlı kaşığı bal / pekmez (sadece 1 tanesi)
2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)
1 ince dilim ekmek (tam buğday/tan tahıl/ruşeym)
Birkaç dilim domates/salatalık/mevsim yeşillikleri (limon ilavesi ile)
Öğle
2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze
1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı
2 yemek kaşığı yoğurt
İkindi
1 kase yoğurt (150 ml)
1 küçük meyve
Akşam
1 adet ızgara köfte
1 küçük kase yayla/tarhana/mercimek/ezogelin çorbası ya da 1 ince dilim ekmek
12 – 18 Ay Bebek Beslenmesi İçin Bir Uzmana Danışın!
12 – 18 ay bebek beslenme tablosunda yumurtadan ete, etten yulaf ezmesine, yulaf ezmesinden ıspanağa kadar pek çok besin yer almalıdır. Bu gıdaların çeşitliliği bebeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için çok önemlidir. Bunun yanında bebekler 2 yaşına gelene kadar da anne sütüne devam edilmelidir. 1 yaş bebek beslenmesi için anne sütü elzem olmasa da emmek isteyen çocukların engellenmemesi gerekir.
1 yaş bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak veya 12 – 18 ay bebek beslenme tablosu ve yiyeceklerin nasıl hazırlanacağını öğrenmek isterseniz uzman bir diyetisyenden randevu alabilirsiniz. Çocuklarınızı daha sağlıklı büyütmüş olursunuz…
[widget-93]