- Konu Başlıkları
- Psikolojinizi Anlayarak Beslenin…
- Depresyonda ve Streste Beslenme Danışmanlığına Neden İhtiyacınız Var?
- Psikolog ve Diyetisyen Desteğini Birlikte Alın!
- Yediğiniz Gibi Düşünürsünüz! Beslenmenin Psikoloji Üzerindeki Etkisi!
Psikolojinizi Anlayarak Beslenin…
İnsan biyo-psiko ve manevi yaşamı olan sosyal bir canlıdır. Zihin ve beden üzerine temellenen bu canlı, farklı özelliklerinin de etkileşimiyle davranışlarını belirlemektedir. Bu özelliklerin birinde oluşan değişim diğerini de etkilemektedir. Yani herhangi bir hastalık ya da sorun beynimizde anlamlandırılarak probleme neden olmaktadır. Örneğin; yoğun stres altında midemizin ağrıması, kalbimizin sıkışması normaldir. Çünkü bu psikolojimizin beynimize verdiği sinyallerle ortaya çıkan sorunlardır.
Yemek yeme davranışlarımız için de bu durum geçerlidir. Hiç mutsuz bir anınızda kocaman çikolata paketini bitirip mutlu hissettiğiniz oldu mu? Cevabınız evetse ruh hali ile yeme alışkanlıklarımız arasındaki bağlantının yaşayan kanıtlarından birisiniz demektir. Peki ne yapmak gerekiyor? Psikolojik destekli beslenme tedavisi sorunun çözümünde yeterli mi? Psikoloji ve beslenme arasındaki ilişki nasıl kurulur? Beslenmenin psikoloji üzerindeki etkisi nedir? Psikolojik beslenme nedir? Daha detaylı bakalım…
Depresyonda ve Streste Beslenme Danışmanlığına Neden İhtiyacınız Var?
Bilim insanlarına göre zihnimiz ve bedenimiz sürekli etkileşim içindedir. Edinmiş olduğumuz sağlıksız ve yanlış yeme alışkanlığımızın altında davranışsal faktörleri etkileyen yaşam standartlarımız da var. Mesela obez çocuklarda aileleri arasındaki çatışmanın yansıması olarak onlara olan öfkesini yanlış yeme davranışıyla göstermesi, ebeveyni cezalandırdığını ve öfkesini ifade ettiği şeklinde araştırmalar var. Aynı zamanda psikoloji ve beslenme ilişkisi yüksek yağ oranlı bir yemek yemenin beynin ödül merkezini harekete geçirdiğini de gösteriyor. Beynin ödül merkezindeki dopamin ne kadar salgılanırsa o kadar çok rahatlatıcı olduğunu zannettiğimiz yiyecekler tüketiyoruz. Psikolojinin beslenme üzerindeki etkisi sandığımızdan daha güçlü oluyor.
[widget-87]
Çağın en yaygın hastalıklarından biri olan depresyon, herkesin başına gelmektedir. Kendimize ne kadar iyi bakarsak bakalım depresyonla karşılaştığımızda sağlıksız beslenmemiz kaçınılmaz olmaktadır. Aynı zamanda sağlıksız beslenmenin de depresyona sebep olduğu görülmektedir. Öğün sayısının azlığı, kandaki glikoz seviyesinin düşüklüğü, hormon dengesi, tüketilen besinin kalitesizliği, sebze ve meyve tüketmeme alışkanlığı, uzun süreli açlıklar ve su tüketmeme de depresyona neden olan en büyük sorunlardandır. Bu sorunları aşmak, yeterli ve dengeli beslenebilmek için depresyonda beslenme uzmanı olan diyetisyen müdahalesi gereklidir. Depresyon diyeti hazırlayarak depresyonda ne yenir sorunuza yanıt verecek beslenme psikolojisi diyetisyenleri sayesinde kurumsal ya da sosyal hayatın baskısı üzerinizden kalkacaktır.
Psikolog ve Diyetisyen Desteğini Birlikte Alın!
Depresyon ve beslenme hassas bir konu olduğundan diyet uzmanının psikolojik analizler yapabilecek, hastasının beklentilerini anlayabilecek düzeyde olması gerekir. Depresyonda beslenme listeleri belirlenirken her hastaya özel yöntemler kullanılmalıdır. Psikoloji ve beslenme ilişkisi için her kişinin durumu özel olarak değerlendirilmelidir.
Sosyal hayatta ve iş yaşamında stres durumu ile sürekli karşılaşılır. Kişiler stresli olduklarında genellikle daha çok yiyecek tüketirler. Bu durum da kilo problemlerine yol açabilir. Stres kaynaklarının tespit edilmesi, stresle baş etmenin yollarını öğrenilmesi ve stres durumlarında nasıl beslenmek gerektiğinin bilinmesi önemlidir. Dolayısıyla stresle baş etmek ve doğru beslenmek için beslenme ve diyet uzmanı ile bire bir görüşmelerle kişiye özel beslenme programlarının ve streste beslenme önerilerinin hazırlanması gerekir. Stres ve beslenme danışmanları da bu amaçla stresliyken ne yenir ne yenmez konularına psikolojik destekli beslenme tedavisi ile açıklık getirmektedir.
Psikolojik destekli beslenme tedavisi süresince diyetisyenlerin danışanının psikolojik durumunu göz önünde bulundurması, ileri vakalarda psikologlarla birlikte çalışması gereklidir. Streste beslenme konusunda uzman görüş almak bilinçsiz uygulamalardan kaçınmak için önemlidir. Psikoloji ve beslenme özel bir uzmanlık alanı olduğu için hem diyetisyen hem de psikolog desteğine ihtiyaç duyulur. Kişinin beslenme psikolojisi incelenerek psikolojik destekli beslenme tedavisi uygulanır.
Yediğiniz Gibi Düşünürsünüz! Beslenmenin Psikoloji Üzerindeki Etkisi!
Beslenmenin psikoloji üzerindeki etkisi incelendiğinde beden sağlığını destekleyen yiyecek ve içeceklerle akıl sağlığını destekleyen yiyecek ve içeceklerin aynı olduğu görülüyor. Kanada’da yaklaşık 300 kişilik bir ekip ile yapılan bir araştırmada sebze ve meyve tüketiminin arttırılmasının depresyon ve anksiyete (kaygı) riskini düşürdüğü görülüyor. Bu nedenle psikolojik beslenme tedavisi şart. Psikolojik destekli beslenme tedavisi sayesinde kişinin sorunları çözüme kavuşturulmaktadır.
Psikolojinin beslenme üzerindeki etkisi ve kişinin sağlığını düzeltecek psikolojik beslenme uygulamalarında öncelikli olarak sağlıksız yeme davranışlarına kişiyi iten nedenler belirlenmeli ve psikolog desteğiyle birlikte kilo verme ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Aynı zamanda kişinin yaşamını değiştirmesini sağlayacak hobiler edinmesine destek olunmalı; egzersiz, sosyal hayata katılma planları oluşturulmalıdır.
Psikolojik beslenme tedavisi, beslenme psikolojisi ve psikolojinin beslenme üzerindeki etkisi hakkında detaylı bilgi almak için diyetisyeninize başvurun. Unutmayın, yediğiniz gibi düşünür ve hissedersiniz. Mutlu olmak için doğru beslenin!
[widget-103]