- Konu Başlıkları
- Sağlıklı Yaşam İçin Yaşlılar Nasıl Beslenmeli?
- Yaşlılık Döneminde Sağlıklı Beslenmenin Yolları – Yaşlılarda Beslenme Çok Önemli!
- Yaşlılıkta Beslenme Konusunu İhmal Etmeyin! Yaşlılarda Beslenme Sağlığın Anahtarı!
Sağlıklı Yaşam İçin Yaşlılar Nasıl Beslenmeli?
İnsan hayatının her evresindeki sağlıklı beslenme sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Kişiler, sağlıklı beslenme ile birlikte hastalıklardan korunur, yaşam kalitesini yükseltir ve hayatı daha keyifli yaşamaya başlarlar. Sağlıklı bir yaşam için yaşlılar nasıl beslenmeli? Yaşlılarda beslenme sorunları ve iştahsızlık ile mücadelede kime başvurmak gerekir?
Yaş ilerledikçe kişilerin sosyal hayatları, fiziksel aktiviteleri, metabolizma hızları ve vücut ihtiyaçları da değişecektir. Bu değişimler yaşlılık döneminde beslenme alışkanlıklarının değişmesini de gerekli kılacaktır. Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin ilk adımı besinlerden alınan enerjinin vücudun günlük ihtiyacını karşılayacak kadar olması gerekir. Besinlerden alınan enerji günlük ihtiyaçsa fazla ise obeziteye, az ise yetersiz beslenmeye neden olacaktır. Peki, yaşlılarda beslenme nasıl olmalıdır? Yaşlılık döneminde beslenme ilkeleri neler? Yaşlılıkta beslenme ne kadar önemli? Birlikte inceleyelim…
Yaşlılık Döneminde Sağlıklı Beslenmenin Yolları – Yaşlılarda Beslenme Çok Önemli!
Yaşlılıkta beslenme yeterli ve dengeli olduğu takdirde kronik hastalıkların oluşumu engellenecek ve daha önce oluşan hastalıklar gerileyecektir. Yaşlılık döneminde beslenme sürecini metabolizma hızının yavaşlaması, gün içerisinde yapılan aktivitelerin kısıtlanması, vücuttaki su oranının azalması, bağışıklık ve sinir sistemi fonksiyonlarındaki azalma olumsuz etkileyecektir.
[widget-87]
Yaşlılıkta sağlıklı beslenme nasıl olur ve yaşlılarda beslenme ilkeleri neler diyenler için önerilerimiz şunlar:
- Yaşlılarda dengeli beslenme için protein, vitamin, mineral, B12, kalsiyum, demir, çinko yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir.
- Yaşlılarda beslenme dönemde şeker tüketimi azaltılmalı ve karbonhidrat ihtiyacı tahıllar, baklagiller ve sebzelerden sağlanmalıdır.
- Bol bol posa içeren besinler tüketmek de yaşlılarda sağlıklı beslenme yolunda atılacak en önemli adımlardandır. Çünkü posanın koruyucu ve tedavi edici etkisi olduğu bilinmektedir.
- Günde en az 2 litre su tüketmek ve vücuttaki su oranını düşürecek olan tuz kullanımını azaltmak da oldukça önemlidir. Yaşlılarda beslenme sürecine su mutlaka eşlik etmelidir.
- Sindirim sistemi sorunu yaşayan yaşlı bireyler, vücuttaki su oranını artırarak sağlıklarına rahatlıkla kavuşabilirler. Yaşlılarda beslenme sorunları arasında en önemlilerden olan sindirim problemleri lifli gıdalarla da ortadan kaldırılabilir.
- Yüksek ve doymuş yağlar tüketmek yerine az miktarda yağ içeren besinler ve zeytinyağı gibi sıvı yağlar tüketmek yaşlılıkta beslenme konusunda verilecek olan tavsiyelerden bir diğeridir.
- D vitamininin düzenli alınması, öğünlerde B12, B6, C, A ve E vitaminleri içeren besinlere yer verilmesi de yaşlılarda sağlıklı beslenme açısından oldukça büyük önem taşır.
Yaşlılığa bağlı olarak vücuttaki su yüzdesi azalarak % 60’dan % 50’ye düşer, diş ve çene problemleri ortaya çıkar ve mide, bağırsak sorunları da baş gösterir. Ayrıca vücutta kalsiyum oranı azaldığı için kemik ve iskelet yapısında problemler ortaya çıkar. Bu nedenle her yaşta olduğu gibi yaşlılarda da dengeli ve düzenli beslenme sağlığın korunması için önemli bir konudur. Yaşlılarda beslenme konusuna dikkat edilerek yaşanan bu problemler minimum düzeye indirilebilir.
Yaşlılıkta beslenme hem genel sağlık hem de kişinin psikolojisi için oldukça önemlidir. Yaşlılarda beslenme ile birlikte egzersiz yapılması da mutlaka gereklidir. Böylece daha dinç ve mutlu hissetmek mümkündür.
Yaşlılıkta Beslenme Konusunu İhmal Etmeyin! Yaşlılarda Beslenme Sağlığın Anahtarı!
Vitaminler, mineraller, protein, karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketmek ve öğünlerde sebze ve meyveye bol miktarda yer vermek kemik ve eklem hastalıklarının, kalp krizi ve kansere yakalanma riskini ortadan kaldırıyor. Yaşlılarda beslenme için kişiye özel doğru beslenme programlarının hazırlanması gerekiyor.
Yaşlılar nasıl beslenmeli, yaşlılıkta beslenmede hangi gıdalar tüketilmeli hangi gıdalardan uzak durulmalı diye düşünüyorsanız alanında uzman diyetisyenlerden randevu alarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Yaşlılarda beslenme ihmal edilmemesi gereken bir konu, unutmayın!
[widget-102]