Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Bebeklerde Sağlıklı Beslenme - Zeki ve Mutlu Çocuklar Yetiştirin!

Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde beslenme konusu bebeklerin sağlıkla gelişebilmelerini tamamlayabilmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri bakımından oldukça önemlidir. Bu bakımdan pek çok anne sağlıklı gelişim için bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı diye düşünmektedir. Bebeklerde sağlıklı beslenme için bebeğin yeme miktarı önemli değildir; önemli olan bebeğin aldığı besinin sağlıklı olup olmadığıdır.

Bebekler Sağlıklı Beslenme Zeka Gelişimini Destekliyor

Besin öğelerinin eksik alınması yetişkinlerin sağlığını hemen etkilememektedir oysaki bebeklerde bu durumun tersi söz konusudur. Yetişkinler, vücutlarında o besin öğesini depolamışlardır ancak bebeklerde herhangi bir besin depolaması henüz gerçekleşmediği için bebekler, yeteri kadar büyüyemez ve gelişemezler. Zeka gelişiminin de tamamlanması için bebeklerde beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Peki bebeklerde sağlıklı beslenme nasıl olur? Bebeklerde beslenmenin önemi nedir? Bebek beslenmesi için annelerin dikkat etmesi gerekenler neler? Birlikte inceleyelim…

 

Bebeklerde Beslenmenin Önemi Nedir?

Bebekler için ilk 1 yaşındaki beslenme oldukça etkili olmaktadır. İlk 6 aydan sırf anne sütü ile beslenen ve sonrasında ek gıdalar ile birlikte 1 yaşında anne sütü almaya devam eden bebeklerin gelişimlerini daha sağlıklı tamamladığı görülmektedir. Anne sütü almayan bebeklerde ise mecburi olarak anne sütüne en yakın besin değerlerine sahip mamalar kullanılmalıdır.

Bir bebeğin vücudunda bulunan demir miktarı yaklaşık 300 mg’dır. Yetişkin bireylerdeki demir miktarı ise yaklaşık olarak 3 gramdır. Bu durumda yetişkinlerin besinleri depolama hacimleri daha fazladır. Bebeklerin besin ihtiyaçlarını karşılamak için onlara bu besinlerin bir miktar fazlasını vermek gerekir ve böylece bebeklerde yeterli beslenme sağlanmış olacaktır. Bebeklerde düzenli beslenme de ilk 1 yaş için oldukça önemli bir konudur. Bebeğe verilecek anne sütü ilk aylarda süreklilik kazansa de bebek büyüdükçe araya belli zaman aralıkları girmeli böylece bebeklerde düzenli beslenme oluşturulmalıdır. 6. aydan sonra verilen ek gıdalar bebeklerin anne sütünü almasını engellemeyecek şekilde olmalıdır. Bebeklerde beslenme genel olarak anne sütünden sağlanmalıdır.

[widget-87]

Bebeğime ne yedirmeliyim? Bebeklere faydalı besinler nelerdir?

Bebeklerde sağlıklı beslenme için ek gıdalara başlamada annenin bilinçli olması gerekir. Bebekler katı gıdalar ile beslenmeye başladığında yedirilecek besinlere dikkat edilmelidir. Çünkü bu dönemde bebek katı gıdalarla yeni tanışacağı için birtakım sorunlarla karşılaşabilir mesela herhangi bir yiyeceği alerjisi olabilir. Bebeklerde sağlıklı beslenme için bu detaylara dikkat ettikten sonra A ve C vitamini açısından zengin olan balkabağı, yüksek düzeyde demir kaynağı olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, lif ve kalsiyum açısından zengin olan brokoli gibi gıdalar çocuklara kesinlikle verilmelidir. Bu besinlerden yoksun olan bebekler ilerleyen yaşlarında sıkıntı çekebilir. Ayrıca protein kaynağı olan et, tavuk ve balık gibi yiyecekler de bebeklerde beslenme sürecinde verilebilir. Peki bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı, bebek beslenmesi için hangi gıdaların tüketilmesi sakıncalı? Bebek beslenmesi için doğru bilinen yanlışlar neler? Listemize bir göz atın…

  • Bebeklere 1 yaşına kadar kesinlikle inek sütü verilmemelidir. Bebeklerde sağlıklı beslenme açısından inek sütünün anemi, alerji ve bağırsak problemlerine neden olduğu söyleniyor.
  • Pirinç unu ve nişasta gibi ürünlerin de protein açısından zengin olduğu söyleniyor ancak bu dönemde bebeklerin bu besinleri tüketmesi yarardan çok zarar verecektir. Bebek beslenmesi için bu gıdaları kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Bebeklerde sağlıklı beslenme için ilk 6 ay anne sütü dışında bir şey verilmemelidir. Hatta su verilmesinin bile sakıncalığı olduğu uzanmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
  • Bebek beslenmesi için tamamlayıcı besinlere geçerken, bebeğinize gıdaları tok karnına vermek yerine aç karnına vermeniz tavsiye edilir. Böylelikle bebeğin o besine alerjisi olup olmadığı anlaşılabilir.
  • Bebeğinize meyve ve sebze püresi hazırlarken metal rende yerine, cam bıçakları olan rendeler seçmelisiniz. Çünkü meyve ve sebzelerin vitamin ve mineralleri metalle birleştiğinde önemli ölçüde değer kaybına uğrar. Bebeklerde yeterli beslenme için mutlaka doğru hazırlama teknikleri de kullanılmalıdır.
  • Mercimek çorbasına ilk 6 ayda vermeye başlamayın. Mercimek çorbası hazımsızlık yapabileceği için geç dönemde verilir. Bebek beslenmesi sürecinde mercimek çorbası hem doyurucu hem zararlı, dikkat.

Bebeklerde sağlıklı beslenme olup olmadığını anlamanın yolu bebeğin bu dönemde düzenli kilo almasıdır. Anne sütü ve ek gıdalarla beslenen bebeklerin gelişimleri sağlıkla tamamlanacaktır.

Bebeğiniz Sağlıklı Beslenerek Gelişimini Tamamlasın

Bebeklerin ilk 1 yaştaki büyümeleri oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Bu yüzden ilk 1 yaş bebeklerde sağlıklı beslenme beden ve zeka gelişimi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip olacaktır. Beyin gelişimi en hızlı bebeklik döneminde gerçekleşmektedir bu yüzden bebeklerde beslenmenin önemi çok büyüktür. Bebek beslenmesi için annenin doğumdan önce bilinçlendirilmesi gerekir. Bebeklerde sağlıklı beslenme annenin doktoru ve diyetisyeni ile birlikte sağlanır.

Bebek beslenmesi diyetisyenlerinden destek alın…

Siz de bebek beslenmesi nasıl olmalı ya da bebeklerde sağlıklı beslenme yolları nelerdir diye düşünüyorsanız alanında uzman diyetisyenlerden randevu alabilir ve bebeklerde sağlıklı beslenme hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

[widget-102]

Yorum Yap