Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Kilolu İnsanlar Toplum Tarafından Dışlanıyor!

Şişman Olmak Suç Mu? Kilolu İnsanlar Neden Dışlanır?

Şimdi belki de içten içe düşünürken üzüldüğünüz kilolu insanlar neden sevilmez sorusu üzerine düşüneceğiz. Siz hiç sosyal bir ortamda “Acaba yadırganır mıyım?” ya da “İnsanlar bana bakar mı?” düşüncesiyle strese girdiniz mi? En büyük hayallerinizden biri zayıflayıp dilediğiniz kıyafeti giymek oldu mu? Sokakta yürürken “Bu şişko ile yemede kapışırım.” diye laf atan insanlarla karşılaştınız mı? İnsanların tepkisinden usanıp evden çıkmadığınız oldu mu? Eşiniz ya da sevgiliniz fazla kilolarınız yüzünden sizi eleştirmeye başladı mı? Toplumun yarısına yakını bu sorunları yaşıyor maalesef. Kilolu insanlar toplumdan dışlanıyor, kötü muameleye maruz kalıyorlar.

Şişman olmak ya da obezite elbette sağlığı tehdit eden bir durum olduğu için iyi bir şey değil ancak kilolu olan insanlara ayrımcılık yapmak da doğru değil. Çünkü şişman insanlara yapılan ayrımcılık onların ruhlarında derin yaralar açıyor ve baskı altında yaşamalarına neden oluyor. Yetersizlik hissinin yanında bu kişiler iş hayatlarına başarılı olamıyor, evlilikleri yolunda gitmiyor ve alkol, sigara gibi kötü alışkanlıkları çözüm olarak görüyorlar. Peki neden kilolu insanlar toplumdan dışlanıyor? Kilolu insanlara bakış açısı nasıl? Obezler toplumda dışlanıyorsa ne yapmalı? Kilolu olmak istemiyorum diyenler nasıl bir başlangıç yapmalı? Daha yakından bakalım…

 

Obez İnsanlar İkinci Sınıf Mı? Kilolu İnsanlar Neden Sevilmez?

Kilolu insanlar toplumdan dışlanıyor evet. İş yaşamından sosyal hayata, kadın-erkek ilişkilerinden sağlık hizmetlerine kadar obez ya da kilolu insanlara ikinci sınıf muamelesi yapılıyor. Dünyada obezite hızla yayılırken, kilolu insanlar da normal insanlarla eşit haklara sahip olmak için mücadele ediyorlar.

Obezite fiziksel etkilerinin yanında ağır psikolojik sorunlara ve sosyal yalnızlığa neden oluyor. Obez ergenler yaşıtları tarafından dışlandığı için okula gitmek istemiyor ya da okulda başarısız oluyorlar. Kilolu insanlar da iş yaşamından sosyal hayata kadar her yerde yadırganıyor. İş yerinde patronları ve çalışma arkadaşları tarafından kötü esprilerin odağı oluyor, günlük hayatta sözlü ve fiziksel tacizle karşılaşıyorlar. Kilolu insanlar dışlanıyor çünkü diğer insanlar onları oldukları gibi kabul etmiyorlar.

Ayrımcılık Neden Yadırganmıyor?

Kilolu insanlar toplumdan dışlanıyor ve daha kötüsü bu ayrımcılığın yadırganmaması. İnsanlar bu durumu çağımızda normalleştiriyor. Çocukluktan başlayan aşağılanmalar, lakap takmalar, sosyal izolasyon, düşük maaşla çalıştırmaya kadar ilerliyor. Evlilikte birinin obez olması ilişkinin bozulmasına dahi neden oluyor. Doktorlar bile şişman hastalarına daha az zaman ayırılıyorlar. Yapılan araştırmalarda obez insanlar daha zor iş buluyor ve işten çıkarma durumlarında ilk gözden çıkarılanlar arasında yer alıyor.

Yale Üniversitesi’nin binlerce obez insanla yaptığı çalışma, şişman insanların iş yerlerinde en az bir kez ayrımcılığa uğradıklarını gösteriyor. Kişinin kilosu arttıkça ayrımcılık da daha fazla hale geliyor. Araştırmaya göre hafif kilolu kadınların onda biri, obezlerin beşte biri, çok şişman olanların ise neredeyse yarısı ayrımcılığa maruz kalıyor.

[widget-87]

Şişmanlık kötü mü dediğimizde çok ilginç bir araştırmadan da bahsetmek gerekiyor. ABD’de erkek jüri üyelerine obez olan ve olmayan potansiyel suçlu fotoğrafları gösterildiğinde, obez kadınları suçlu seçmeye eğilimli oldukları tespit ediliyor. Bu durum da sosyal felaketleri beraberinde getiriyor.

Aynı zamanda erkek yöneticilerin yarısı fazla kiloluyken kadın yöneticilerin sadece %5-20’si kilolu. Kilolu insanlar dışlanıyor tezinin kadınlar açısından daha fazla örneğe sahip olduğunu söylemek mümkün. Ancak işin garip yanı çocukluk çağında başlayan bu ayrımcılığın kolay kabul edilmesi, filmlerde ve kliplerde şişman insanların aşağılanması. Hepimiz obez insanlarla dalga geçmeyi normal kabul eder olduk. Şişmanlar dışlanıyor ve biz sesimizi çıkarmıyoruz. Hatta kilolu insanlarla dalga geçenler arasında yer alıyor ve suçluluk duymuyoruz. Kilolu insanlara bakış açımız değişmiyor. Acı olan da bu galiba…

"Kilolu Olmak İstemiyorum!"

Normal kiloda olmak kadar şişman olmak da olağan karşılanmalıdır ancak kilolu insanlara bakış açısı, kilolu olmayan insanlara nazaran daha sert ve yargılayıcıdır. Ancak ne yazık ki obez insanları savunacak yasal düzenlemeler henüz mevcut değil. Obezler, normal insanlarla eşit haklara sahip olmak için mücadele etmektedir. Peki, neden kilolu insanlar dışlanır ya da kilolu insanlar neden sevilmez?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların ve erkeklerin çağımızın güzellik standartlarına uyacak şekilde bakımlı ve fit olması bekleniyor. Kilolu insanlar toplumdan dışlanıyor ve bu bizim yüzümüzden. Şişman olmak kötü bir şey değil ve bunu kendimize anlatmamız gerekiyor. Fazla kilolu olması halinde fazla kilolu erkeklere oranla daha fazla ayrımcılığa maruz kalıyor. Bize düşen ise şişman insanlara karşı kötü muamele yapanlara karşı tavrımızı belli etmek, kilolu insanların taciz edilmesini engellemek, bireysel olarak da onları rahatsız edici bakışlar atmamak. Önce kendimizi düzeltirsek toplumsal değişimi tetikleyebiliriz. Eğer fazla kilolarınızdan rahatsızsanız vakit kaybetmeyin ve hemen bir diyetisyene danışın; kilolu olmak istemiyorum demek, en güzel başlangıç!

[widget-89]

Yorum Yap