- Konu Başlıkları
- Yoganın Tarihsel Gelişimine Bir Göz Atalım…
- Yoganın tarihi ve dönemsel gelişimi
- Yoganın Bölümleri – Yoga Nasıl Yapılır?
- Yoga yaparak ruhunuzun ve zihninizin dilinden anlayın…
- Yogaya Başlamadan Önce Kendinizi Hazırlayın!
- Hayatınızı değiştirmeye yoga ile başlayın…
Yoganın Tarihsel Gelişimine Bir Göz Atalım…
Son zamanların en popüler egzersiz ve felsefe yöntemi yoga nedir, yakından bakalım… Binlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıkmış bir felsefe olan yoga aynı zamanda bir yaşam bilimi olarak tanımlanmaktadır. Sanskritçe “birleştirmek veya bütünleşmek” anlamına gelen yoga, bedeni, zihni ve ruhu birleştirme amacına sahip bir felsefedir. Bu felsefeyi uygulayan kişiye de “Yogi” denir. Bir egzersiz biçimi olmayan, tamamen kişinin kendini tanımasına odaklanan yoga, kişisel gelişim metodu olarak da tanımlanmaktadır.
Yoganın tarihi ve dönemsel gelişimi
M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan yoganın tarihi ilk kez, M.Ö. 2500 yıllarına ait kutsal yazılar olan Vedalarda belirlenmiştir. Yoga tarihi birbirini izleyen dört dönem altında toplanabilir: Vedik, Klasik öncesi, Klasik ve Klasik sonrası. Vedik yoga ayinsel törenler zamanı, klasik öncesi yoga kutsal vahiylerden oluşan Upanişadlar zamanı, klasik yoga raja yoganın sekiz yolunun yazıldığı zaman, klasik sonrası yoga ise farklı yoga ekollerinin çıktığı zamandır.
Günümüzde ise yoganın tarihçesi halen devam eden ve modernleşen bir görünümdedir. Yoga felsefesi modern toplumlarda son yıllarda yayılmış ve pek çok insan yoga yapmaya merak salmıştır. Peki tam olarak yoga nedi? Yoga nasıl yapılır? Yoga yapmak için neler gerek? Sizler için araştırdık…
Yoganın Bölümleri – Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga nasıl yapılır diye düşünenler için biraz daha detaylı bilgi verelim… Yoga zihnimizi arındırma, doğru düşünmeyi öğrenme ve kendimizi keşfetmenin ilk adımıdır. Bu nedenle yoga yapmak için ilk olarak zihnimizi arındırmaya hazır olmamız gerekir. Yoga yapılışı sırasında asalar denilen pozlar uygulanır. Bunlar basitten zora doğru farklı şekillerdedir. Önemli olan asaların nefesle uyumlu şekilde yapılmasıdır.
Yoga eğitmeni ile birlikte yapılması gereken yoga, evde de uygulanabilir. Ancak en etkili yol eğitmenle birlikte ilerlemektir. Yoga, mat ve rahat giysiler ile yapılır. Sessiz bir ortam ve yeterli ışık yoga yapmak için gereklidir. Eğitmen eşliğinde asanalar uygulanırken ders öncesinde aşırı gıda tüketmemek hareketlerin rahat yapılması için önemlidir. Yoga nasıl yapılır diyenlerin bilmesi gereken ilk şey; huzurlu ve sessiz bir alanın gerekliliğidir.
[widget-87]
Yoga yaparak ruhunuzun ve zihninizin dilinden anlayın…
Yoga yapan bir kişi, önce içinde yaşadığı evrensel düzlemi ve onun enerjisini tanır. Yaşadığı evren hakkında bilgi sahibi olan kişi kendini de daha rahat tanıyacaktır. Maha-Yoga olarak bilinen orijinal yoga sistemi 8 bölümden oluşur. Adım adım her bir aşamayı geçen birey bu sürecin sonunda kendi özüne ulaşmış olur. Yoga nasıl yapılır sorusunun cevabı olan yoganın bölümleri ve işleyişi:
- Yama: Evrensel ahlaki kuralları içeren yama bölümünde amaç insani ilişkilerimizi sağlıklı hale getirmemizi ve davranışlarımızı fiziksel boyutta değil düşüncelerimizle uygulamamızı sağlamayı öğretmektir. Doğru söylemek, çalmamak, mütevazilik gibi.
- Niyama: Kişisel disiplini içeren yoganın ikinci ayağında; saflık, temizlik, kanaatkar olmak ve teslimiyet gibi bölümler yer alır. Amaç insanı disiplin içerisine sokmaktır.
- Asana: Bu bölümde yoga duruşları yer alır. Tüm bedeni huzura kavuşturacak temel hareketler öğretilir. Yoga nasıl yapılır diyenler için eğitim sürecinin aşama aşama ilerleyeceğini bilmek önemlidir.
- Pranayama: Nefes kontrolü ile kişinin bedenindeki enerji akışını düzenlemek amaçlanır. Burada tüm kontrolün kişiye geçmesi sağlanır.
- Pratyahara: Duyguları geri çekerek içe dönme ve aklın kontrolüdür. Zihinsel odaklanma sağlayarak meditasyona yol hazırlar. Yoga nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı da içe dönmedir.
- Dharana: Yoga felsefesi içinde bir diğer adım olan dharana, dikkati bir yere toplama ve konsantrasyonu sağlama bölümüdür.
- Dhayana: Yoganın meditasyon bölümüdür. Bir şeyin derinine bakarak ne olduğunu anlamaya çalışmaktır. Zihni düşüncelerden arıtarak sakinleştirmek ve zihne işlevselliğini kazandırmak amaçtır.
- Samadhi: Kendini tanıma ve aydınlanma olan Samadhi yoganın son bölümünü oluşturur. Yoganın temeli ve varılmak istenen noktadır. Samadhiye ulaşan kişi özgürlüğüne kavuşmuş demektir.
Yoga yapılışı sırasında burundan nefes alınır ve ağız kapalı tutulur. Bu sayede akciğerlerin tamamı çalışır, kan akışı hızlanır, diyaframdan alınan nefes tüm organlara masaj yapacak şekilde hareket eder. Ayrıca yoganın yalın ayak ya da özel yoga çorapları ile yapılması önerilir. Asana duruşları da mideniz boşken yapmanız gereken hareketlerdir. Yoga dersleri yaklaşık 1 saat sürer. Yoga nasıl yapılır sorunuza en ayrıntılı cevabı elbette yoga eğitmenleri verecektir.
Yogaya Başlamadan Önce Kendinizi Hazırlayın!
Yoga felsefesi derin bir düşünce sistemi olduğu için yoga dersleri öncesinde kendinizi her anlamda hazır hissetmelisiniz. Kendinize uygun yoga türünü öğrenmek için araştırma yapabilir ya da eğitmeninize sorabilirsiniz. Eğer omurga rahatsızlıkları, kas ve eklem ağrıları, duruş (postür) bozukluğu, migren, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon gibi sorunlarınız varsa tedavinizle birlikte mutlaka yoga yapmalısınız.
Hayatınızı değiştirmeye yoga ile başlayın…
Yoga nedir, yoga nasıl yapılır ve yoganın yararları nelerdir gibi aklınıza takılan sorulara yanıt almak için siz de bu derin felsefeyle tanışabilirsiniz. Yoga yapmak için kurslara başvurabilir ya da özel eğitim alabilirsiniz.
Yoga bedeninizi yavaş yavaş güçlendirip esneten, çakralarınızı açan ve zihninizi kuvvetlendiren bir öğretidir. Hayatınızda değişiklik yapmak ve bakış açınızı değiştirmek istiyorsanız yogaya hemen başlayın…
[widget-112]