- Konu Başlıkları
- Doğru Besleniyor Muyuz? Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?
- Yeterli Beslenme İlkeleri Neler? Nasıl Sağlıklı Beslenilir?
- Doğru Beslenme ile Sağlığınızı Koruyun!
Doğru Besleniyor Muyuz? Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?
Hepimizin amacı sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmek değil midir? Hastalıklara yakalanmadan, genç ve dinç kalarak uzun yıllar yaşamak hep ilgimizi çekmiştir. Araştırmacılar da bu amaçta olanlar için en doğru yolun sağlıklı beslenmek ve yaşamaktan geçtiğini belirtmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde halen bu araştırmalar devam etmekte, sağlıklı beslenmenin önemi üzerinde durulmaktadır.
Peki, araştırmalara göre sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır? Sağlıklı besleniyor muyuz ya da sağlıklı beslendiğimizi nasıl anlarız? Yeterli ve dengeli beslendiğimizin göstergesi nedir? Gelin, daha yakından bakalım…
Yeterli Beslenme İlkeleri Neler? Nasıl Sağlıklı Beslenilir?
Yeterli beslenme, yaşamımızı sürdürebilmemiz için yeteri kadar besin almak anlamına gelir. Sağlıklı beslenme ise 3 temel besin maddesi olan protein, karbonhidrat ve yağlardan olması gereken miktarda tüketmemizdir. Buna ek olarak da sağlıksız besin değerlerine sahip gıdalardan tüketmemek, doğru yeme alışkanlıkları kazanmaktır.
Sağlıklı bir yetişkin için yeterli ve dengeli beslenme doğru bir beslenme şeklidir ancak çağımızda sağlıklı beslenmek pek mümkün olmadığı için yeterli beslenip beslenmediğimizi anlayamıyoruz. “Sağlıklı beslendiğimizi nasıl anlarız?” diyoruz. “Sağlıklı besleniyor muyuz?” endişesi taşıyoruz.
“Sağlıklı beslenme nasıl olur?” kaygılarınızı aşağıdaki liste ile yok ediyoruz. Listemizdekileri uyguluyorsanız sağlıklı besleniyorsunuz demektir. Sağlıklı besleniyor muyuz sorunuzun cevabı:
- Öğün atlamıyorsanız sağlıklı besleniyor muyuz endişesi taşımanıza gerek yok. Öğün atlarsanız daha çok yemek yersiniz, unutmayın.
- Çok fazla yemek tüketmiyorsanız doğru besleniyor muyuz sorunuza yanıt vermiş olursunuz. Aşırı yemek tüketimi sağlıklı değildir.
- Fast food tüketmemeniz sağlıklı beslenme konusunda doğru adımlar attığınızın göstergesidir. Sağlıklı beslenme nasıl olur sorunuza cevap vermişsiniz demektir.
- Minimum ölçüde şeker ve tuz tüketiyorsanız nasıl sağlıklı beslenilir endişenizi hafifletmenizi öneririz.
- Şerbetli, kremalı, kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ediyorsanız doğru beslenme yolundasınız demektir.
- Karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçmıyorsanız sağlıklı besleniyor muyuz sorunuzun cevabını alıyorsunuzdur.
- Protein tüketerek kas miktarını arttırıyorsanız sağlıklı besleniyorsunuzdur. Sağlıklı beslenme nasıl olur sorunuza da cevap vermiş olursunuz.
- Bol su içiyor; kahve ve alkolden uzak duruyorsanız doğru beslenme yolunda ilerliyorsunuz demektir.
- Yağ tüketirken miktarına dikkat ediyor, yağlı yiyeceklerde aşırıya kaçmıyorsanız sağlıklı beslendiğimizi nasıl anlarız diye bir endişeye sahip olmanıza gerek yok.
- Aynı zamanda hazır, işlenmiş, gazlı, şekerli, yapay tatlandırıcı içeren her türlü gıdadan uzak duruyorsanız sağlıklı besleniyorsunuzdur.
Sağlıklı beslendiğimizi nasıl anlarız ya da sağlıklı besleniyor muyuz gibi bir endişeye sahip olmanız çok normal. Ancak bu endişeyi tek başınıza gideremeyebilirsiniz. Diyetisyen desteğiyle birlikte sizin için doğru olan beslenme programını uygulayarak daha sağlıklı yaşayabilirsiniz.
[widget-87]
Doğru Beslenme ile Sağlığınızı Koruyun!
Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli besin tüketmektir. Ancak bu durumdan kasıt ihtiyacınız olan tüm besin çeşitlerini öğünlere bölmeyip tek bir öğün veya 2 öğüne sığdırarak yapmanız demek değildir. Doğru beslenmek için öğün sayınızı ve aralarındaki süre zarfını sık tutmalısınız. Öğünleri ve besinleri parçaladığınızda ideal kilonuzda kaldığınızı ve sağlığınızın yerinde olduğunu gözlemleyeceksiniz. Ayrıca sağlıklı beslenme yaşınıza, cinsiyetinize, metabolizma hızınıza, günlük ihtiyacınız olan enerji miktarına ve sağlık durumunuza göre beslenmenizdir.
“Nasıl sağlıklı besleniriz?” ya da “Sağlıklı besleniyor muyuz?” sorularınızın yanıtını diyetisyeninizden alabilir, size özel beslenme programıyla birlikte doğru besinleri tüketebilirsiniz. Hem hastalıklardan korunmuş hem de tek başınıza devam ettiremediğiniz sağlıklı beslenme yolculuğunu diyetisyen desteği sayesinde sürdürebilirsiniz.
[widget-91]