- Konu Başlıkları
- Kalbinizi Güçlendirecek Besinler
- Kalp Hastaları Neler Yemeli ve Neler Yememeli?
- Kalp Hastaları, Bunları Yapmayın!
Kalbinizi Güçlendirecek Besinler
Kalp tüm vücudumuza kan depolayan hayat kaynağımız olduğu için ona iyi bakmamız gerekir. Kalp sağlığımızı korumamamız durumunda kalp ritminin bozulması, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.
Beslenme, tarzı kalp hastalıklarının oluşmasında önemli bir faktör olduğu için herkesin beslenme konusunda hassas olması gerekir. Kalp hastalıkları nedeniyle solunumda zorluk, kilo kaybı, iştahsızlık, ödem gibi sağlık sorunları yaşamamak için kişiye uzman diyetisyenlerle birlikte özel beslenme ve egzersiz programları hazırlanması gerekir. Peki kalp hastaları nasıl beslenmeli? Kalp hastaları ne yemeli? Kalp hastaları ne yememeli? Kalp hastalıklarında beslenme nasıl olur? Birlikte bakalım…
Kalp Hastaları Neler Yemeli ve Neler Yememeli?
Kalp hastaları ne yemeli ya da yememeli konusuna gelecek olursak ilk olarak fazla doymuş yağlardan kaçınmanız gerek çünkü bunlar kan kolesterolünüzü yükseltecektir. Bol bol omega 3 almalısınız. Haftada 2 ya da 3 kez balık tüketmeli günde 2 adet ceviz yemelisiniz.
Kalbe iyi gelen yiyecekler arasında ayrıca sarımsak da bulunmaktadır. Sarımsağın içinde bulunan besin öğeleri damar içinde ki pıhtılaşmayı engellemektedir. Sık sık balık tüketmenin yanında kalp hastaları ne yememeli dersek kuyruk yağı, kaymak, karides, havyar, aşırı yağlı börek, alkol, sakatlar, pastırma, salam ve sosisten kesinlikle uzak durulmalıdır.
Kalp hastaları için risk oluşturan yiyecekler şunlardır:
Kalp hastaları için en büyük risk kolesterolü yükselten yiyeceklerdir. Hazır et ürünleri: Salam sosis, jambon da kalp için çok tehlikelidir. Yüksek tuz tüketimi, alkol tüketmek de bu risk grubundadır. Kalp hastaları nasıl beslenmeli diyenler için öncelikli olarak bu gıdalardan uzak durmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Kalp hastalıklarında beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca kalp hastalarının yememesi gerekenler:
- Tuz
- Turşu
- Salamura zeytin
- Tuzda balık
- Trans yağ ve margarin
- Çiğ sebze ve meyveler
- Kuru baklagiller
- Kuyruk yağı
- Kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt toz
- Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri
- Ördek, kaz eti
- Hamur işleri
- Alkol
- Günde 1 fincandan fazla kahve ve neskafe
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
- Kızartılmış ve kavrulmuş besinler
Kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler
Kalp hastaları ne yer diyenler için bir diğer cevap da kolesterolü düşürecek gıdalarla beslenmektir. Kolesterolü düşürmek için yağda kızarmış etlerden, tuzlu peynirden, sert margarinlerden ve 500 gramı aşan süt ve yoğurt ürünlerini tüketmekten kaçınmalısınız. Kalp sağlınızı korumak istiyorsanız aşırı stres, alkol, sigara ve tüm fast food ürünlerini hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Doğru kararları veremiyorsanız kalbe iyi gelen yiyecekler ve kalp hastaları için yemek listesi önerilerini diyetisyeninizden alabilirsiniz.
[widget-87]
Kalp Hastaları, Bunları Yapmayın!
Kalp hastasıysanız kalbe iyi gelen yiyecekler ile beslenirken hem beden hem de ruh sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenleri de unutmayın. Mesela; karnınız tok iken denize girmeyin. Yemek yedikten sonra hemen yürüyüşe çıkmayın. Güneşin dik geldiği vakitlerden ve uzun süre güneşin etkisinde kalmaktan kaçının. Denizdeyken kesinlikle çok derine dalmayın ve kıyıdan fazla uzaklaşmayın. Uzun yolculuklardan ve az molalı seyahatlerden uzak durun. 2 litreden az su içmeyin.
İlaçlarınızı zamanında alarak ve kalp hastalıklarında beslenme konusunda uzman bir diyetisyenden yardım alarak kendinize daha iyi bakabilirsiniz. Kalp hastaları nasıl beslenmeli ya da kalp hastaları ne yememeli sorularınıza daha sağlıklı cevaplar bulabilirsiniz. Kalp hastalıklarında beslenme, tüm sağlığınız için önemli. Unutmayın, kalbiniz çok değerli.
[widget-100]