Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Neleridir?

Demir Eksikliği Nedir? – Demir Eksikliğine Karşı Nasıl Önlem Alırız?

Yapılan araştırmalara göre demir eksikliği erkeklerde %20 kadınlarda ise %30 görülmektedir. Uzman doktorların araştırmalarına göre hamile bayanların %50’si demir eksikliği problemi yaşamaktadır. Özellikle doğurganlık çağında bulunan bayanların ve emziren annelerin demir eksikliği yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Peki ya çokça karşılaştığımız demir eksikliği nedir? Demir eksikliği vücutta ihtiyaç duyulan demirin farklı nedenlerden dolayı karşılanamaması durumuna denir. Vücuttaki alyuvar olarak adlandırılan kana kırmızı rengi veren hemoglobin içerisinde demir bulunur. Alyuvarlar oksijeni akciğerden alıp vücuda yaymada önemli göreve sahiptir.

Vücuttaki demir oranının düşmesi, kandaki alyuvar sayısının azalmasına ve dolayısıyla hücrelere oksijen gitmesinde azalmalar meydana gelmesine neden olur. Vücuttaki demir eksikliği sonucunda kişilerde demir eksikliği anemisi adı verilen kansızlık hastalığı meydana gelmektedir.

 

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Erken Kırılan Tırnaklar Demir Eksikliğinin Habercisi!

Kişilerde halsizliğe, solgunluğa, konsantrasyon bozukluğu gibi şikâyetlere neden olan demir eksikliği belirtilerini erken fark etmek oldukça zordur. Bir süre kansızlık belirtilerinin ortaya çıkmasını vücut demir eksikliğini kompanse ederek geciktirebilir. Peki, demir eksikliği belirtileri nelerdir? Kansızlık belirtileri nelerdir?  Demir eksikliği yaşayan kişiler bu aşamada bazı belirtilerle karşılaşabilir. Demir eksikliği belirtileri şunlardır:

  • Erken kırılan saç ve tırnaklar,
  • Ciltte kuruluk,
  • Dilde yanma,
  • Ağız köşelerinde çatlaklık,
  • Halsizlik, ilgisizlik,
  • Fiziksel aktivite esnasında nefes nefes kalmak,
  • Göz kararması ve baş dönmesi şikâyetleri,
  • Saç dökülme şikâyetleri,
  • Dilde şişkinlik, kulak çınlamaları,
  • Ayakta ve elde uyuşma ve karıncalanma şikâyetleri görülür.

Demir eksikliğinin bu belirtileriyle karşılaşmanız durumunda uzman bir doktora başvurmanız sizin için yararlı olacaktır. Demir eksikliğine iyi gelen, d vitamini açısından zengin besin öğelerinden oluşan diyet listeleriyle tedavinizi desteklemeniz, demir eksikliği problemi için en iyi çözüm olacaktır.

[widget-87]

Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenmek Gerekir?

Bebeklerde, çocuklarda ve hamilelerde sıklıkla görülen demir eksikliği nedir, demir eksikliği belirtileri nelerdir, demir eksikliği neden olur gibi konulara değindik. Peki ya çokça rastladığımız demir eksikliği problemi yaşan bireyler nasıl beslenmeli? Demir eksikliği yaşayan bireyler vücuttaki demir oranını azaltan çay- kahve tüketiminden kaçınmalıdır. Yemekten hemen sonra tüketilen çay ve kahve demir eksikliğini tetikleyecektir. Çay- tüketimi ara öğünlerde yapılması tavsiye edilir.

Alüminyum, teneke ve paslanmaz çelik gibi gıda saklamak için kullanılan maddeler demir emilimini azaltmaktadır. Demir eksikliği yaşayan bireylerin demir emilimini azaltan süt, yoğurt gibi besinlerin tüketimini yemekten sonra gerçekleştirilecek ara öğünlerde tüketmeleri tavsiye edilir. Demir eksikliği belirtileri görülen bireyler öncelikle uzman bir doktora danışarak uygulanacak tedavileri demir açısından zengin gıdalardan oluşan beslenme programlarıyla desteklemeleri kişilerin yararına olacaktır. Demir eksikliği yaşayan bireyler d vitamini bakımından zengin besinlerden yararlanmaları demir eksikliği problemi çözümünde yardımcı olacaktır. Beslenmenize dikkat edin probleminize çözüm bulun!

[widget-100]

Yorum Yap