Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Akdeniz Ateşi Nedir?

Dünya Genelinde Yaygın Bir Genetik Hastalık Olan Akdeniz Ateşi Nedir?

Sık sık ateşlenme, karın ağrısı, akciğer ve eklemlerde şiddetli ağrılar Akdeniz ateşi belirtileri arasındadır. Genetik ve dünya genelinde yaygın bir hastalıktır. Akdeniz ateşine daha çok Yahudi, Arap, Ermeni ya da Türk köklerinin bulunduğu Akdeniz insanlarında rastlanmaktadır. Akdeniz ateşi hastalığı kalıtsal bir hastalıktır.

Ayrıca Akdeniz ateşi daha çok çocuklarda görülür ve çocukluk döneminde teşhis edilir. Akdeniz ateşi tedavisi olmayan bir hastalık olsa dahi bu hastalıktan kurtulmak için alınabilecek önlemler mevcuttur.  Bu önlemleri uygulayarak Akdeniz ateşsi semptomlarından rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

 

Akdeniz Ateşinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Vücudumuzun savunma sistemi bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin temel yapıtaşı ise tabi ki dengeli ve düzenli beslenmedir. Akdeniz ateşini atlatabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak gereklidir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek adına vitamin, mineral ve antioksidanların zengin olduğu besin kaynağı olan sebze-meyve grubu sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmak için gerekli olan besinlerdir.

[widget-87]

Antioksidan içeren C, A ve E vitaminlerinin tüketimi son derece önemlidir. Fakat sadece vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek yeterli olmayabilir. Çünkü vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin kaynaklarını da tüketmek gerekir. Bunlar tabi ki karbonhidrat ve proteinlerdir. Bağışıklık sisteminin tam anlamıyla güçlenmesi için ihtiyaç duyulan bu besin kaynaklarının tümüne özen göstermek gerekir. Bunun yanı sıra yağlı gıdalardan, şekerli besinlerden, hazır yiyecekler ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.

Akdeniz Ateşi Tedavisi

Akdeniz ateşi tedavisi ne yazık ki yoktur. Ama önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Hastalığın belirli atak dönemleri vardır. Bu ataklar sonucunda çeşitli organlar zarar görebilmekte ve böbreklerde biriken zararlı maddeler nedeniyle böbrek yetmezliği oluşabilmektedir. Bu atak sıklığını azaltmaya yardımcı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde tüketilmelidir.

Akdeniz ateşi genetik yollarla bulaşan bir hastalıktır ve Akdeniz ateşi belirtileri olan ateşlenme, ishal, karın ağrısıi kabızlık gibi durumlar fark edildiği gibi doktor kontrolüne gidilmelidir. Ayrıca kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi alınmalıdır. Çünkü bu Akdeniz ateşi hastalığı ne kadar erken teşhis edilirse o kadar fazla önlenebilir ve olumlu sonuç alınabilir. Bu dönemde yapılacak en önemli şey doktor gözetiminde olmaktır.

[widget-100]

Yorum Yap