Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Gastritte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Gastritten Uzak Durmak İçin Doğru Besinler Tüketin!

Gastrit, midemizin içerisinde yer alan mukoza tabakasının çeşitli sebeplerden dolayı iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastrit probleminin yaşanmasının temelinde beslenme yer almaktadır. Buna ek olarak da özellikle yaz aylarında yükselen hava sıcaklıkları ve nem sonucunda vücuda stres gibi farktörlerle beraber midedeki asit salınımı artar.

Gastritin asıl sebebi tükettiğiniz besinlerdir. Bu besinler midenizin yanmasına ve ağrımasına neden olmaktadır. Bu nedenle uzak durmanız gereken besinlere karşı hassas davranmalısınız. Gastrite zararlı yiyecekler tüketilmesi şiddetli mide ağrılarına yol açabilmektedir. Peki, gastritte uzak durulması gereken yiyecekler nelerdir? Gastrite dokunan yiyecekler ne? Gastriti olanlar ne yememeli? Öğrenelim…

Gastritte uzak durulması gereken yiyecekler;

1.Patates kızartması

Gastritte uzak durulması gereken yiyecekler arasında bulunan patates kızartması sağlığınızı korumak için uzak durmanız gereken gastrite zararlı yiyecekler arasında yer almaktadır. Gastrite iyi gelmeyen yiyecekler içerisinde bulunan patates kızartması bolca yağda kızartıldığı için sindirilmesi mide için hiç de kolay olmuyor. Bu nedenle mide de asit üretmeye başlıyor. Bu asit midenin iç duvarının iltihaplanmasına neden oluyor. Ve gastrite zararlı yiyecekler arasında bulunan patatesi tüketmenin sonucunda gastrit kendini göstermeye başlıyor.

2.Portakal ve greyfurt

Aslında oldukça faydalı besinler olan portakal ve greyfurt maalesef ki gastritte uzak durulması gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Gastritte zararlı yiyecekle arasında yer alan portakal ve greyfurt c vitamini deposu fakat gastriti olanlar için pek de yararlı olmuyor. Gastrit gibi bir mide sorunu karşısında asitli besinlerden olduğunca kaçınmakta fayda var. Çünkü mideniz iltihaplı bir haldeyken daha fazla asit tüketmek onu daha kötü bir hale getirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle portakal ve greyfurt tüketimi konusunda olabildiğince ölçülü olmakta yarar var.

[widget-87]

3.Baharatlar

Gastritte uzak durulması gereken yiyecekler arasında baharatlar da yerini almaktadır. Tabi tüm baharatları da bunun içine almamak lazım. Gastrite iyi gelmeyen yiyecekler arasında yer alan baharatlardan özellikle pul biber, karabiber, sarımsak tozu gibi fazla acı, fazla aromalı ve keskin tatlardan uzak durulmalıdır. Çünkü lezzet olarak baskın olan bu tatlar midemize de oldukça baskı uygulamaktadır. Gastrite zararlı yiyecekler arasında bulunan baharatlar her ne kadar lezzetli olsa da gastrit problemi olanlar için tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Gastritte uzak durulması gereken yiyecekler arasında yer alan zararlı besinlerin sağlık açısından tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Gastrite faydalı olan hazmı kolay sebzeler tüketilmesinde de yarar var. Tabi bu süreç içerişimde doktor kontrolünde bir tedavi sürdürmeniz sağlığınızı korumak açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar beslenmenize dikkat etseniz de doktor desteğini ihmal etmemelisiniz. Gastriti olanlar ne yememeli ve gastrite zararlı yiyecekler nelerdir, doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

[widget-100]

Yorum Yap