- Konu Başlıkları
- Akciğer Sağlığınız İçin Bu Gıdaları Mutfağınızdan Ayırmayın!
- Akciğer Dostu Yiyecekler ve Beslenme İlkeleri
- Meyve ve Sebzenin Gücünden Yararlanın!
- İyi Gelen Diğer Besinler
- Akciğer Kanseri Hastalar Bunlardan Uzak Durun!
Akciğer Sağlığınız İçin Bu Gıdaları Mutfağınızdan Ayırmayın!
Akciğer hastalıkları, özellikle akciğer kanseri, son yıllarda ciddi bir artışa sahip. Uzmanlar akciğer hastalıkları için beslenmenin en büyük iyileştirici güç olduğunu söylüyorlar. Tedavi süresince doğru beslenmenin iyileşmeye katkısının yanında uygulanan kemoterapi, radyoterapi ile hormon tedavisinde karşılaşılan bulantı, kusma ve iştahsızlık ile bunların sonucunda ortaya çıkan kilo kaybı için beslenmeyle önlem alınıyor.
Doktorlar, kanser ve akciğer hastalıklarında kesin bir beslenme kuralı olmadığını belirtirken tek şartın her şeyin doğal olması ve besinlerin mümkün olduğunca dengeli tüketilmesi olduğunu söylüyorlar. Akciğeri temizleyen onlarca besin bulunuyor. Hint yağı, kekik, meyankökü, zencefil, nane bunların başında geliyor. Ancak akciğeri sağılığına kavuşturacak olan besinlerin yanında yanlış beslenme alışkanlıklarının da ortadan kaldırılması gerekiyor.
Uzmanların önerdiği akciğeri temizleyen besinler ve akciğer kanserine iyi gelen yiyecekleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin…
Akciğer Dostu Yiyecekler ve Beslenme İlkeleri
Akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri için tedavi süresince doğru beslenmek, güçlü ve enerjik kalmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda enfeksiyon riski azalacak, kilo korunacak ve tedavi boyunca oluşan komplikasyonlar minimuma inecektir. Akciğeri temizleyen ve sağlığınıza kavuşmanızı hızlandıran uzman önerileri şöyle:
- Akciğer kanserli hastalar, özellikle tedavileri sırasında aşırı yemekten ve tuzlu gıdalardan kaçınmalıdır.
- Bulantı ve kusma durumunda zencefil tüketmek hastayı rahatlatacaktır.
- Yumurta, peynir, tavuk, balık ve kurubaklagil gibi proteinden zengin besinler tüketmek gerekir.
- Akciğer hastalıkları için bol su içmenin önemi büyüktür.
- İshal durumunda sıvı alımı (su, açık çay, elma suyu, et suyu) arttırılmalı, potasyum yönünden zengin gıdalar (muz, patates, kayısı) tüketilmelidir. Yüksek lif oranlı, çiğ meyve sebze gibi gaz veya kramplara yol açabilecek gıdalar, kafeinli içecekler, fasulye, tam tahıllı ekmekler, tatlılar ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Laktozsuz süt ürünleri tüketilmelidir.
- Kabızlık durumunda lifli ve posalı yiyecekler tercih edilmelidir.
- Kansızlık yaşayan akciğer hastalarının yüksek protein içeren et, fıstık ezmesi ve yumurta gibi gıdaları tercih etmeleri gerekir.
- Kemoterapi gören hastaların, bazı ilaçların etkisini değiştirdiği için greyfurt yememeleri gerekiyor.
- Enerji için karbonhidrat içeren tahıllar tüketilmeli ancak diyetisyen kontrolünde olmalı.
[widget-87]
Meyve ve Sebzenin Gücünden Yararlanın!
Akciğeri temizleyen besinler arasında en önemlileri antioksidan özellikleri olan meyve ve sebzelerdir. A, C ve E vitamini ile selenyum gibi antioksidanlar içeren meyve ve sebzeler sayesinde akciğerin sağlığına kavuşması daha hızlı olmaktadır. Bu vitaminleri içeren besinler:
A vitaminin bulunduğu besinler:
- Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, böbrek, peynir, yoğurt.
- Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz, badem, ceviz, kabak çekirdeği
C vitaminin bulunduğu besinler:
- Siyah frenk üzümü
- Kırmızıbiber
- Kivi
- Yeşil dolmalık biber
- Portakal
- Çilek
- Papaya
- Brokoli
- Maydanoz
- Ananas
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Mango
- Limon
- Greyfurt
- Bezelye
- Domates
- Kavun
İyi Gelen Diğer Besinler
- Enginar
- Kereviz
- Karnabahar
- Sarımsak
- Keten tohumu
- Kırmızı üzüm
- Yaban mersini
- Şeftali
- Elma
- Nar
- Ceviz
- Çam sakızı
- Kekik
- Kenircu
- Karahindiba
- Karaturp
- Maydanoz
- Reyhan
- Roka
- Soğan
- Şalgam
- Turp
- Yeşil soğan
- Maydanoz
- Havuç
- Kabak
- Lahana
- Mango
- Zerdeçal
- Zeytinyağı
Akciğer Kanseri Hastalar Bunlardan Uzak Durun!
Akciğeri temizleyen besinler ve akciğer sağlığına iyi gelecek beslenme yöntemlerinden bahsetmişken akciğer kanseri olanlar ne yememeli sorusuna da cevap verelim. Akciğer hastaları, şeker ve şeker içeren tüm işlenmiş gıdalardan uzak durmalılar. Aynı zamanda ekmek, pastane ürünü gıdalar, fırın mamulleri, her türlü fastfood besin, özellikle kızartılmış olanlar, ambalajlı her ürün yani kraker, bisküvi, galeta, grisini ve benzerleri akciğer kanseri olanlar için yasaktır.
Akciğer hastaları; her türlü kızartma ve çikolata, makarna kurabiye, börek, çörek, açma, poğaça, tütsülenmiş et ürünleri, füme balıklar, reçeller, şuruplar, hazır çorbalar, bal, pekmez ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıdır. Unutmayın, hastalıklarda beslenme programlarının kişiye özel olarak sağlık durumuna uygun şekilde hazırlanması gerekir.
[widget-100]