Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Selülit Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların Korkulu Rüyası Tarihe Karışıyor!

Son yıllarda kadınların en büyük sorunlarından olan selülit nedir? Selülit, genellikle portakal görünümlü olan, derinin altında düzensiz bir şekilde aşırı derecede yağ birikmesi nedeniyle oluşan ve genellikle kol, bacak ve kalça bölgesinde toplanan bir dolaşım bozukluğudur. Kadınların korkulu rüyası olarak adlandırılan selülit, çukurcuklarla kendini belli etmektedir ve bazı durumlarda varislerle birlikte de görülebilir. Selülit oluşumunda östrojen hormonunun etkisi olduğu için kadınlarda daha çok görülmektedir.

Selülit zayıf-kilolu fark etmez, herkeste görülebilir!

Selülit nedir sorunuza yanıt verdiğimize göre selülitin kilolu insanlarda görüldüğü kanısını değiştirmekle işe başlayalım. Selülit hormonal, genetik ve yaşam biçimine bağlı faktörlerden etkilendiği için zayıf ya da kilolu herkeste görülebilir. Bu nedenle önemli olan kişinin yaşam şekli ve genetiğidir. Peki selülit neden oluşur? Selülit nasıl tedavi edilir? Sizin için araştırdık…

 

Selülit Neden Olur?

Selülit neden oluşur sorunuza gelecek olursak; kan dolaşımı yavaşlayan bölgede damardan doku sıvısı sızar. Bu sıvı bağ dokusu ile sarılır. Bağ dokusunun sardığı bu sıvı deri altında kesecikler oluşturur ve bu keseciklerin etrafında da zamanla yağ dokusu artar. Bu da portakal kabuğu görüntüsü olarak tabir ettiğimiz selülite neden olur.

Selülit neden oluşur sorunuzun bir diğer cevabı da hormonlardır. Östrojen, insülin, noradrenalin, tiroid hormonları ve prolaktin, selülit üretimini arttırır. Kadınlarda hamilelik ve menopoz ile bu hormonlarda değişiklik olması selülit oluşumunu hızlandırır. Kadınlarda östrojen düzeyinin menopoza yaklaşıldığında azalması, cilt altındaki bağ dokusuna giden kan akışının da azalmasına sebep olur. Böylece selülit ve sarkmalar görülür.

Genetiğiniz yatkınsa selülit oluşumu riskiniz daha fazla!

Selülit neden olur sorunuzun bir diğer cevabı da genetik faktörlerdir. Metabolizma hızını, kan dolaşımını, yağın deri altındaki dağılımını etkileyen genetik faktörler, selülit gelişimini tetikleyebilir. Bunun dışında selülit neden oluşur sorusuna cevap olacak etkenler:

  • İlerleyen yaş
  • Aktivite yetersizlikleri
  • Geçirilmiş ameliyatlar
  • Yanlış beslenme: alkol ,cafein, baharatlı gıdalar
  • Dolaşım bozuklukları
  • Hipotroidi
  • Kronik kabızlık
  • Doğum kontrol hapı kullanımı : Östrojen nedeniyle vücutta su tutulmasına neden olur.
  • Karaciğer disfonksiyonu
  • Ruhsal problemler
  • Fazla alkol tüketimi,sigara ( kan akımını azaltarak)
  • Hamilelik
  • Vücudu sıkan giysiler giyme, bunlara iç çamaşırları da dâhil
  • Fazla karbonhidrat, protein tüketimi
  • Fazla tuz tüketimi

[widget-87]

Sık sık kilo alıp vermek, vücutta toksin birikimi ve kullanılan birtakım ilaçlar da selülit neden oluşur sorunuzun cevabıdır. Her kişide farklı şekilde görülen selülitler derecelerine göre ayrılır. Birinci derece selülit, başlangıç evresidir ve dışarıdan bakıldığında anlaşılmaz. Ancak deri elle sıkıldığı zaman portakal görünümünü alır. İkinci derece selülit ise stres ve hormonal dengesizliklerle tetiklenen, dışarıdan bakıldığında belli belirsiz fark edilen selülit türüdür. Portakal görünümünün yanı sıra çukurlukların da olduğu gözlenir. Üçüncü derece selülit ise yalnızca oturulduğunda ya da deri sıkıldığında değil normal zamanda da belli olur. Selülit oluşumu ve çeşidine göre farklı şekillerde tedavi edilecektir.

Selülit Nasıl Tedavi Edilir?

Selülit tedavisi öncelikli olarak selülitin türüne göre belirlenir. Kişiye ve selülit kaynağına göre farklı teknikler kullanılır. Aynı zamanda kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve egzersiz yapması da sağlanır. En çok tercih edilen selülit tedavisi yöntemleri şunlardır:

  • Akustik dalga tedavisi: Selülit tedavisi için kullanılan akustik dalga terapisi selülit olan bölgelere şok dalgaları uygular. Cildi sıkılaştırmayı da sağlar.
  • Subsizyon: Selülit nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer cevabı da subsizyon yöntemidir. Subsizyon tekniği fibröz bağ dokusunun bantlarını koparmak için derinin altından bir iğne sokulmasıyla gerçekleştirilir. Ancak etkisi uzun süre sonra görülür.
  • Ultrason dalgaları: Düşük ve yüksek frekansa sahip ses dalgaları ile yağ hücreleri parçalanır. Derin bölgede olan yağlar üzerinde yüksek başarı sağlanmaktadır. Bu selülit tedavisi son yıllarda popüler olan yöntemlerdendir.
  • Lazer tedavisi: Selülit tedavisi olarak kullanılan lazer, emme ve masaj yöntemleri ile ışık tedavisini birleştirir. Yağ dokusunu eritmeyi sağlar ve kollajen üretimine destek olur.
  • Masaj: Selülit tedavisi olarak kullanılan masaj yöntemleri, makinelerle yapılmaktadır. Tedaviler genel olarak 30-45 dakika arasında sürer ve fark edilir sonuçlar elde edilmesi için ortalama 10-12 seans gereklidir.

Selülit nasıl geçer diye merak edenler için ayrıca mezoterapi, ozon, cool sculpting, retinol tedavisi ve yağ aldırma gibi yöntemler de önerilmektedir. Selülit tedavisi uzmanları tarafından yapılması gereken bu uygulamalar kişinin genel sağlığına ve selülit derecesine göre belirlenmelidir.

Doğru Beslenme ve Egzersiz Selülitin Düşmanı!

Selülit nasıl geçer sorunuza bir de bu açıdan cevap verelim. Selülit tedavisi için doğru yöntemler kullanılması gerekiyor. Öncelikle alkol, doymuş yağ, şeker ve tuzu hayatınızdan çıkarmakla işe başlayın. Sonrasında bol su için ve lif, tam tahıllar, meyve ve sebzelerle dost olun. Yeterli uyku alarak ve hayatınıza hareket katarak kendinize iyi bakın. Uzmanlar kas oranı arttıkça selülitlerin azaldığını onaylıyorlar.

Diyetisyeninizden beslenme önerileri alın…

Siz de vücudunuzdaki toksinlerden kurtularak, doğru beslenerek ve sağlıklı yaşayarak selülit oluşumunu minimuma indirebilirsiniz. Selülit nedir, selülit nasıl oluşur, selülit tedavisi nasıl yapılır sorularınızı uzmanına sorun. Diyetisyeninizden destek alarak sağlıklı beslenmeye hemen başlayın, selülit kabusunuz olmasın…

[widget-109]

Yorum Yap