Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

5 Yaşındaki Çocuğun Gelişiminde Beslenmenin Önemi

5 Yaş Çocuğunun Beslenmesi Nasıl Olmalı?

5 yaşındaki çocuklar günlük hayatta sürekli aktif oldukları için besin gereksinimleri buna göre karşılanmalıdır. Besin değeri yüksek yiyecekler tüketmeyen çocuklarda gelişim tamamlanamaz. Bu yüzden 5 yaş çocuğunun beslenme listesi oluşturulması son derece önemlidir.

5 yaşındaki çocuğun gelişiminde ebeveynlere düşen görevler

5 yaşındaki çocuklar için anne ve babaların yaptıkları davranışlar oldukça önemlidir. Çocuklar sürekli anne ve babasını gördükleri için onları örnek alırlar ve onların yaptıklarını uygulamaya çalışırlar. Bu yüzden öncelikle ailenin düzenli beslenme alışkanlığı kazanması gerekmektedir.

Aileler, çocuklarıyla beraber sofraya oturmalı ve çocuklarıyla sohbet etmemelilerdir. Çocuklar kendilerine de söz verilmesini çok severler. Böylece sabah kahvaltıları veya akşam yemekleri onlar için de çok daha keyifli bir hal alır. Peki 5 yaş çocuğunun beslenme listesi nasıl hazırlanmalı? 5 yaşındaki çocuğun gelişimi nasıl olur? Anne ve babalar dikkat…

 

5 Yaş Çocuğunun Beslenme Listesi

5 yaş çocuğunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi vücut ve zeka gelişiminin tamamlamasında oldukça etkilidir. 5 yaş çocuğunun beslenme listesi hazırlanırken çocukların günlük enerjilerini karşılaması için %45 – 50 karbonhidrat, %15 – 20 protein ve %35 yağ içeren besinlere yer verilmelidir.

5 yaş çocuğunun beslenme listesi oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklar için %35 yağ oranını yüksek bulan ebeveynler kendini düşünerek buna karar vermemelidirler. Ebeveynler için %35 yağ alımı fazla olmasına rağmen bu oran çocukların gelişimi açısından çok faydalı olacaktır. Ancak bu yağ oranının da aşılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklarda obezite görülebilir. 5 yaş çocuğunun beslenme listesi hazırlanırken bitkisel ve hayvansal proteinlere yer vermek de çocukların gelişimleri açısından son derece önemlidir. 5 yaşındaki çocuk tüm protein ve vitamin gruplarından tüketmelidir.

5 yaş çocuğunun beslenmesinde kahvaltı önemli bir konumdadır. 5 yaş çocuğunun beslenme listesinde kahvaltı için yumurtaya, peynire, tam tahıllı ekmeklere, zeytine, pekmeze, süte ve bala mutlaka yer verilmelidir. Taze sıkılmış portakal suları ve ev yapımı kurabiyeler de bu kahvaltıyı destekleyecek besinlerdendir. Ayrıca sabahları yapılan bu kahvaltılara alıştırılan çocuklar okul döneminde de kahvaltı yapmayı aksatmayacak ve derslerinde daha başarılı olacaklardır.

[widget-87]

5 Yaş Çocuk İçin Örnek Menü (5 yaş çocuğunun beslenme listesi)

Sabah (5 yaş çocuğunun beslenmesi)

1 çay bardağı süt veya meyve suyu (evde yapılmış)

1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2-3 kez)

1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin

1 domates

3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

2 orta dilim ekmek

Ara

1 porsiyon meyve

Öğle (5 yaş çocuğunun beslenmesi)

1 köfte kadar et,

tavuk veya balık

5-6 yemek kaşığı sebze yemeği

5-6 yemek kaşığı pilav veya makarna

1 çay bardağı yoğurt

1 orta dilim ekmek

1 kase salata

İkindi

1 çay bardağı süt veya meyve suyu

1 dilim kek veya poğaça

Akşam (5 yaş çocuğunun beslenmesi)

1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)

5-6 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

2 orta dilim ekmek

1 kase salata

Çocuklarınız Sağlıklı Beslenerek Büyüsün

Sağlıklı beslenme herkes için önemlidir ancak gelişim dönemindeki çocukların büyümelerini tamamlamaları açısından daha önemli olmaktadır. Bu yüzden çocuklarınızın balık, et, yağ, süt, yumurta gibi besin değeri yüksek gıdaları devamlı tükettiğinden emin olun. 5 yaşındaki çocuğun gelişimi de gelecekteki sağlık durumu ve yaşam şekli için etkili olacağından özel olarak planlanmalıdır.

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile çocuklar gelişimlerini tamamlasın

5 yaş çocuğunun beslenme listesi için harekete geçmek isteyen ebeveynlerin ilk önce kendi beslenmelerini düzenlemeleri gerekmektedir. Ailesinin düzenli ve sağlıklı beslendiğini gören çocuklar da sağlıklı beslenmeye başlayacaklardır.

5 yaşındaki çocuğun gelişimi, beslenme düzeni hakkında daha fazla bilgi almak için ve 5 yaş çocuğunun beslenme listesini oluşturmak için siz de alanında uzman bir diyetisyenden randevu alabilirsiniz.

[widget-94]

Yorum Yap