- Konu Başlıkları
- A Vitamini Dostu Palm Yağı
- Palm Yağı Ve Faydaları
- Palm Yağı Ve Zararları
A Vitamini Dostu Palm Yağı
Palm yağı; palmiye ve hurma yağı olarak da anılmaktadır. Palm yağı palmiye ağacının meyvesinden ve çekirdeğinden elde edilmektedir. Alışverişlerde aldığımız birçok ürünün içerisinde yer alan palm yağının tercih edilmesindeki önemli sebeplerden biri dayanıklı ve ucuz olmasından kaynaklanmaktadır. Yağ üretimi için en verimli bitki olan palmiye Endonezya ve Malezya da ki ekili bölgelerde yetişmektedir.
Yapılan araştırmalara göre palm yağı; gıda, temizlik malzemeleri ve endüstriyel ürünlerde kullanılmaktadır. Margarin dondurma, hazır gıdalar ve şekerlemeler gibi işlenmiş birçok yiyeceğin içerisinde bulunmaktadır. Paketlenmiş ürünler, çikolata bisküvi ve kurabiyelerin içinde de bulunmaktadır. Sıvı sabun, deterjan, şampuan, ruj ve ağda içerisinde de yer almaktadır. Peki, palm yağı faydaları nelerdir? Bakalım…
Palm Yağı Ve Faydaları
Sağlık açısından palm yağı faydaları da elbette mevcuttur. Palm yağı faydaları; enerji verir, kolesterolü yükseltmez, kalp sağlığını korur, içeriğindeki E vitamini cildi güzelleştirir, transa yağ asidi içermez, omega 6 içerir, hazmedilmesi ve sindirilmesi kolaydır. Yüksek üretim ve verim özelliği ile ekonomik ve hesaplıdır. İçeriğindeki antioksidan sayesinde hücreleri korur.
Palm yağı faydaları arasında vitamin ve mineral açısından zengin olması da yer almaktadır. Bunun dışında cilde de oldukça iyi gelir. Cilt içinde önemli olan palm yağı faydaları, erken yaşlanma karşıtıdır, cilde canlılık verir, cildi yağ ve kirden arındırır, cildi nemlendirir, palm yağı içerisinde bulunan E vitamini sayesinde kırışıklık oluşumunu önler.
[widget-87]
Palm Yağı Ve Zararları
Tüketilen her besinde olduğu gibi palm yağının da çeşitli yan etkileri mevcuttur. Palm yağı doymuş ve doymamış yağ asitleri bulundurmaktadır. Cilde iyi gelmesi kansere karşı koruması, sindirimi kolaylaştırması gibi pek çok faydası vardır. Fakat son zamanlarda zararları ile de gündeme gelmektedir. Normal kullanımı fayda sağlarken farklı şekillerde kullanımında zararlı hale gelebiliyor.
Pal yağı doğal bir kırmızı renge sahiptir. Fakat bu rengi değiştirmek için kokusundan arındırarak yüksek ısılara maruz bırakılıyor. Zaten ısıya maruz kalması faydalarından sıyrılması anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra doymuş yağ oranı arttıkça kolesterol seviyesini arttırarak kalbe zarar vermektedir. Bu nedenle palm yağı tüketimine dikkat edilmeli. Ve diyetisyen onayından geçirilmelidir.
[widget-125]