Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Strese Karşı Ihlamur Çayı İçin!

Strese Karşı Ihlamur Çayı İçin!

Ihlamur, kalp şeklinde yaprakları ve sarı çiçekleri olan bir ağaç türüdür. Avrupa’ya özgü yaklaşık 80 türden oluşan ve kuzey ılıman bölgelerde bulunan Tiliaceae familyasına aittir. 30 metreye kadar büyüyebilen ıhlamur ağacı, 1000 yıla kadar yaşayabilir. Sarı ve beyaz çiçekleri olan ıhlamur ağacının çiçekleri kurutulur ve hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Faydaları saymakla bitmeyen, özellikle kış aylarında en yakın dostumuz olan ıhlamur, soğuk algınlığı, grip, solunum yolu enfeksiyonları, burun tıkanıklığı ve boğaz tahrişi için doğal bir ilaç olarak çıkar karşımıza. A vitamini deposu olan ıhlamur, içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle birçok hastalığa iyi geliyor. Peki bu kadar çok sevilen ıhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir? Ihlamur nasıl demlenmeli? İşte bilinen ve bilinmeyen yönleri ile şifa kaynağı ıhlamurun faydaları ve zararları…

 

Hastalıklara ve Yorgunluğa Ihlamur Bire Bir! Ihlamurun Yararları

Doktorlar ve diyetisyenler tarafından destekleyici bir tedavi olarak önerilen ıhlamur, kalbi güçlendirmesi, astıma iyi gelmesi, sakinleştirici etkisinin bulunması ve diğer yararlarıyla dikkat çekiyor. İçerisindeki Quercetin adlı antioksidan nedeniyle kanser hücrelerine karşı vücudun direncinin artmasını da sağlayan bu muhteşem bitki, hem bedenen hem de ruhen sağlık standartlarınızı arttırıyor.

[widget-87]

Ihlamurun diğer faydaları ise şunlardır:

  • Soğuk algınlığına karşı vücudun direncinin artmasını sağlamaktadır.
  • Öksürüğe neden olan bakterileri vücuttan uzaklaştırır.
  • Ihlamurun faydaları arasında düzenli tüketildiğinde üşümeyi engellediği de gösterilebilir.
  • Sindirim sistemini hızlandıran ıhlamur çayı, düzenli tüketildiğinde kabızlık sorununu giderir.
  • Ihlamurun yararları arasında en önemlilerden biri stresi azaltmasıdır. Sinir sistemi üzerinde etkili olan ıhlamur sakinleştirici özelliğiyle stresi ortadan kaldırır.
  • Quercetin ve kaempferol gibi antioksidan içeriği sayesinde kronik hastalıkların önüne geçer.
  • Kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korur. Ayrıca yüksek tansiyona da iyi gelir.
  • Ihlamur çayında bulunan iltihap giderici antioksidanlar solunum yolu iltihapları, kas ağrıları ve spazmları, eklem ve baş ağrıları, artrit, gut ve zayıf kan dolaşımının neden olduğu yaralar dahil olmak üzere çeşitli iltihap sorunlarının tedavisinde kullanılır.
  • Ihlamur, yatıştırıcı etkisi gözlerin rahatlaması için de çok faydalıdır. Pamukla göze uygulanan ıhlamur çayı, hem bakteri ve çapakları gideriyor hem de gözleri rahatlatıyor.
  • Ihlamurun faydaları saymakla bitmiyor. Saçlara bakım yapan ıhlamur, saçları parlatıyor ve saç derisindeki kaşıntı ve kuruluğu gideriyor.
  • Ihlamur ayrıca terlemeyi sağlar ve ateş düşürücü özelliği vardır.
  • İshal tedavisinde kullanılan ıhlamur safra kesesi sorunlarına da iyi gelir.

Antioksidan içeriği zengin olan ıhlamur, hücreleri yenileyerek gençleşmeyi sağlar. Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatan ıhlamur, daha sağlıklı ve dinç görünmenize yardımcı olur. Cilt lekeleri üzerinde de etkili olan ıhlamur, doktorlar tarafından bazı cilt sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Çarpıntıyı önleyen, damar sertliğine iyi gelen, kaygıyı azaltan ıhlamur tam bir şifa deposu!

Ihlamurun Zararı Var Mı? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ihlamurun yararları gayet ilginizi çekiyor ve sizi cezbediyor olabilir. Ancak kullandığınız ya da kullanacağınız her bitkisel kaynakta olduğu gibi ıhlamurun da herhangi bir zararının olup olmadığını araştırmalısınız. Yapılan araştırmalara göre ıhlamurun herhangi bir zararı yok. Fakat yanlış ya da aşırı kullanılmasından kaynaklı yan etkileri olabilir. Uykusuzluk, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle reaksiyonlar bunların başında gelir.

Ihlamurun bazı ilaçlarla etkileşime de girmesi söz konusu olduğu için özellikle kalp hastalarının doktorlarının izni olmadan ıhlamur tüketmemeleri gerekir. Sağlıklı bir hayat için doğanın mucizevi bitkilerinden kesinlikle yararlanın, doktorunuza ve diyetisyeninize danışmayı unutmayın…

[widget-125]

Yorum Yap