Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebekler İçin Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Kafanızda ek gıda ile ilgili birçok soru ve endişe olduğunu biliyoruz. Bebeklerde ek gıdaya geçiş yazımızda bu sorularınızın tümüne yanıt bulacaksınız.

Beslenme insanlar tarafından doğuştan öğrenilebilen bir davranıştır. Ancak bebeklerimiz ilk 6 ay anne sütüyle beslendikleri için farklı gıdaların varlığından bihaberdir. 6 aydan sonra ise fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek olmak için onları ek gıdalarla tanıştırmak gerekir. Peki herkes 6.ayda mı ek gıdaya başlar? Bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanır? Bebeğiniz 6. Ayı doldurmuşsa tamamlayıcı besin yani ek gıda verme zamanınız gelmiş demektir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde hedefiniz sağlıklı büyüme için bebeğinize uygun besinlerin verilmesi olmalıdır. Bunun için en uygun besinleri seçmek gerekir.

 

Ek Gıdaya Geçiş İçin En Uygun Zaman – Bebeklerde Ek Gıdaya Erken Başlanması Obezite Riskini Arttırıyor!

Bebeklerde ek gıdaya geçiş için önerilen başlama zamanı 6 aylık olduğu dönemi kapsamaktadır. Bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu zaman zarfında bebeğin bir çay kaşığı suya ihtiyacı dahi yoktur. Bebeklerde ek gıda ve diğer besinlerin erken verilmesi gereken durumlar bebeğin anne sütünden yeri kadar yararlanamaması, uygun olmayan enerji alımı ile böbreklerin yükünde artışa neden olması ve aspirasyon riskinden dolayı bebek 17 haftalık ek gıdaya başlanmamalı. Erken ek gıdaya başlayama bebeklerde obezite riskinin yüksek olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.

[widget-87]

Bebeklerde Ek Gıda

Bebeğin 6 ay boyunca alışmış olduğu anne sütü il beslenme sonrasında yeni gıdaya geçişin direkt olarak sağlanacağını düşünmek biraz yanlış olur. Bebekler de ek gıdaya geçiş sürecinde anne sütünü ek gıdayla desteklemelisiniz. Bebeklerde ek gıda geçişinde anneler bazen bebeğin yeni besin kaynağına alışmasında zorluklar yaşayabiliyor.

Ek gıdaya geçiş sürecinde size faydalı ve yardımcı olacak bilgileri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  • Bebekler için yapacağınız mamalara, pürelere tuz ve şeker eklemekten kaçının.
  • Bebeklerde ek gıda geçişinde; şeftali, elma, muz, armut gibi meyveler ile patates, havuç, kabak benzeri sebzelerin püresi veya suyu tercihleriniz arsında yer alabilir.
  • Ek gıda geçişi için öğle öğünü tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
  • Ek gıda bebeğe verilirken bebek kaşığı kullanmanız daha doğru olacaktır. Bebeğiniz kaşığı reddediyorsa yemeği yememesindeki sorun kaşığa alışamaması olabilir.
  • Ek gıdaya geçiş sürecinde bebekler için sebze çok önemlidir. Bebeklerin sebzelere alışması biraz daha zor olduğundan dolayı sebzelerden çorba yaprak besin takviyesiniz sağlayabilirsiniz.
  • Bebeklerin ek gıda alımında sebzeye alışması için sebze ile yapılan püre ya da çorbanın içerisine bir miktar anne sütü ya da toz devam sütü katabilirsiniz.
  • Ek gıdalarda meyvelerde başlangıç olarak elma şeftali suyu verebilirsiniz.

Her anne bebeğinin sağlıklı olmasını ister. Bebeğinizin sağlıklı bir birey olarak yetişmesi için ek gıdaların ne zaman verildiği ve nasıl verildiği, hangi ek gıdaların bebeğe yedirildiği önemlidir. Bu bilgiler dâhilinde bebeğinizin ek gıdaları doru kullanarak sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.

  • Düzenli uyumak. Zayıflamanın yollarından olan düzenli uyumak bağışıklık sistemini de güçlendirir.
  • Her şeyin aşırısından korunmak. Örneğin tuz kullanımı günlük sınırı geçmemelidir. Sağlıklı zayıflama yöntemleri arasında en önemlisi bu.
  • Bol sebze tüketilmek, yiyecekleri ızgara, fırın veya haşlayarak pişirmek sağlıklı kilo verme yöntemleri içindedir.
  • Yağ kullanımını en aza indirmek. Zayıflamanın yollarından biri de yemeklerde zeytinyağı kullanımını artırmak.
  • Asitli içecekler içmemek. Asitli içeceklerin içerisinde barındırdıkları şeker de kişinin kilo almasına neden olmaktadır. Sağlıklı kilo vermek için asitli içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Yemek yerken televizyon izlememek. Yemek yerken televizyon izleyen kişiler ne yediklerinin farkına varamazlar ve kilo almaya devam ederler.

Zayıflamanın yolları listemizde bir de stresten uzak durmak yer alır. Çünkü kişi stresli olduğu zaman daha çok yemek tüketir ve kortizol hormonu daha çok çalışarak vücudun yağlanmasına neden olur. Bu öneriler dikkate alındığı takdirde sağlıklı kilo verme daha kolay hale gelecektir.

Doğru Ek Gıda Seçeneklerinden Yararlanın. Bebeğinizin Sağlıklı Ve Hızlı Gelişmesiniz Sağlayın!

Bebeğiniz için doğru ek gıda seçimi çok önemlidir. Doğru ek gıda seçimi yapılmaması sonucu bebekte ishal, kabızlık, gaz, alerji gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bebeklerde ek gıda listemizden yararlanarak doğru seçimler yapabilirsiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Mutlaka Uzman Bir Doktora Başvurun!

Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci mutlaka diyetisyen kontrolünde olmalıdır. Ek gıdaya ne ile başlanmalı ya da bebeklerde ek gıdaya nasıl başlanır sorularına en doğru yanıtı diyetisyenler verecektir. Siz de bir anne olarak bebeklere ilk ek gıda ne verilir, bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanır diye merak ediyorsanız diyetisyeninize başvurun. Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecini sağlıklı atlatın…

[widget-93]

Yorum Yap