Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yaşlılıkta Zinde Kalma Yolları

Yaşlılıkta Beslenme İlkeleri

Türkiye’de 65 yaş ve üzeri yaklaşık olarak 4 milyon kişi yaşamaktadır ve bu sayı günden güne artmaktadır. Yaşlı bireyler yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte pek çok hastalıklara yakalanmaktadır. Yaşlılıkta beslenme ilkeleri ve önerilerine uyarak pek çok hastalıktan korunmak mümkün. Yeterli ve dengeli beslenme ile kalp ve damar hastalıklarının, bazı kanser çeşitlerinin ve diyabetin önüne geçilebilir.

Yaşlılıkta zinde kalma yolları ve yöntemleri çeşitlidir. Ama zinde kalmanın en önemli yolu sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenen yaşlılar çeşitli hastalıklardan korunabilecekleri gibi kendilerini daha zinde hissederek sosyal hayatlarına devam edebilir ve çeşitli aktivitelerde bulunabilirler. Böylelikle yaşlı bireyler sağlıklı ve zinde kalarak yaşam standartlarını yükseltmiş olurlar.

Yaşlılıkta Sağlıklı ve Zinde Kalmanın Yolları

Yaşlılıkta sağlıklı kalmanın yolları ve ilkelerinin sağlıklı beslenmeden geçtiğini belirttik. Beslenme yetersizliğinin önüne geçmek için yaşlı bireylerin günlük hayatlarında rahatlıkla uygulayabilecekleri önerileri diyetisyenler vermektedir. Biz de sizler için yaşlılıkta zinde kalma yolları ve yaşlılıkta beslenme ilkeleri hakkında çeşitli derlemeler yaptık.

İşte yaşlılıkta beslenmede dikkat edilmesi gerekenler ve yaşlılıkta zinde kalma yolları:

1. Günde 3 öğün tüketmek

Her gün en az 3 ana öğün tüketmek yaşlılıkta zinde kalmanın yolları arasındadır. Bunu destekleyecek 3 ara öğüne gün içerisinde yer vermek de yaşlılıkta beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Öğünlerde enerji içeriği yüksek besinler yerine protein, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Yaşlılıkta beslenme ilkeleri içinde en önemlisi, az miktarda sık beslenmek ve besinlerin iyi çiğnenmesine özen göstermektir. Bunun yanında televizyon izlemek yemek yemeyi hızlandırdığı için tavsiye edilmemektedir.

2. Besin çeşitliliği

Besin değeri bakımından farklı gıdalara yer vermek yaşlılıkta sağlıklı ve zinde kalmanın yollarındandır. Gün içerisinde tüketilecek olan her öğün için farklı besin gruplarına yer vermek gerekmektedir. Bunun için yaşlılar için bir beslenme programı hazırlanabilir.

Öğünlerde alınan besin çeşitliğinin dengeli bir şekilde dağılması yaşlılıkta beslenmede dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Böylece yaşlı bireylerin aşırı yağ tüketimi engellenmiş olur. Yaşlılıkta zinde kalma yolları aynı zamanda kişinin sağlığını da koruyacaktır.

3. Doymuş yağ tüketimi

Yaşlılıkta beslenme ilkeleri arasında gün içerisinde alınan doymuş yağ oranının %30’u geçmemesi de vardır. Doymuş yağ tüketiminin fazla olması, kan kolesterolünün artmasına neden olmaktadır. Et, süt, peynir gibi yağlı besinlerden alınan doğal yağlar yaşlılar için yeterli olacaktır ve yaşlılıkta sağlıklı ve zinde kalma yoludur. Balıkların içerisinde barındırdıkları omega – 3 kemik ve eklem hastalıklarına, kalbe ve bilişsel fonksiyonlara iyi geldiği için yaşlılar tarafından haftada en az 2 defa tüketilmelidir.

[widget-87]

4. Bol su içmek

Yaşlılık döneminde susama fonksiyonu azalmaktadır. Bu nedenle yaşlı bireyler yeteri kadar su içmezler ancak su içmek insan hayatının her evresinde çok önemlidir. Bu yüzden günde en az 2 litre su içmek gerekmektedir.

Su tüketiminin yeterli miktarda yapılması idrar yolu enfeksiyonlarının, böbrek yetmezliğinin ve kabızlığın önüne geçer. Yaşlılıkta beslenmede dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi bol su içmektir. Bol su içmek ayrıca yaşlılıkta zinde kalma yolları arasındadır.

5. Posa tüketmek

Yaşlılıkta beslenme ilkeleri içinde bir de posa içeriği yüksek gıdalar tüketmek vardır. Bu besinler yaşlılar için koruyucu ve tedavi edici etkilere sahiptir. Kuru baklagiller, sebze ve meyveler, tahıllar posa yönünden zengin besinlerdendir.

Yaşlılıkta zinde kalma yolları arasında olan posa tüketimi, günde 2 öğün sebze yiyerek, ara öğünlerde meyve tüketerek ve haftada 2 kere sofralarda kuru baklagillere yer verilerek karşılanabilir.

6. Şeker tüketmemek

Yaşlılıkta sağlıklı ve zinde kalmanın yolları içinde bir de alınan şeker miktarını azaltmak vardır. Çay ve kahvenin içine atılan şekerler sınırlandırılmalı, reçel ve bal tüketimi azaltılmalıdır. Şeker kullanımının fazla olması kolesterol düzeyinin artmasına neden olmaktadır.

Diyabetli yaşlılar için de şeker kullanmak son derece zararlı olacağı için yaşlılıkta beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Yenilen meyvelerin içerisinde bol miktarda şeker barındırdığı unutulmamalıdır.

Yaşlılıkta beslenme ilkeleri ve önerilerine uyan kişilerin daha sağlıklı ve zinde kaldığı görülecektir. Sağlıklı ve zinde kalmanın yolları hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler uzman diyetisyenlerden randevu alabilir ve sorularına en doğru cevabı bulabilirler. Yaşlılıkta zinde kalma yolları aslında çok kolay…

[widget-99]

Yorum Yap