Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yaşlılarda Beslenme Bozuklukları Nelerdir?

Belirtilerini Fark ederek Yaşlılarda Beslenme Bozukluklarının Önüne Geçin!

Yaşlılık, her canlının yaşamının sonuna doğru yaşadığı bir durumdur. Yaşlılıkta daha çok sağlık sorunlarıyla karşılaşılır. Kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi sorunları, eklem rahatsızlıkları en çok görülen yaşlılık dönemi hastalıklarındandır. Yaşlılarda beslenme bozuklukları da sık karşılaşılan bir durumdur. Bazı önemli hastalıklar dahi beslenme bozukluklarından kaynaklanır.

Yaşlılıkta sağlıklı beslenin beslenme bozukluklarına engelleyin!

Yaşlılarda beslenme bozuklukları pek çok hastalığın temelinde yer almaktadır. Bu nedenle bu hastalıkların tanısı ve tedavisi uygulanırken bu tedaviye en uygun beslenme programı da ilave edilmelidir. Yaşlılarda düzensiz ve yetersiz beslenme ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebebiyet vermekte ve yaşlılarda yeme bozuklukları yaşanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla yaşlılarda beslenme bozuklukları ile ilgili bilinçlenmek pek çok hastalığı önlemenin en önemli yoludur.

Yaşlılarda Beslenme Bozuklukları

Yaşlılarda beslenme bozuklukları hemen herkeste görülmektedir. Yaşlılık döneminde bireylerin besin ihtiyaçları değiştiği için tüketilen herhangi bir besin yaşlı bir birey için oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle yaşlılıkta besin tercihlerine özen gösterilmesi gerekir. Yaşlılarda yeme bozukluklarının önüne geçmek ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri için tüketilmesi gereken vitamin ve mineral desteğini de ihmal etmemek gerekir.

Yetersiz beslenmenin tanısı ve risk faktörleri

Yaşlılarda beslenme bozuklukları ilgili belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler; ani kilo kaybı, yara iyileşme sürecinin uzaması, düşük ağırlık, BMI, gıdaları hazırlama ve yeme kabiliyetlerinin azalmasıdır. Bunlar yaşlılarda yeme bozuklukları hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı göstergelerdir. Yaşlılarda beslenme bozuklukları ile ilgili yapılan Mini Beslenme Değerlendirme testi en sağlam ölçüt olarak kabul edilmektedir. Kısaca MNA olarak adlandırılan bu test birçok ülkede geçerlidir.

[widget-87]

Yaşlılarda beslenme bozuklukları tedavisinde en çok dikkat edilen noktalar yeteri kadar kalori alımı, günlük vitamin ihtiyacının karşılanması, protein alımını korumak ve yeterli düzeyde eslenmesini sağlamaktır. Yaşlılarda yeme bozuklukları yaşanırken özellikle protein ve kalori oranına dikkat edilmelidir. Çünkü yetersiz beslenip beslemediğini anlamak için oldukça önemlidir. Yaşlılarda beslenme bozuklukları yaşandığı dönemde yemek seçimi konusunda oldukça hassas davranmak gerekir. Yaşlılarda beslenme bozuklukları nedenleri ve belirtileri;

  • Enfeksiyonlar
  • 80 yaşın üzerinde olma
  • Beslenme yetersizliği
  • Gıda alımı ile ilgili sorunlar
  • Mali nedenler (düşük emekli maaşı, gıda için para harcamaya karşı isteksizlik)
  • Hareket etmemek
  • Azalmış fonksiyonel kapasite
  • Kişisel yardım alma zorunluluğu
  • Eski alışkanlıklarından vazgeçememe durumu
  • Alkol bağımlılığı
  • Çiğneme ve yutma ile ilgili zorluklar
  • Felç
  • Parkinson hastalığı
  • Eksik dişler
  • Ağız ağrısı
  • Artan besinsel gereksinimler

Yaşanılan bazı durumlar karşısında yaşlılarda yeme bozukları meydana gelmektedir. Bu durumda yapılacak en önemli şey bu nedenlerin neden oluştuğunu çözmek ve bu soruna çözüm üretmek olacaktır.

Yaşlılıkta Beslenme Bozuklukları İçin Ne Yapılabilir?

Yaşlılarda beslenme bozukluğu tanısı konulduktan sonra yapılacak ilk iş doktorun uyarılarını can kulağı ile dinlemek ve söylediklerini birebir yerine getirmek olacaktır. Bu nedenler yaşlılarda yeme bozuklukları yaşayan kişilere verilecek öneriler şunlardır;

  • Doktor sürekli irtibatta kalmak oldukça önemlidir. Birey zayıfladığını ve halsiz düştüğünü hissettiği anda doktoruyla iletişime geçmelidir. Yakınınız zayıflıyor ise bu durumu doktorlarına haberdar etmeniz gerekir.
  • Besin değeri yüksek gıda tüketimine özen gösterin.
  • Hafif gıdaları ve rahatsız etmeyecek gıdaları muhakkak tüketin.
  • Ara öğünleri asla ihmal etmeyin tükettiğiniz ara öğünler kilo almanıza yardımcı olacaktır.

Bu önerilerden yararlanarak yaşlılarda beslenme ve yeme bozuklukları soruna karşı nasıl davranmanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz.

Beslenme Bozukluklarını Öne Tespit Et Sonra Düzelt!

Yaşlılarda beslenme bozuklukları birçok yaşlı insanın başına gelen bir durumdur. Önemli olan bu durum karşısında nasıl durulması gerektiğini bilmektir. Beslenme bozukluklarını tetikleyen birçok farklı unsur mevcuttur. Bunlar; çevresel ve sosyal unsurların yanı sıra psikolojik sebeplerden de kaynaklanabilmektedir. Tabi bu dönemde yaşlılarda yeme bozuklukları tedavisi için öncelikle doktorunuzdan gerekli desteği almanız sonrasında uyarılarını dikkate almanız önemlidir.

Yaşlılarda beslenme bozuklukları için uzman desteği

Yaşlılarda beslenme bozuklukları konusunda ne kadar araştırma yapsanız da anlaşılması zaman alan bir problemdir. Bu nedenle yaşlılık döneminde doktorunuz ile sürekli iletişimde kalmanızda büyük yarar var. Yaşlılıkta yeme bozuklukları sorunu en doğru şekilde yok etmek için doktorunuz ile işbirliği içerisinde olmanızı öneririz.

[widget-99]

Yorum Yap