Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yaşlılıkta Yapılacak Örnek Egzersizler

Egzersizi İhmal Etme Yaşlılıkta Rahat Et!

Yaşlılar genel itibariyle hareketsizdirler. Bu nedenle yaşlılarda egzersiz oldukça önemli fakat biraz zorlayıcı bir aktivite olabilir. Tabi yaşlılıkta egzersiz yaparken oldukça dikkatli davranmak gerekir. Egzersiz yemekten sonra uykudan önce yapılmalıdır. Ağrı, baş dönmesi, bulantı, halsizlik veya titreme hissettiğinde egzersize devam edilmemelidir. Ayrıca uygulanan egzersiz bireyin hareket kabiliyetine uygun olmalıdır.

Egzersiz sırası ve sonrasında kas, eklem ağrıları, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilerin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ayrıca egzersiz yapılacak ortamın ısısı, nemi, ışık durumu uygun olmalıdır. Çünkü yaşlı insanlar sıcak ve soğuk ortamlara oldukça duyarlıdırlar. Peki, yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler nelerdir? Yaşlılar için egzersiz yapmak gerekli mi? Yaşlılarda fiziksel aktivite ne kadar önemli? Birlikte inceleyelim…

Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler;

1.Denge egzersizleri

Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler arasında bulunan denge egzersizleri, yaşlı kadın ve erkeklerde düşmeyi %50 azalttığı gözlemlenmiştir. Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler arasında yer alan denge egzersizleri için klasik yoga pozisyonları önerilebilir. Bu pozisyonlar 30 saniye ve 1 dakika süreyle yapılarak tekrarlanmalıdır. Ayrıca tek çizgi üstünde yürüme, oldukça etkili bir denge egzersizidir. Yaşlılıkta egzersiz son derece önemlidir.

2.Tai chi chuan egzersizleri

Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler arasında yer alan tai chi chuan egzersizleri birçok yöne ağırlık kaydırma, vücudun düzgünlüğü hakkında bilinci arttırma, hareketlerin çok yönlü koordinasyonu ve düzenli solunumdan oluşmaktadır. Tai chi chuan egzersizleri yaşlılarda denge sağlama, esneklik kazanma ve güven duygusunu arttırma noktasında oldukça önemlidir. Bu sayede düşme riski de en aza inmiş olur. Bu nedenle yaşlılıkta egzersiz ihmal edilmemelidir. Yaşlılarda fiziksel aktivite mutlaka olmalıdır.

[widget-87]

3.Yürüme

Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler arasında yer alan bir diğer hareketimiz de yürümektir. Yürüme, yaşlılarda kondüsyonunu attırmanın en kolay, en ucuz ve en emniyetli yoludur. Yürüme süresi başlangıç 10 dakika olabilir. Sonraları yavaş yavaş bu süre arttırılmalıdır. Yürüme egzersiziyle alakalı bir çalışmada yürüme ve aerobik egzersizlerin kalp hastalıklarına bağlı ölümleri %25 azalttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle yaşlılıkta egzersiz olarak yürüyüş önerilmektedir. Taşlılarda fiziksel aktivite sağlık açısından çok önemlidir.

Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizler yaşlılıkta oluşacak hastalıkları önlemek açısından oldukça önem taşımaktadır. Yaşlılıkta yapılacak örnek egzersizlerin temel amacı; eklem esnekliğini arttırmak, kas gücü ve dayanıklılığını arttırmak, günlük aktiviteler için ihtiyaç duyulan enerjiyi kazanmak, denge sağlamak, hastalıkları önlemektir. Bu nedenle yaşlılarda fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir. Sağlıklı bir yaşlılık için yaşlılarda egzersiz büyük önem taşımaktadır. Yaşlılarda fiziksel aktivite nasıl olmalı, yaşlılar için egzersiz ne demektir gibi aklınıza takılan soruları doktorunuza ve spor koçlarına sorabilirsiniz.

[widget-105]

Yorum Yap