Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

3 Yaşındaki Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Çocuk Beslenmesinde Ebeveynlerin Rolü

3 yaşındaki çocuklar artık bebeklik döneminden çıktıkları için onlara bir birey olduklarını hissettirmek çok önemlidir. Bu bakımdan 3 yaşındaki çocukların sofrada ebeveynleri ile oturması ve bu esnada onlarla sohbet edebilmesi çocuklara kendilerini değerli hissettirecektir. 3 yaşındaki çocuğun beslenmesi çeşitlilik içermelidir. Anne ve babaların yediği yiyecekleri tüketebilen 3 yaşındaki çocukların alması gereken kalori miktarı yaklaşık olarak 1200’dür.

3 yaş dönemindeki büyüme hızı, bebeklik çağına göre oldukça yavaştır. Bu yüzden 3 yaşındaki çocuklar önceki dönemlere göre daha çabuk doyacaklardır. 3 yaşındaki çocuklar çevrelerinde olan biteni daha iyi kavrayabildikleri için televizyondan gördükleri işlenmiş gıda reklamlarından etkilenmeye başlayacaklar ve onları yemek isteyeceklerdir. Bunun yanında yetişkinler tarafından ödül olarak verilen hazır gıdalarla da bu yaşlarda tanışacaklardır. Bu yüzden 3 yaşındaki çocuğun beslenmesi için ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Peki 3 yaşındaki çocuğun yemek menüsü nasıl olmalıdır? 3 yaşındaki çocuğun beslenmesi sırasında dikkat edilecekler neler? Birlikte bakalım…

 

3 Yaşındaki Çocuğun Beslenme Menüsünde Neler Bulunmalı?

3 yaş beslenme menüsü içeriğinin sağlıklı gıdalardan oluşması oldukça önemli bir konudur. Sağlıklı ve dengeli beslenme için ebeveynlerin çocuklarını hazır gıdalardan korumaları gerekmektedir. Bunun yanında çocuklarda yemek seçiciliğinin olmaması için yemekleri onun seveceği şekilde pişirmeye veya çocukların hoşuna gidecek sunumlar hazırlamaya özen gösterilmelidir.

[widget-87]

3 yaşındaki çocuğun beslenmesi, 3 ana ve bunu destekleyecek 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Çocukların öğün atlamaması düzenli olarak takip edilmelidir. Bunun dışında öğün saatlerinin düzenli olması, çocuğun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. 3 yaşındaki çocuğun yemek menüsü içinde mutlaka tahıl bulunmalıdır. Tahıl ihtiyacı; ekmek, makarna, kek veya pilavdan karşılanabilir. 3 yaş yemek menüsü içinde sebze, et, yağ ve süt mutlaka bulunmalıdır. Bunların dışında 3 yaşındaki çocuğun beslenmesindeki ara öğünlerde meyve tüketimi de çocukların vitamin ve mineral alması bakımından oldukça önemlidir.

Örnek 3 yaş beslenme menüsü

Sabah (3 yaş yemek menüsü)

1 çay bardağı süt veya meyve suyu

1 kibrit kutusu peynir veya bir yumurta (haftada 2-3 kez)

1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin,

1 domates

2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

1 orta dilim ekmek

Ara

1 orta boy meyva veya 1 çay bardağı süt (kahvaltıdaki sütün yerine)

Öğle (3 yaş beslenmesi)

1 köfte kadar et, tavuk veya balık

4-5 yemek kaşığı pilav, makarna veya patetes püresi

1 çay bardağı yoğurt

İkindi

1 çay bardağı meyva suyu

4-5 adet bisküvi veya kraker

Akşam (3 yaş beslenme menüsü)

1 kase çorba ( mercimek, tarhana, yayla)

4-5 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

1 orta dilim ekmek

Diyetisyen Kontrolünde Beslenme Menüsü Hazırlayın

3 yaşındaki çocuğun beslenmesi nasıl olmalı diye düşünen ebeveynler, çocukların tam gelişimini sağlamak için dengeli bir menü planı oluşturmalılardır. 3 yaşındaki çocuğun yemek menüsü zengin içerikli ve doyurucu olmalıdır.

3 yaşındaki çocuğun beslenmesi nasıl olmalı diye düşünen ve 3 yaş yemek menüsü hazırlamakta zorlanan kişiler, alanında uzman diyetisyenlere başvurarak bu konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir ve diyetisyen ile beraber çocukları için bir sağlıklı bir menü programı oluşturabilirler.

[widget-94]

Yorum Yap