Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yaşlı Hastalarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hastalıklarda Beslenmenin Önemi

Sağlıklı beslenme hayatımızın her evresinde önemli bir konumdadır. Beden ve akıl sağlığımız üzerinde oldukça etkili olan beslenme yaş aldıkça daha çok özen gösterilmesi gereken bir konu haline gelmektedir. Yaşlı hastalarda beslenme ise hastalığın azalmasına ve kontrol altına tutulmasına yardımcı oluyor. Bu bakımdan yaşlı hastalarda sağlıklı beslenme konusu asla ihmal edilmemelidir.

Beslenme konusuna yeterli özen gösterilmemesi durumunda mevcut hastalıkların ilerlemesi söz konusu olacağı gibi bünyede yeni hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu yüzden düzenli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Alınan besinlere dikkat edilmemesi durumunda vücut direncinin azalacağı ve hastalıklara daha kolay yakalanılacağı unutulmamalıdır. Bu durum yaşlı hastaların iyileşme süreçlerini de daha olumsuz etkileyecektir. Peki yaşlı hastalarda beslenme nasıl olmalıdır? Yaşlılıkta beslenme konusunda dikkat edilecekler neler? Birlikte inceleyelim…

 

Yaşlılar İçin Hastalık Sırasında Dikkat Edilecekler

Kişilerin yaş almasıyla birlikte çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar beslenme ile ters orantılı olacaktır. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenmeye ne kadar dikkat edilmezse hastalıklar da o derecede ilerleyecektir. Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme kişinin yaşadığı hastalığı göre değişmektedir. Bazı hastalıklarda hastanın kilo alması gerekirken bazı hastalıklarda hastanın kilo vermesi istenir.

Özellikle diyabet hastalığına yakalanan yaşlıların kilo vermelerini sağlayacak yemekler yemeleri gerekmektedir. Bunun yanında kansere yakalanan yaşlı hastalar ise kilo almaya yardımcı olacak bir program ile beslenmelilerdir. Hastalıktan hastalığa değişen bu durumun dışında tüm yaşlı bireylerin uyması gereken bazı beslenme ilkeleri de vardır. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken ilk kural bol su içmeye özen göstermektir. Günde en az 2 litre su içmek hastalıklardan kurtulmanın en etkili yoludur. Bunun yanında vücuttaki su oranını azaltacak tuz kullanımından uzak durulmalıdır. Günlük öğün sayısı 3 ana ve 3 ara olarak düzenlenmelidir. Öğünlerde besin çeşitliliği olmasına özen gösterilmelidir. Yaşlı hastalarda sağlıklı beslenme için şeker ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yiyecekler haşlama veya ızgara yoluyla pişirilmelidir.

[widget-87]

Özetle yaşlı hastalarda beslenme ilkeleri:

  • Yaşlı hastalarda beslenme sırasında mutlaka besin çeşitliliği sağlanmalıdır. İştahsızlık nedeniyle tek tip beslenmekten kaçınılmalıdır.
  • Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme için günde en az üç öğün tüketilmelidir.
  • Yaşlılıkta beslenme sırasında ideal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır.
  • Yaşlılıkta hasta beslenmesi uygulanırken besinler doğru hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalıdır.
  • Yaşlı hastalarda beslenme için sebze ve meyveler bol ve çeşitli tüketilmelidir.
  • Ekmek ve diğer tahılların yeterli miktarda tüketilmesi yaşlılarda hastalık sırasında beslenme için önemlidir.
  • Yaşlılıkta beslenme sürecinde doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.
  • Su tüketiminin arttırılması yaşlı hastalarda sağlıklı beslenme için gereklidir.
  • Yaşlı hastalarda beslenme faydalarının görülmesi için posa tüketimi artırılmalıdır.
  • Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmesi yaşlılıkta beslenme için gereklidir.
  • Yaşlı beslenmesinde tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır.
  • Şeker tüketiminin azaltılması yaşlılıkta hasta beslenmesi için gereklidir.
  • Yaşlı hastalarda beslenme sırasında alkol içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme sadece hastalıkların önüne geçmek için değil, daha sağlıklı bir vücuda kavuşarak günlük yapılan aktivite miktarını artırmak açısından da önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenen hastaların vücut sağlıkları da yerine gelecektir.

Diyetisyen Yardımıyla Sağlıklı Beslenin! - Yaşlılıkta Hasta Beslenmesi

Her birey için sağlıklı beslenme konusu oldukça önemlidir ancak yaşlılıkta hasta beslenmesi daha fazla özen gösterilmesi gereken bir konudur. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kanserlerin görülme sıklığı ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin sayısı yaşlılık döneminde artmaktadır.

Yaşlılarda hastalık sırasında beslenme ilkelerini öğrenmek ve yaşlı hastaları sağlıklarına kavuşturmak için alanında uzman diyetisyenlerden destek alabilir onların hayata yeniden sarılmasını sağlayabilirsiniz. Yaşlılıkta sağlıklı beslenme çok kolay…

[widget-99]

Yorum Yap