- Konu Başlıkları
- İş Yerleri İçin Yemek Listesi Hazırlarken Dikkat Edilecekler
- İş Yerlerine Yönelik Menü Planlama İlkeleri
- Diyet Yemek Servisi İçin Catering Firmanızı Doğru Seçin!
İş Yerleri İçin Yemek Listesi Hazırlarken Dikkat Edilecekler
Son yıllarda hepimiz masa başında çalışır hale geldik. Hareketsiz yaşam tarzımız hastalıklara davetiye çıkarır oldu. Bunun üzerine bir de firmalarda sağlıksız öğle yemeği servisi eklenince kaçınılmaz son daha da yaklaştı. Diyabet, kalp, eklem rahatsızlıkları, bölgesel yağlanmalar ve kolesterol çağımızın en sık görülen çalışan hastalıkları haline geldi.
Firmalarda öğle yemeği yemek zorunda olan çalışanlar için en büyük görev şirketlere düşmeye başladı. Çalışanlarının daha verimli ve motivasyonlu çalışmasını isteyen firmalar diyetisyenlerle birlikte iş yerleri için yemek listeleri edinir oldu. Catering firmaları ile anlaşıldı. Peki firmalar için öğle yemeği nasıl hazırlanmalı? Diyet yemek servisi ve catering firmalarının yapması gerekenler neler? İş yerleri için öğle yemeği neden önemli? Sizler için araştırdık…
İş Yerlerine Yönelik Menü Planlama İlkeleri
İş yerlerine yönelik menü planlama yapılırken, özellikle kalabalık çalışan grubuna sahip firmalarda göz önünde bulundurulması gereken birçok husus vardır. Menü planlama, diyetisyen eşliğinde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Firmalarda öğle yemeği hazırlanırken çalışan sayısından kişilerin sahip olduğu hastalıklara kadar her etken göz önüne alınmalıdır. İş yerleri için öğle yemeği planlaması bu alanda uzman diyetisyenler tarafından yapılmalıdır.
[widget-87]
Firmalar için öğle yemeği planlamada şunlara dikkat etmek gerekir:
- Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet ikinci grup, bir adet üçüncü grup olmak üzere en az üç kap yemek bulunmalıdır.
- Firmalarda öğle yemeği sırasında balık hariç aynı gruptan iki yemek birlikte verilmemelidir.
- İş yeri yemek listeleri gruplandırılarak öğünlerde değişik gruptaki yemeklerin yer alması sağlanmalıdır.
- Bir öğünde etli taze sebze yemekleri verildiğinde o öğünde daha çok tahıl ürünlerinden yemek seçilmelidir. Firmalarda öğle yemeği aynı besin gruplarıyla hazırlanmamalıdır.
- Firmalarda öğle yemeği için asıl yemekler grubuna ait etli dolma ve sarmalar verildiğinde yanında bitkisel yağlı sebze yemekleri verilmelidir.
- İş yerleri için öğle yemeği hazırlanırken asıl yemekler grubuna ait etli kuru baklagiller verildiğinde diğer yemek etsiz taze sebze yemekleri, taze sebze salataları, taze meyve ve meyve kompostoları seçilmelidir.
- Tahıllı yemekler ile ağır tatlılar ve diğer hamur tatlıları aynı öğünde birlikte verilmemelidir. Firmalar için öğle yemeği hazırlanırken tatlılara dikkat edilmelidir.
- Öğünler planlanırken önceki ve sonraki günlere dikkat edilmelidir.
- Firmalarda öğle yemeği için çıkan menülerde protein ve karbonhidrat dengesi sağlanmalıdır.
- İş yeri yemek listeleri içinde şekerli gıdaların aşırı olmaması gerekmektedir.
- Firmalar için öğle yemeği hazırlanırken kızartmalar ve aşırı yağlı yemekler menüde yer almamalıdır.
- İş yerleri için öğle yemeği listelerinde un, şeker ve tuz 3’lüsü minimum düzeyde kullanılmalıdır.
- Çalışanların bol su içmesi ve meyve tüketmesi sağlanmalıdır. Firmalarda öğle yemeği ne kadar sağlıklı olursa olsun, su içmeyen çalışanların performansları düşecektir.
- Firmalarda öğle yemeği için diyetisyen desteği alınmalıdır.
Firmalar için öğle yemeği menülerinde uyku yapacak ayran, yoğurt, kızartma, tatlı gibi besinler yerine konsantrasyonu arttıracak balık, kırmızı meyve ve sebzeler, ıspanak, semizotu, brokoli, roka, maydanoz, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, fındık, ceviz, fıstık olmak üzere sağlıklı yağlar içeren kuru yemişler yer almalıdır. Aynı zamanda firmalarda öğle yemeği ya da iş yeri yemek listeleri kapsamında alerji oluşturma ihtimali olan besinlerden uzak durulmalıdır.
Diyet Yemek Servisi İçin Catering Firmanızı Doğru Seçin!
Firmalarda öğle yemeği diyet yemek servisi firmaları ya da catering şirketleri tarafından veriliyor. Çalıştığınız catering firmasının ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi gibi sertifikalarının olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Firmalar için öğle yemeği hazırlayan catering şirketlerinin bu standartlara uymaları şart.
Yemek yaparken kullanılan malzemelerin; doğal, taze ve kaliteli ürünlerden seçiliyor olması, tecrübesi, referansları, fiyat / performansı oranı da kriterleriniz arasında olsun. İyi bir öğle yemeği çalışanlarınızı mutlu etmenin yanında, performanslarını yukarı çekmek ve motivasyonlarını arttırmak için de birebirdir. Firmalarda öğle yemeği nasıl olmalı, catering firmamızı nasıl seçmeliyiz diyorsanız diyetisyeninize ulaşmanın tam zamanı!
[widget-106]