Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Gebelikte Nasıl Beslenilir? Hamilelikte Beslenme Bebek ve Anne İçin Çok Önemli!

Bebeğinize İyi Bakmanın Yollarını Öğrenin! - Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme önem taşımakla birlikte amaç; kalori yakmak ya da kilo vermek değildir. Hamilelik sürecinde kilo verme amacıyla diyet yapmak demir, folik asit ve diğer önemli vitamin/ mineral gibi besin maddelerinin kısıtlanması anlamına gelir. Bu nedenle hamilelikte beslenme açısından diyet yapmak kesinlikle önerilmemektedir.

Gebelikte nasıl beslenmeli?

Hamilelikte beslenme, anne ve bebeğin sağlığı için gerekli olan besinleri sağlamak adına yeterli ve dengeli beslenmektir. Bebeğin anne karnında gelişimini olması gereken standartlarda tamamlaması için annenin beslenme konusunda bilinçlenmesi önemlidir.

Peki hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Hamilelikte beslenme yanlışları neler? Hamilelikte beslenme listesinde mutlaka yer alan gıdalar hangileri? Diyetisyenlerin hamilelikte beslenme önerileri sayfamızda…

 

Bebeğinizin Sağlığı Her Şeyden Önemli! - Gebelikte Nasıl Beslenilir?

Hamilelikte nasıl beslenmeli sorunuza cevap verecek olursak anne adayı olarak 4 besin grubundan da yeterli ve dengeli beslenmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Annenin yetersiz beslendiği ve kilo vermek amacı ile kalori kısıtlaması yaptığı gebeliklerde, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum, düşük ve anne karnında bebek ölümü riski olduğu için mutlaka sağlıklı beslenmek göz önünde bulundurulmalıdır. Hamilelikte beslenme için anne adayının doktoru ve diyetisyeni ile birlikte hareket etmesi gerekir.

Şimdi gebelikte sağlıklı beslenme adına püf noktaları sıralayalım:

  • İdeal kilo artışı 8 – 12,5 kg arasında olmalıdır. Bu nedenle hamilelikte beslenme sırasında aşırı kilo alımından kaçınmak gerekir.
  • Hamilelikte beslenme sırasında atıştırmalık diye tabir ettiğimiz bisküvi, kek, hamur işleri yerine tam tahıllı gıdalar, yeşil mercimek, bezelye, kuru fasulye gibi lif ve vitamin bakımından zengin gıdalar tercih edilmelidir.
  • İçerisinde katkı maddesi bulunan salam, sosis, sucuk gibi besinler tüketilmemelidir. Hamilelikte nasıl beslenmeli sorusunun en doğru cevaplarından biri budur.
  • Hamilelikte beslenme sırasında yağ ve yağlı gıdalar azaltılmalıdır.
  • Tansiyonun yükselmemesine ve vücutta su tutulmasına sebep olduğu için tuzsuz beslenilmelidir. Hamilelikte doğru beslenme isteniyorsa aşırı tuzdan kaçınılmalıdır.
  • Kilo almanıza sebep olacağı için şeker fazla tüketilmemeli, tatlı isteği arttığında sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  • Hamilelik sürecinde kabızlık problemi sıklıkla görüldüğünden günde en az 8 – 10 bardak su tüketilmelidir.
  • Gebelikte beslenme süresince kafeinsiz kahve uygun olmakla birlikte günlük kafein miktarı 300 mg’yi geçmemelidir. Bu da günde en fazla 2 fincan çay veya kahveye denk gelmektedir.
  • Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için sigara ve alkol kullanmamalı, bu tür ortamlardan uzak durmalısınız. Gebelikte beslenme ile birlikte alkol ve sigara kullanımı da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hamilelikte beslenme sırasında her annenin ve bebeğin özel olduğu unutulmamalı ve standart beslenme programlarının uygulanmasından kaçınılmalıdır. Hamilelikte nasıl beslenmeli konusuna özenle yaklaşılmalıdır.

[widget-87]

Uzmanlardan Hamilelik Dönemine Özel Beslenme Önerileri

Hamilelikte sağlıklı beslenme bebeğinizin büyümesi ve gelişimi için kritik önem taşıyor. İhtiyaç duyduğunuz besin maddelerini alabilmek için meyve, sebze, ekmek, tahıl, protein kaynakları ve süt ürünleri dahil çeşitli gıda gruplarından beslenmeniz gerekiyor. Hamilelikte beslenme önerileri sayesinde bebekler de daha sağlıklı beslenmiş oluyor.

Anne adayları hamilelikte doğru beslenme için günde en az 70 mg C vitamini almalıdır ki bu portakal, greyfurt, kavun gibi meyvelerde ve brokoli, domates, Brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunuyor. Günlük folik asit ihtiyacı ise 0.4 mg’dır. Koyu, yeşil yapraklı sebzeler iyi birer folik asit kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Hamileler ne yemeli diye düşünen anne adaylarımız için listemiz bu kadarla sınırlı değil elbette.

Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ürünler; demir, B vitaminleri, lif ve bazı protein gibi önemli besin maddelerini sağlar ve folik asit için de kaynaktır. Bu nedenle anne adayları hamilelikte beslenme sürecinde mutlaka tahıllı gıdalar tüketmelidir. Bunun dışında 10 adımda hamilelikte doğru beslenme ve hamileler için özel beslenme programı:

  • İki kişilik yemek diye bir şey yoktur! İlk üç ayda az miktarlarda sık yenmelidir.
  • İkinci trimeste normal kalori miktarından 200 – 300 kalori fazla alınmalıdır. Üçüncü trimeste bu oran günlük 400 – 450 kaloriye çıkıyor.
  • Sık ve az yenmeli, yeme disiplini oluşturulmalıdır. Hamilelikte beslenme sağlıklı ve doğru olmalıdır.
  • Riskli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamilelikte nasıl beslenmeli diyorsanız örneğin çiğ balık, az pişmiş etler, pastörize olmamış süt ürünleri tüketilmemelidir.
  • Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
  • Kafeine dikkat edilmelidir! Kahve, çay, çikolata, kola gibi besinler aşırı tüketilmemelidir.
  • Kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Vücudun kendi deposundan kalsiyum kullanımı ileride kemik erimesi gibi sorunlara neden olabilir.
  • Folik asit bebeğin gelişimi için önemlidir. Hamilelikte beslenme sırasında folik asit içeren gıdalara yer verilmelidir.
  • Proteince zengin beslenilmelidir.
  • Gebelikte beslenme için demirin doğru miktarda alınması önemlidir.

Hamilelik dönemine özel beslenme önerileri sayesinde daha sağlıklı ve mutlu bir gebelik geçirebilirsiniz. Diyetisyen tavsiyeleri ile kendinize özel hamilelikte beslenme listesi oluşturabilirsiniz.

Hamilelikte beslenme önerileri – Süt ürünleri;

Kalsiyum, kuvvetli diş ve kemiklerin oluşturulması, normal kan pıhtılaşması ve kas ve sinir fonksiyonu için gereklidir. Gelişmekte olan bebeğiniz önemli miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyduğundan, diyetiniz boyunca yeterince tüketmediğiniz takdirde vücudunuz depo kalsiyumdan bunu karşılayacaktır (Bu da gelecekte osteoporoz gibi sorunlara neden olabilir.)

Hamilelikte beslenme için destek amaçlı günde en az 1000 mg kalsiyum gerekiyor. İyi kalsiyum kaynakları süt, peynir, yoğurt, kremalı çorba ve pudinglerdir. Bazı yeşil sebzelerde, deniz ürünlerinde, fasulye ve kurutulmuş bezelyede de kalsiyum bulunur.

Hamilelerin Günlük Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Hamilelikte nasıl beslenmeli sorunuza cevap verdiğimizde göre günlük beslenme düzeninizi nasıl ayarlamanız gerektiğine de değinebiliriz. Hamilelikte beslenme programı oluştururken mutlaka 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde öğün atlamadan düzenli bir şekilde beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

Hamilelikte protein, demir, mineral ve vitamine ihtiyaç artacağından beslenme programı yemek miktarları artmamak koşulu ile 4 ana besin grubundan seçilerek düzenlenmelidir. Buna göre; günlük en az 2 – 4 porsiyon meyve ve 4 veya daha fazla porsiyon sebze, 3 porsiyon protein, 4 porsiyon süt ürünü tüketmeniz gerekiyor.

Diyetisyen desteği alın!

Hamilelikte nasıl beslenmeli, hamileler ne yemeli ya da ne yememeli gibi sorularınızı diyetisyeninize sorabilir; size özel diyet listeleriyle birlikte hamilelikte doğru beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Unutmayın, bebeğiniz ve siz çok değerlisiniz.

[widget-101]

Yorum Yap