Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Diyetisyenlik Nedir? Diyetisyenlik Koşulları Nelerdir?

Nasıl Diyetisyen Olunur? Mesleğin Avantajları Neler?

Diyetisyenlik nedir ve nasıl diyetisyen olunur sorularınıza yanıt vermeye çalışalım… Diyetisyenlik; beslenme ilkeleri çerçevesinde kilo verme ve kilo koruma yöntemleri uygulayan, beslenme bozukluğu konusunda ortaya çıkan sorunların kaynağını bulan, sorunun altında yatan nedenlere çözümler üreten, sağlıklı bir hayat sürmek konusunda topluma hizmet veren, insanları bilinçlendiren, kişiye özel beslenme programlarının hazırlanmasını sağlayan bir ana bilim dalıdır.

Diyetisyen olmanın koşulları için ilk şart, Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmaktır. Bölümü tamamlayan kişiler Diyetisyen unvanını alır. Türkiye’de çeşitli üniversitelerde bulunan beslenme ve diyetetikten mezun olanlar diyetisyenlik mesleğini yapabilirler. Peki diyetisyenlik nedir? Nasıl diyetisyen olunur? Sadece üniversite mezuniyeti yeterli mi? Birlikte inceleyelim…

 

Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen İş İmkanları

Nasıl diyetisyen olunur diyenler için öncelikli olarak diyetisyen olmanın ilk koşulu, üniversitelerin 4 yıl süreli lisans eğitimi veren Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmaktır. Diyetisyen olmak isteyen adaylar, üniversite sınavı sonrasında sayısal puanları ile tercih yaparlar. Eğitim hayatları boyunca fizyoloji, anatomi, genetik, besin teknolojisi, besin kimyası, toplu beslenme, hastalıklarda beslenme gibi dersler görürler. Diyetisyenlik mesleği farklı dallarda da bilgilenmek demektir.

[widget-87]

Diyetisyenler için iş imkanları ise oldukça geniştir. Mezun olan adaylar pek çok yerde iş imkanı bulabilir. Diyetisyenlik mesleği unvanına sahip Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları:

  • Eğitim kurumlarında akademisyenlik yapabilir.
  • Sağlık kliniklerinde hizmet verebilir.
  • Kamu kurumlarında görev yapabilir.
  • Beslenme ile ilgili merkezlerde çalışabilir.
  • Spor merkezlerinde hizmet verebilir.

Diyet koçu olarak kamu hastanelerinde, özel hastanelerde, spor ve sağlıklı yaşam merkezlerinde hizmet verebilirler. Diyetisyenlik nedir sorusunun cevabı da hem eğitim hem de çalışma hayatında karşılık bulur. Diyetisyenlik koşulları ve diyetisyenlik mesleği özelliklerini karşılayanlar başarılı bir şekilde kariyerlerine devam ederler.

Diyetisyen Olmanın Avantajları – Diyetisyenlik Mesleğinin Katkıları

  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü okuyan öğrenciler, her ne kadar zor derslerle karşılaşsalar da oldukça keyifli bir öğrencilik hayatı geçirmektedir.
  • Diyetisyen olan kişiler, sağlıklı bir hayat sürmek hakkında bütün bilgiye sahiptir.
  • Diyetisyenlik mesleği sayesinde sağlıklı yaşam konusunda toplumu bilinçlendirebilirler.
  • Diyetisyen olmanın ardından pek çok yerde iş imkanı bulabilirler.
  • İnsanlara yeterli ve dengeli beslenme hizmeti vererek sağlıklarını korumalarına katkı sağlarlar.
  • Diyetisyen olarak sağlıklı beslenmeyi toplum bilinci haline getirmek için çalışabilirler.

Mesleklerini bir kamu görevi olarak düşünen diyetisyenler daha sağlıklı bir toplumun oluşması için başrole sahip olabilirler. Zararlı beslenme alışkanlıklarından kişileri koruyarak hastalıklara engel olurlar. Diyetisyenlik mesleği, topluma sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için vardır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Puanları – Diyetisyenlik Puanları

Diyetisyenlik nedir, nasıl diyetisyen olunur diyorsanız üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümü başarı sıralamalarını bilmelisiniz. Sınava girdiğinizde MF-3 puanlarıyla tercih yaparak, bölüme başvurabilirsiniz. Eğer başarı sıralamanız, üniversitenin istediği düzeydeyse; istediğiniz üniversitenin Beslenme ve Diyetetik Bölümünü okumaya hak kazanırsınız. Türkiye’de diyetisyenlik mesleği için beslenme ve diyetetik bölümü taban puanları 203’ten başlarken tavan puanlar 433’e kadar çıkmaktadır. Diyetisyenlik mesleği yapmak için bölümünüzü başarıyla bitirmeniz şarttır. Diyetisyenlik taban puanları ve diyetisyenlik tavan puanları her sene değişmektedir.

Diyetisyen olmak için ilk olarak bu alanda uzmanlık kazanmanızı sağlayacak üniversite eğitimini almalısınız. Ardından uzmanlık alanlarınızı genişleterek başarılı diyetisyenler arasında yer alabilirsiniz. Hayallerinizin peşinde koşmak için hemen ilk adımınızı atın…

[widget-116]

Yorum Yap