Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi

Sağlıklı Beslenmek İstiyorsanız Her Besin Grubunu Dengeli Tüketin!

Yeterli ve dengeli beslenme, açlığı bastırmak, karnı doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek anlamına gelmemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi, dokuların gelişmesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda ve dengeli alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Gün içinde gerekli olan enerji ve dokuların yenilenme ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir.

Sağlıklı beslenmenin önemi açısından bakıldığında bir insanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu görülmektedir. Sağlıklı büyüme ve gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşama için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiş durumdadır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme engellenecek, sağlık bozulacaktır. Peki, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi ile bilincine herkes sahip mi? Sağlıklı beslenme için neleri bilmek gerekiyor? Dengeli beslenme kavramı ne anlama geliyor? Gelin, birlikte bakalım…

 

Dengeli Beslenmenin Sağlık Üzerindeki Etkileri - Düzenli ve Doğru Besin Tüketimiyle Daha Dinç ve Enerjik Hissedin!

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konusunda hassas davranılmalıdır. Gereğinden fazla besinin tüketilmesi ile vücutta yağ depolanacak bu da sağlık için zararlı olacaktır. Gereğinden fazla besin alınması durumunda kilo alınacak, metabolizma bozulacak; birçok hastalık için riskimiz artacak; kalp damar sistemi iyi çalışmayacak; hormon dengesi bozulacak; vücut işlevini yerine getirirken zorlanacak; obezite gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır.

Gereğinden az besin alınması durumunda ise hormonlar düzgün çalışmayacak; yaralar geç iyileşecek; hastalıklara direnç düşecek; metabolizma yavaşlayacak; halsizlik ve stres oluşacaktır. Oysa dengeli beslenme ile sağlığı korumak ve bu gibi istenmeyen durumların önüne geçmek mümkün olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenme sayesinde daha dinç ve dirençli olmanın avantajı görülecektir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi her zaman karşılaşılacak bir durumdur. Doğru beslenildiğinde de:

  • Birey sağlam ve sağlıklı bir görünüşe sahiptir.
  • Hareketli ve esnek bir bedene sahiptir.
  • Cildi sağlıklı, saçları ve gözleri canlı ve parlaktır.
  • Kuvvetli, gelişimi normal kaslara sahiptir.
  • Çalışmaya istekli bir kişiliktir.
  • Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığı vardır.
  • Normal bir zihinsel gelişme gösterir.
  • Sık sık hasta olmayan, bağışıklığı güçlü bir yapıya sahiptir.

[widget-87]

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için dikkat çekicidir. Dengeli beslenme gerçekleştiğinde hastalıklardan uzak, gelişimsel özelliklerin tamamı doğru şekilde sağlanmış, mutlu ve huzlu bireyler yetişir. Yeterli beslenme sağlandığında dengeli bir yaşam sürülür.

Dengeli Beslenme İçin Uzmanlarından Beslenme Tavsiyeleri

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi her birey için aynıdır. Yeterli beslenme ile birlikte yaşam standartları yükselmektedir. Bu da doğru gıdaların tüketilmesi ve bilinçli beslenme alışkanlığı kazanılması ile olur. Peki sağlıklı beslenme nasıl olur, yeterli ve dengeli beslenip beslenmediğimizi nasıl anlayacağız diyorsanız birkaç öneride bulunalım. Sağlıklı beslenmenin önemi ve gıda tüketimi ile ilgili tavsiyeler:

  • Çeşitli besinler tüketilmelidir.
  • Öğün atlanmamalıdır. Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlanmamalıdır.
  • Her gün 3 ana, 2- 3 ara öğün tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Kullanılan yemek tabaklarının boyutu küçültülmelidir.
  • Ayaküstü atıştırmalıklar ve fast food yemek tercih edilmemelidir.
  • Besinler küçük lokmalar halinde uzun süre çiğnenerek tüketilmelidir.
  • Sağlıklı beslenmek için mevsiminde doğal ve taze besinler tercih edilmelidir.
  • Şeker ve tuz tüketimi azaltılmalıdır. İyotlu tuz tüketilmelidir.
  • Tam tahıl ürünlerini tercih edilmelidir.
  • Yeterli beslenmenin önemini kavramak için günlük en az 8-10 bardak su içilmelidir.
  • Hayvansal kaynaklı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edilmelidir. Trans yağdan kaçınılmalıdır.
  • Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Gazlı içecekler tüketilmemeli, şekerli içeceklerin tüketilmesinden sakınılmalıdır.
  • Yarım yağlı süt, ayran gibi içecekleri ve vitamin mineral açısından zengin taze sıkılmış az miktarda meyve suları tercih edilmelidir.
  • Saflaştırılmamış (işlem görmemiş) ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tüketilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi tam olarak sağlıklı beslenme ve hayatın dengesini kurmaktır. Aksi taktirde dengesi bozulan beslenme sisteminin onarılması zordur.

Doğru Besinleri Satın Alın, Yeterli Beslenin!

Yeterli ve dengeli beslenme için yiyecek alışverişleri tok karnına ve önceden hazırlanmış alışveriş listesiyle çıkılmalıdır. Besinler satın alınırken ambalajları kontrol edilmelidir. Ambalajda yırtık, yıpranmış olanlar ve teneke kutuda bulunan gıdalarda da ezilmiş, şişme yapmış ürünler tercih edilmemelidir. Gıdalar satın alınırken etiketleri okunmalıdır. Ayrıca gıdaların ambalajında yer alan son kullanma tarihi, içindekiler ve kalori değerlerini gösteren tablolar kontrol edilmelidir. Mümkün olduğunca düşük enerjili, yağ içeriği az olan besinler tercih edilmelidir.

Son olarak sağlıklı beslenme için öğünlerde tüketilecek besinler 4 temel besin grubunu içerecek şekilde planlanmalıdır. Vücut ağırlığı dengede tutulmaya özen gösterilmelidir ve belli aralıklarla ağırlık ölçülmelidir.

Eğer sizlerde dengeli beslenmek konusunda sorunlar yaşıyorsanız, mutlaka diyetisyen desteği almalısınız. Diyetisyeninizin hazırlayacağı beslenme programıyla yeterli ve dengeli beslenebilirsiniz.

[widget-91]

Yorum Yap